Företag i fokus:

Anhörigdagen uppmärksammas i ett kostnadsfritt event

2022_02_Tom-tits-scaled

Foto: Alex Ataseven.

Årligen uppmärksammas Nationella Anhörigdagen i Sverige för att hjälper någon, eller några, som behöver stöd.

I år uppmärksammar Södertälje kommun dagen i ett kostnadsfritt event på Tom Tits.

Runt om i landet arrangerar kommuner, föreningar och andra aktörer aktiviteter för att uppmärksamma dagen. I Södertälje bjuder kommunens anhörigkonsulenter in till föreläsningar och samtal med syfta om att stärka dig som anhörig och ge vägledning om din situation.

Kommunens anhörigkonsulenter: Therese Stjernström, Marie Brithell, Lies Viström och Camilla Lindahl. Foto: Södertälje kommun.

”Under dagen finns det möjlighet att prata med anhörigkonsulenter, föreningar och intresseorganisationer. Du kommer också att kunna ställa frågor till överförmyndarnämnden och till handläggare inom socialtjänsten.”, skriver Södertälje kommun på sin hemsida.

Det kostnadsfria eventet startat idag klockan 14:30 och pågår fram till klockan 19:30 på Tom Tits på Storgsatan 33. Här kan besökarna komma och gå som de vill och bland föreläsarna finns bland andra psykologen och medicine doktor Beata Terzis som kommer att berätta om hjärnkraft och hjärnsvikt.

”Hennes föreläsning tar sin utgångspunkt i hur anhöriga på ett bättre sätt kan förstå sina egna reaktioner och förstår och bemöta en som drabbas av kognitiva nedsättningar.”, skriver kommuen i pressmeddelandet.

Hela programmet:

  • 14:30 – Anhörigdagen 2022 startar! Vi ses på Tom Tits, plan 3.
  • 14:40 – Välkommen, presentation av anhörigstödet
  • 15:00 – Föreläsning av Silviasystrar om demens och anhörigskap.
  • 15:50 – Överförmyndarenheten berättar och svarar på frågor i rum Salpeter.
  • 16:10 – Föreläsning av Marianne Victorin om stresshantering.
  • 17:10 – Föreläsning om spelberoende och anhörigskap.
  • 18:00 – Föreläsning med Beata Terzis om hjärnkraft och hjärnsvikt. Föreläsningen tar ungefär 90 minuter och därefter avslutar vi dagen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 oktober 2022 09:05
Senast uppdaterad: 6 oktober 2022 10:42

Ny tuff utmaning väntar – mot tidigare samarbetsklubben

Niklas-Ohlstrom

Niklas Ohlström. Foto: RG media foto

Säsongen 2016/2017 kommer för alltid att etsas in i historien som det året Växjö, för första gången, nådde hela vägen till en SM-final. De sjudande finalerna, som tidigare dominerats av Falun och Storvreta, fick nu sällskap av ett nytt lag på den stora scenen. Växjö, som gjorde sin SSL-debut 2013, valde en annorlunda väg genom att satsa på unga, lovande spelare i stället för dyra värvningar.

En central del av Växjös strategi innefattade ett givande samarbete med Nykvarn, där unga talanger fick möjligheten att kliva in i SSL-spel genom att gå över till Växjö. Vid den tiden befann sig Nykvarn i division 1 och såg stolt på när deras egna produkter testade vingarna i den högsta ligan.

Det var inledningsvis Markus Jonsson och Valdemar Ahlroth som tog det stora klivet. Efter några säsonger anslöt även Filip Ceder och Karljohan Ahlroth till Växjö. Resultatet av detta partnerskap blev en imponerande utveckling, vilket resulterade i att laget nådde slutspel varje säsong.I den minnesvärda SM-finalen 2017 fylldes Avicii Arena av stolta supportrar från Nykvarn när Valdemar Ahlroth, Karljohan Ahlroth, Markus Jonsson och Filip Ceder (tidigare Karlsson) representerade Växjö mot IBF Falun.

För dessa Nykvarnfostrade spelare avslutades resan med silvermedaljer. Nykvarn har fortsatt att fostra spelare som har gjort avtryck i Växjö. Simon Westgärds, Lucas Rigogiannis och Kevin Rigogiannis har alla tidigare representerat Växjö och bidragit till lagets framgångar. Dessutom har Daniel Johansson representerat Växjö men som är fostrad i Gnesta.

Nu står de inför sin forna klubb i vad som utlovar att bli en intensiv batalj mellan två offensivt inriktade lag.

Växjö med ny framstående tränare från Finland
Inför den här säsongen har Växjö lockat till sig en ny tränare vid namn Jyri Korsman, som tidigare tränat Floorball Köniz i Schweiz. Den erfarne finländaren har en imponerande bakgrund, inklusive rollen som assisterande tränare för det finska U19-landslaget och det australiensiska landslaget. Han står nu redo att leda en trupp med gedigen erfarenhet.

Samtliga spelare har spelat i Växsjö.
Övre raden från vänster: Simon Westgärds, Kevin Rigogiannis, Lucas Rigogiannis, Daniel Johansson
Nedre raden från vänster: Valdemar Ahlroth, Karljohan Ahlroth, Markus Jonsson, Filip Ceder

Under föregående säsong nådde Växjö semifinalserien, där de tyvärr besegrades av Storvreta efter en intensiv semifinalserie som avgjordes i match 7. Inför den nuvarande säsongen har laget startat starkt. Först en tuff straffvinst mot Mullsjö med siffrorna 6–5 och därefter en övertygande seger borta mot Helsingborg med 9–4. Det är tydligt att Växjö siktar på att bygga vidare på föregående framgångar och att tränare Korsman har fört med sig en vinnande inställning och internationell erfarenhet till laget.

Vändningen efter avstängningen
Kvällen före den mycket efterlängtade hemmapremiären damp chockbeskedet ner: Lucas Rigogiannis skulle avtjäna en tre matcher lång avstängning på grund av en tackling på IBF Faluns Simon Cederström. Men glädjen spreds som en löpeld när Nykvarns överklagan framgångsrikt passerade genom instanserna, och Lucas’ avstängning reducerades till endast en match, mot Storvreta. Det betyder att hemmapubliken ändå får uppleva Lucas Rigogiannis i spel när laget möter Växjö.

Inför den kommande matchen
Nykvarn, som ställts mot två av innebandyvärldens giganter i säsongens inledning, har nu fått en välbehövlig paus för att samla krafterna inför den kommande matchen. Med Lucas Rigogiannis tillbaka i laget finns det hopp om en stark prestation. Dock är det en osäkerhet kring Niklas Ohlströms deltagande i hemmamatchen.
Ohlström, som tvingades kliva av matchen mot Storvreta på grund av en lårkänning, har testat under veckan, men det återstår att se om han är redo att spela på söndag. Publiken håller andan i förväntan på att få se sitt lag kämpa på hemmaplan.

Matchinfo
Plats: Furuborghallen
Tid: 17:00
När: söndag 1 oktober
Biljetter finns at köpa här
Matchen sänds även via Sportexpressen

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2023 14:55
Senast uppdaterad: 30 september 2023 15:04

BILDEXTRA: Välfyllt när SSK hade hemmapremiär

5442A2E8-64AE-4409-A617-DEA1D1B464EB

Foto: Shamash Oyal

Lagledare Ove Karlsson på väg att lämna över en sista matchtröja till Dragan (#84), SSKspelaren Jacob Dahlström på väg att överräcka blomsterkvast

Dragan Umicevic avtackas efter en lång hockeykarriär, till höger i bild hans hustru Giovanna Umicevic. Foto: Shamash Oyal

SSK:s klubbdirektör höll tal till Dragans ära, här tillsammans med barnen Bianca och Luca

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2023 13:17
Senast uppdaterad: 30 september 2023 14:11

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors