Företag i fokus:

Vinterbelysning i stadskärnan – ”Skapa trygghet i centrum”

2022_01_88A4C5B5-4F20-4860-9502-248862A1B093

Foto: Alex Ataseven.

Årligen dekorerar centrumföreningen Södertälje City stadskärnan för att skapar trygghet och mysig stämning under den mörka årstiden.

Ett initiativ mellan Södertälje City, kommunen och fastighetsägarna i centrum.

– Södertälje city ska vara en välkomnande och trygg plats under hela året. Det är viktigt för våra boende, besökare och företagare att man trivs här. Upplysta gator, parker och stråk skapar positiva effekter och ju fler som vistas i centrum desto mer ökar sysselsättningen och folklivet i vår stadskärna, säger Aljoša Lagumdzija, VD för Södertälje City.

Senaste åren har centrumföreningen satsat på att vinterbelysa stadskärnan i stor skala och samtidigt passat på att byta ut befintliga ljuskällor till LED belysning. Något som sparar 80 procent energi jämfört med äldre belysning.

Julbelysning i Södertälje. Foto: Pontus Orre/Södertälje City.

Enligt Robin Waara, områdeschef på Samhällsbyggnadskontoret på Södertälje kommun, beslutades att hålla vinterbelysningen tänd i år då den den totala elförbrukningen är så pass låg, men samtidigt bidrar till en tryggare miljö.

– Vi har regelbunden dialog med polisen och vi har sett att belysningen är väldigt viktig för att skapa trygghet i centrum, säger Robin Waara.

Vinterbelysningen är ett uppskattad inslag bland Södertäljes invånare och bidragit till att centrum blivit en destination att besöka under vintertid, inte bara för Södertäljebor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 10 oktober 2022 14:42
Senast uppdaterad: 10 oktober 2022 14:42

Larm om brand på persontåg i Järna

Olycka

Arkivbild

Rökutveckling på tåg – stor räddningsinsats på plats efter larm om brand på tåg.

(Annonslänk)

På söndagseftermiddagen klockan 15:27 larmades SOS Alarm om en brand på ett persontåg i närheten av Järna pendeltågstation. Flera räddningsenheter ryckte ut för att hantera situationen.

De första rapporterna indikerade att branden härjade på järnvägen ovan jord, och ett persontåg fanns på platsen. Initialt var det oklart om branden var på tåget eller i järnvägsområdet. Senare bekräftades att det förekom rökutveckling från persontåget.

Enligt polisens uppgifter befann sig endast lokföraren på tåget vid tillfället, och inga skador har rapporterats. Incidenten inträffade cirka 100 meter från Järna pendeltågstation.

Räddningstjänsten arbetade snabbt för att få kontroll över situationen och undersöker nu brandorsaken. Ytterligare detaljer om händelseförloppet kommer att klargöras under utredningens gång.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 16:45
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 16:45

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors