Företag i fokus:

Vem svek vem egentligen?

A050670B-404E-4833-8070-555621F72A7B

Ordförande Kristdemokraterna, Robert Halef. Foto: Privat.

Under 30 års tid har Socialdemokraterna styrt Södertälje kommun, det vi kan konstatera är ett stort misslyckande när det kommer till tryggheten och motverkandet av gängvåldet.

Väljarna har sagt sitt och nu är det dags för förändring på riktigt. Stort tack alla ni som röstat på Kristdemokraterna och möjliggjort detta maktskifte!

Jag kan med stor säkerhet hävda att majoriteten av de väljare som röstade på Kristdemokraterna i valet 2022 inte röstade på oss för att vi skulle samarbeta med Socialdemokraterna. Våra väljare röstade på oss för att driva en kristdemokratisk politik. Hade våra väljare velat att vi skulle driva en socialdemokratisk politik hade de givetvis röstat på Socialdemokraterna istället. Svårare än så är det inte.

Boel Godner anser alltså att det är rimligt att vi sviker våra väljare så Socialdemokraterna kan fortsätta regera. Vi kristdemokrater har fått ett förtroende av väljarna och det förtroendet ska vi förvalta. Det har vi gjort genom att ingå i en borgerlig allians med likasinnade partier där vi kan driva mer kristdemokratisk politik än vad vi kunnat göra i den tidigare koalitionen. Detta kallar Socialdemokraterna och andra representanter för den nya oppositionen för ett ”svek”.

”Vi kan vittna om otaliga mediapåhopp där desinformation sprids”

Vi kan vittna om otaliga mediapåhopp där desinformation sprids i syfte att skada Kristdemokraternas varumärke samt förminska vår valvinst. Kristdemokraterna i Södertälje ökar ständigt i förtroende, medan Socialdemokraterna ständigt tappar väljare och förlorar ett mandat och hamnar i opposition. Min fråga är: vem svek vem egentligen?

Låt mig vara tydlig.

Kristdemokraterna gick till val som ett enskilt parti med ett kristdemokratiskt valmanifest.

”Vi har inte ingått någon allians eller koalition med andra partier före valet”

Vi har inte ingått någon allians eller koalition med andra partier före valet. Vår bestämda uppfattning var att som enskilt kristdemokratiskt parti möta väljare och sedan invänta valresultatet för att därefter se över alternativa möjligheter till att bilda en majoritet. Eller om det skulle behövas: gå i opposition.

Södertäljealliansen KD, M och L, med stöd av RP och SD. Foto Alex Ataseven.

Socialdemokraterna och även många andra partier som förlorat väljare till KD, M och SD anklagar oss för svek istället för att rannsaka sin egna politik. Om politiska företrädare på högsta nivå far med osanningar då är det inte konstigt att många väljare inte röstar på företrädare som återkommande lovar mycket men inte levererar.

Jag skulle vilja uppmana journalister att utkräva av dessa partier dokument som styrker den överenskommelse som vi ska ha ingått med dem före valet. Jag skulle gärna vilja ta del av detta påstådda löfte och överenskommelse med de andra partierna.

Kristdemokraterna gick till val på att få så många det går att rösta på vårt parti och politik. Vi gör maktanspråk som alla andra partier i hopp om att kunna styra kommunen med den politik vi tror är bäst för Södertälje: en kristdemokratisk politik.

”Osanningar och smutskastning är inte ett värdigt beteende av vuxna politiker”

Osanningar och smutskastning är inte ett värdigt beteende av vuxna politiker. Förlora istället med stil och bli en aktiv opposition som bidrar till ett gott debattklimat.

Efter 30 år av socialdemokratiskt styre har väljarna sagt sitt och gett oss i Södertäljealliansen mandat att regera med stöd av SD och RP. Vi i Kristdemokraterna ser fram emot ett gott samarbete i den nya koalitionen.

Robert Halef, Ordförande Kristdemokraterna

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 oktober 2022 23:58
Senast uppdaterad: 6 oktober 2022 23:58

Före detta bankanställd och två män dömda för mutbrott

tingsrätt

Arkivbild

En kvinna som tidigare var anställd på en bank i Södertälje har dömts till villkorlig dom efter att ha försökt bevilja lån till icke kreditvärdiga sökande i utbyte mot mutor. Dessutom döms två män för mutbrott.

I november 2020 frihetsberövades en kvinna anställd vid SEB i Södertälje, misstänkt för att ha deltagit i en korruptionsaffär. Detta efter att polisen avlyssnat hennes samtal.

– Via telefonkontakt har man diskuterat bolån och i samband med det har man erbjudit kontant ersättning, säger Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption, till SVT.

(Annonslänk)

Kvinnan, bosatt söder om Stockholm, hade erbjudits 50 000 kronor för att bevilja ett lån på fem miljoner kronor till en inkomstlös familj. Ett telefonsamtal där summan diskuterades fångades på band, där kvinnan hörs förhandla upp summan till 50 000 kronor från ett initialt erbjudande på 30 000. Dock genomfördes aldrig lånet på grund av befintliga skulder.

Efter att ha blivit avskedad från sitt arbete hos SEB och efter en omfattande rättsprocess, dömdes kvinnan idag till villkorlig dom av tingsrätten. Domstolen valde att inte utdöma fängelsestraff med hänvisning till kvinnans ordnade sociala förhållanden och låg risk för återfall i brott.

Två män, även de bosatta i orter utanför Stockholm, har också dömts i samma fall, till 90 respektive 70 dagsböter för att ha gett muta.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 13:45
Senast uppdaterad: 19 april 2024 13:53

Hyreshöjningen slår mot hundratals i Södertälje

Sodertalje

Foto: Alexander Isa

Efter sammanbrottet i förhandlingar mellan Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen har en skiljeman beslutat om en hyreshöjning på nästan 6 procent. I Södertälje påverkas över 600 hushåll.

– Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi, säger Manfred Klint, gruppchef förhandlingsenheten, Hyresgästföreningen region Stockholm.

I december 2023 tog förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm, som representerar flera privata hyresvärdar, en oväntad vändning när Fastighetsägarna valde att avbryta diskussionerna och söka en lösning genom hyresnämndens oberoende tvistlösning. Det initiala kravet från Fastighetsägarna var en hyreshöjning på 12 procent.

(Annonslänk)

Trots detta, efter skiljemannens ingripande, fastställdes den slutliga höjningen till 5,9 procent för de flesta av de 11 berörda kommunerna i Stockholm och Gotland, effektivt från 1 januari 2024.

– Vi är väldigt förvånade över besluten, och förstår inte varför de här fastighetsägarna ska få så mycket högre höjningarna än andra fastighetsägare. Att det är samma resultat i alla kommunerna får oss att undra om skiljemannen har tagit hänsyn till lokala förutsättningar, säger Manfred Klint.

Denna ändring berör direkt över 4 300 hushåll i regionen, där cirka 4,4 procent av alla hushåll som Hyresgästföreningen representerar ingår. Specifikt i Södertälje är det 614 lägenheter som nu står inför högre hyror.

Skiljemannens beslut på 5,9 procent för Stockholms län och 5,7 procent för Gotland har väckt betydande oro bland hyresgästerna, som nu måste anpassa sig till de ökade kostnaderna i en redan stram ekonomisk miljö.

– Det är oerhört höga höjningar även om det är betydligt lägre än vad Fastighetsägarna krävde. Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi. Vi hade önskat att Fastighetsägarna haft ett intresse av att ta ansvar i förhandlingarna, säger Klint.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 19 april 2024 01:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors