Företag i fokus:

Annons

Vinterbelysning i stadskärnan – ”Skapa trygghet i centrum”

2022_01_88A4C5B5-4F20-4860-9502-248862A1B093

Foto: Alex Ataseven.

Årligen dekorerar centrumföreningen Södertälje City stadskärnan för att skapar trygghet och mysig stämning under den mörka årstiden.

Ett initiativ mellan Södertälje City, kommunen och fastighetsägarna i centrum.

– Södertälje city ska vara en välkomnande och trygg plats under hela året. Det är viktigt för våra boende, besökare och företagare att man trivs här. Upplysta gator, parker och stråk skapar positiva effekter och ju fler som vistas i centrum desto mer ökar sysselsättningen och folklivet i vår stadskärna, säger Aljoša Lagumdzija, VD för Södertälje City.

Senaste åren har centrumföreningen satsat på att vinterbelysa stadskärnan i stor skala och samtidigt passat på att byta ut befintliga ljuskällor till LED belysning. Något som sparar 80 procent energi jämfört med äldre belysning.

Julbelysning i Södertälje. Foto: Pontus Orre/Södertälje City.

Enligt Robin Waara, områdeschef på Samhällsbyggnadskontoret på Södertälje kommun, beslutades att hålla vinterbelysningen tänd i år då den den totala elförbrukningen är så pass låg, men samtidigt bidrar till en tryggare miljö.

– Vi har regelbunden dialog med polisen och vi har sett att belysningen är väldigt viktig för att skapa trygghet i centrum, säger Robin Waara.

Vinterbelysningen är ett uppskattad inslag bland Södertäljes invånare och bidragit till att centrum blivit en destination att besöka under vintertid, inte bara för Södertäljebor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 oktober 2022 14:42
Senast uppdaterad: 10 oktober 2022 14:42

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 09:41

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)