Företag i fokus:

Manifestation mot våldet imorgon – Här är programet

Alexander

Alexander Rosenberg (M), kommunstyrelsens tillträdande ordförande. Foto: Alex Ataseven.

Just nu pågår en dödligt konflikt mellan olika gäng i Södertälje och bottnar främst i narkotikamarknaden.

Södertälje som stad står enade mot brottsligheten och det eskalerade våldet – det måste få ett stopp.

Imorgon, söndag hålls en stor manifestation där goda krafter enats och kraftsamlar mot våldet som drabbar Södertälje.

– Södertälje ska inte vika en tum i arbetet för ett tryggt samhälle. Ingen ska behöva känna oro. Vi kommer fortsätta arbetet mot den organiserade brottsligheten tillsammans, inom vårt nära samarbete med Polisen och andra myndigheter. Idag sörjer vi, men vi väljer också att stå upp gemensamt, säger kommunstyrelsens tillträdande ordförande Alexander Rosenberg (M).

Fem skjutningar på 13 dagar, varav tre med dödligt utgång. Det eskalerade våldet och dödsskjutningarna måste stoppas.

Den senaste tidens konflikter för tankarna tillbaka till 2009 och 2010 då Södertälje drabbades av flera dödsskjutningar. Det eskalerade i våldet som pågår just nu saknar motstycke och får poliser utanför Sveriges gränser att höja på ögonbrynen.

Under torsdagen sköts ytterlegare två personer, varav en miste livet. Läsarbild.

– Det vi nu ser är ett mycket sorgligt och tråkigt bakslag. Vi behöver nu tillsammans kliva fram och markera att vi Södertäljebor är mot våldet och tystnadskulturen som understödjer de krafter som möjliggör skjutningar, säger avgående ordförande Boel Godner (S).

Nu på söndag har Södertälje kommun tillsammans med de syrisk-ortodoxa kyrkorna, S:t Jacobs och S:t Afrem, Syrianska och Assyriska föreningarna, enade gruppledare och civilsamhället anordnat en gemensam manifestation mot våldet.

– Det är jätteviktigt att civilsamhället och kyrkor aktivt och tydligt tar ställnings mot våldet genom att prata om vad som händer. Låt det här bli en dag för en tryggare och ljusare framtid för våra barn. Vi vill samverka med alla goda krafter i Södertälje för att få slut på detta meningslösa våld, säger Besim Aho som är ordförande i S:t Jacobs församling i Södertälje.

Manifestationen hålls nu på söndag, den 9 oktober, klockan 14:00 och pågår fram till 15.00 på Stora torget i Södertälje. Alla Södertäljebor, kyrkor, föreningar och idrottsklubbar är välkomna att samlas på söndag meddelar kommunen.

– Mörkret som drabbat oss den senaste veckan får aldrig vinna, säger kommunstyrelsens tillträdande ordförande Alexander Rosenberg (M).

Tid: söndagen den 9 oktober kl. 14.00-15.00

Plats: Stora torget i Södertälje

Arrangör: Södertälje kommun

Medarrangörer: Kyrkorna S:t Jacob, S:t Afrem, S:t Tomas, S:t Gabriel, Svenska kyrkan, Kaldeiska Katolska Kyrkan, Assyriska föreningen och Syrianska föreningen.

Program

  • Klas Jervfors (trumpet) Kai Sundquist (basklarinett)   
  • Konferencier Nisha Besara hälsar välkommen 
  • Boel Godner, kommunstyrelsens ordförande (S) 
  • Alexander Rosenberg, tillträdande kommunstyrelsens ordförande (M) 
  • Vox Humana, kör
  • Sonya Aho, ordförande Assyriska föreningen 
  • Ralph Sjöholm, kyrkoherde Svenska kyrkan
  • Daniel Boyacioglu, poet 
  • Tälje voices, kör  

Syrisk-ortodoxa kyrkorna, S:t Jacobs och S:t Afrem. Foto: Alex Ataseven.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 oktober 2022 16:54
Senast uppdaterad: 8 oktober 2022 16:55

Kommunen lanserar ny tjänst för att förbättra socialtjänsten

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Foto: Alexander Isa

Södertälje kommun tar ett steg framåt genom att introducera Första Linjen stöd, en ny tjänst som syftar till att göra det enklare för invånare att få stöd från socialtjänsten utan utredning.

Den 1 mars införs Första Linjen stöd som en del av Södertälje kommuns nya satsning för att förbättra tillgängligheten till socialtjänsten. Målet är att komma närmare målgrupperna och erbjuda hjälp och stöd innan problemen växer sig för stora.

– Vi behöver utveckla socialtjänsten och i högre grad satsa på förebyggande arbete, säger Viktoria Larsson som blir ny verksamhetschef för första linjens socialtjänst.

(Annonslänk)

Genom Första Linjen stöd kommer socialtjänsten att fokusera på förebyggande arbete, inklusive uppsökande verksamhet för ungdomar, föräldrastöd, familjerätt och stöd till både våldsutsatta och förövare. Många kommer att kunna få stöd utan att behöva gå igenom en formell biståndsprövning, både individuellt och i grupp.

Denna satsning är det första steget i ett långsiktigt utvecklingsarbete för Södertälje kommuns socialtjänst. Det kommer att skapa en stabil grund och förberedelse inför den nya socialtjänstlagen, som förväntas träda i kraft. Den nya lagen kommer att betona en mer tillgänglig och förebyggande socialtjänst.

– Vi vill vara väl förberedda när den nya lagen träder i kraft för att leva upp till de nya direktiven. Vår ambition är att vår nya organisation snabbare ska kunna ge insatser som inte kräver biståndsbedömning, men även vägleda personer i behov av mer omfattande stöd till att hamna rätt från början och säkerställa att de får den bästa hjälpen, säger Viktoria Larsson.

För de som behöver mer omfattande stöd kommer barn- och ungdomsverksamheten samt vuxenenheten fortsätta att erbjuda sina tjänster. Detta inkluderar hantering av orosanmälningar, utredningar och biståndsprövning, precis som tidigare.

(Annonslänk)

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:12

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas delar och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:01

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors