Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Vinterbelysning i stadskärnan – ”Skapa trygghet i centrum”

2022_01_88A4C5B5-4F20-4860-9502-248862A1B093

Foto: Alex Ataseven.

Årligen dekorerar centrumföreningen Södertälje City stadskärnan för att skapar trygghet och mysig stämning under den mörka årstiden.

Ett initiativ mellan Södertälje City, kommunen och fastighetsägarna i centrum.

– Södertälje city ska vara en välkomnande och trygg plats under hela året. Det är viktigt för våra boende, besökare och företagare att man trivs här. Upplysta gator, parker och stråk skapar positiva effekter och ju fler som vistas i centrum desto mer ökar sysselsättningen och folklivet i vår stadskärna, säger Aljoša Lagumdzija, VD för Södertälje City.

Senaste åren har centrumföreningen satsat på att vinterbelysa stadskärnan i stor skala och samtidigt passat på att byta ut befintliga ljuskällor till LED belysning. Något som sparar 80 procent energi jämfört med äldre belysning.

Julbelysning i Södertälje. Foto: Pontus Orre/Södertälje City.

Enligt Robin Waara, områdeschef på Samhällsbyggnadskontoret på Södertälje kommun, beslutades att hålla vinterbelysningen tänd i år då den den totala elförbrukningen är så pass låg, men samtidigt bidrar till en tryggare miljö.

– Vi har regelbunden dialog med polisen och vi har sett att belysningen är väldigt viktig för att skapa trygghet i centrum, säger Robin Waara.

Vinterbelysningen är ett uppskattad inslag bland Södertäljes invånare och bidragit till att centrum blivit en destination att besöka under vintertid, inte bara för Södertäljebor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 oktober 2022 14:42
Senast uppdaterad: 10 oktober 2022 14:42

Sprängning riktad mot person med tidigare kopplingar till kriminella

IMG_4512

Foto: Shamash Oyal

En man i 30-årsåldern, tidigare kopplad till kriminella kretsar i Södertälje, tros vara måltavlan för sprängdåden i ett villaområde vid Västergård, rapporterar Lt.

Inom loppet av några dagar inträffade sprängdåd i ett villaområde i Södertälje. I det första fallet, exploderade en mindre anordning, men den ansågs vara ofarlig.

I det andra fallet, där boende i en annan villa larmade om ett föremål utanför bostaden, lyckades det nationella bombskyddet säkra det misstänkta farliga objektet. Men strax före midnatt på fredagskvällen detonerade en bomb vid samma adress, men mot en annan bostad.

Enligt Lt är den misstänkta måltavlan, där detonationen inträffade, en man som tidigare har varit involverad i kriminella kretsar, men mannen ska inte vara intresserad av att samarbeta med polisen i deras utredningsarbete.

Polisen är på plats i det berörda villaområdet. Foto: Shamash Oyal

Enligt tidningen har mannen tidigare blivit dömd till tre års fängelse för grov utpressning, men senare friades av hovrätten. Efter detta har han inte varit inblandad i liknande utredningar.

Under fredagskvällen ska detonationen inträffat vid mannens bostad och orsakade mindre skador. Ingen person rapporteras ha blivit skadad i samband med sprängningen. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts vilket blir det tredje fallet på tre dagar i villaområdet, men för tillfället har inga misstänkta personer gripits.

Polisen ser samband mellan incidenterna.

– Vi ser att händelserna hör ihop på något sätt. Vi ser kopplingar till den grova kriminaliteten. Vi jobbar med att få fram motivet men det är inget jag kan kommentera just nu, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson till Aftonbladet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 september 2023 15:13
Senast uppdaterad: 23 september 2023 15:13

Sköldpadda hittad av polisen vid avfart i Södertälje

Sköld

Foto: Polisen.

Strax före klockan 13 gjorde en polispatrull i Södertälje en oväntad upptäckt – en sköldpadda som hade kommit ut på E4:an.

Även i juli, tidigare under sommaren, blev en sköldpadda hittad i Södertälje. Den gången påträffades den på Tvetavägen av en privatperson som sedan lämnade in den till polisstationen i Södertälje. Nu, i en liknande händelse, hittades en sköldpadda på E4:an vid avfarten Södertälje Syd.

Enligt polisens information mår djuret bra och har blivit omhändertaget. Polisen misstänkte att det var en havssköldpadda. Sköldpaddan, som var ungefär 30 centimeter lång, misstänkte vara en havssköldpadda som nu transporterats till en djurpark och vårdats av personalen där.

Det är fortfarande oklart hur sköldpaddan hamnade på vägbanan.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 september 2023 13:30
Senast uppdaterad: 23 september 2023 13:30

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors