Företag i fokus:

Anhörigdagen uppmärksammas i ett kostnadsfritt event

2022_02_Tom-tits-scaled

Foto: Alex Ataseven.

Årligen uppmärksammas Nationella Anhörigdagen i Sverige för att hjälper någon, eller några, som behöver stöd.

I år uppmärksammar Södertälje kommun dagen i ett kostnadsfritt event på Tom Tits.

Runt om i landet arrangerar kommuner, föreningar och andra aktörer aktiviteter för att uppmärksamma dagen. I Södertälje bjuder kommunens anhörigkonsulenter in till föreläsningar och samtal med syfta om att stärka dig som anhörig och ge vägledning om din situation.

Kommunens anhörigkonsulenter: Therese Stjernström, Marie Brithell, Lies Viström och Camilla Lindahl. Foto: Södertälje kommun.

”Under dagen finns det möjlighet att prata med anhörigkonsulenter, föreningar och intresseorganisationer. Du kommer också att kunna ställa frågor till överförmyndarnämnden och till handläggare inom socialtjänsten.”, skriver Södertälje kommun på sin hemsida.

Det kostnadsfria eventet startat idag klockan 14:30 och pågår fram till klockan 19:30 på Tom Tits på Storgsatan 33. Här kan besökarna komma och gå som de vill och bland föreläsarna finns bland andra psykologen och medicine doktor Beata Terzis som kommer att berätta om hjärnkraft och hjärnsvikt.

”Hennes föreläsning tar sin utgångspunkt i hur anhöriga på ett bättre sätt kan förstå sina egna reaktioner och förstår och bemöta en som drabbas av kognitiva nedsättningar.”, skriver kommuen i pressmeddelandet.

Hela programmet:

  • 14:30 – Anhörigdagen 2022 startar! Vi ses på Tom Tits, plan 3.
  • 14:40 – Välkommen, presentation av anhörigstödet
  • 15:00 – Föreläsning av Silviasystrar om demens och anhörigskap.
  • 15:50 – Överförmyndarenheten berättar och svarar på frågor i rum Salpeter.
  • 16:10 – Föreläsning av Marianne Victorin om stresshantering.
  • 17:10 – Föreläsning om spelberoende och anhörigskap.
  • 18:00 – Föreläsning med Beata Terzis om hjärnkraft och hjärnsvikt. Föreläsningen tar ungefär 90 minuter och därefter avslutar vi dagen.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 oktober 2022 09:05
Senast uppdaterad: 6 oktober 2022 10:42

INSÄNDARE: Sverige måste ta hand om sina pengar i Ukraina

Z

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj
Foto: Peter Mydske/Stortinget

”Utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.”, skriver skribenten.

Nyligen rapporterade WSJ att stora amerikanska långivare som Pimco och Blackrock vilka gick med på tvåårig paus för räntor och amorteringar för Ukraina efter krigets utbrott trycker nu på för att få Kiev betala ränta igen.

Under två år av krig fick Ukraina miljontals dollar från Sverige. Vi får inte glömma att dessa pengar är svenska och det är bra tid nu att fundera på det. Amerikanska långivare har förmodligen klassificerad information. Vilken motiverade de att påskynda med att få tillbaka sina pengar från Ukraina. Vi borde verkligen följa deras exempel.

Det var just USA som var de första att kalla hem sina diplomater från ambassaden i Ukraina år 2022. Medan europeiska länder avvakade. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) sa att Sverige inte kommer att kalla hem någon personal från ambassaden i Kiev. Alla vet vad som hände sen.

Både Sverige och Europa måste dra lärodomar från 2022 och reagera snabbare. Ju snabbare desto bättre.

Åke Nyman,
Oberoende ekonom

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 19 maj 2024 12:27

Då öppnar den nya fritidsgården i Ronna

ronna-fritidsgard-2

Foto: Shamash Oyal

Aktivitetshuset i Ronna, en ny samlingspunkt för barn och unga i Södertälje, planeras öppna i augusti 2024. För närvarande är kommunen i full gång med att förbereda allt inför invigningen.

Aktivitetshuset Mosaik i Ronna, Södertälje, som öppnar den 19 augusti 2024, har byggts av Telge Fastigheter. Mosaik, som fått sitt namn från en tävling, är en ny mötesplats för barn och unga där de kan engagera sig i en rad kultur- och fritidsaktiviteter.

(Annonslänk)

Huset, som är 1 000 kvadratmeter stort och kostade 100 miljoner kronor, kommer att innehålla verksamheter från lokala föreningar samt möjligheter till bland annat digitalt och traditionellt hantverk, sporter som basket och musikrelaterade evenemang som konserter.

Maria Lindeberg, chef för Kultur- och fritidskontoret, understryker att detta är en betydande satsning på Södertäljes yngre invånare. En viktig aspekt av planeringen är att upprätthålla en dialog med lokala föreningar för att säkerställa att aktiviteterna möter behoven hos barn och ungdomar i åldersgruppen 10–17 år.

– Genom att öppna Mosaik kan vi ge barn och unga ännu större möjligheter att hitta nya intressen, prova nya saker och skapa värdefulla relationer både med varandra och vuxna. Vi hoppas att alla de verksamheter som kommer rymmas där, ska ge dem oförglömliga upplevelser som de kan ha glädje av hela livet, säger Lindeberg

Fritidsgården Mosaik i Ronna.
Foto: Shamash Oyal

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 maj 2024 05:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 20:31

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors