Företag i fokus:

Föreningen ignorerar 75-årig kvinna

9C0BC131-23EA-471B-9CE1-11624DF5DD90

Foto: Alex Ataseven.

Min mamma som är 75 år har flera sjukdomar och bor i en bostadsrättsförening i Hovsjö, men får inte den hjälp av föreningen hon har rätt till.

Mamma fastnade i hissen i en och en halv timme, nu vågar hon inte gå ut längre.

Föreningen Akvarellen, på Granövägen 38 i Hovsjö, har haft en trasig hiss i flera månader, men när vi försöker få hjälp för att åtgärda problemet möts vi av motstånd.

Vi har försökt ringa hissföretaget för att åtgärda problemet, men då säger föreningen att de inte tar emot anmälningar från oss.

Senast så fastnade min mamma i en och en halv timme i hissen och var ensam och rädd. Tillslut kom en granne som hjälpte henne ut ur hissen, men nu vågar hon inte gå ut från lägenheten längre och är rädd för att fastna igen.

Föreningen Akvarellen i Hovsjö. Foto: Alex Ataseven.

Hon kan varken ta sig ner eller upp för trapphuset och det har resulterat i att hon bland annat missat sina tider hos sjukgymnasten.

Min mamma mår oerhört dåligt och känner sig inlåst hemma. Föreningen säger konstant att de beställt hem reservdelar, men det är bara bortförklaringar.

Sist vi prata med föreningen sa det till oss; ”Flytta, vi tycker att ni klagar för mycket”. Nu svarar de varken på mina mail eller när jag ringer. Så här får det inte gå till, kräver åtgärder omgående.

Ivon Anton 

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 oktober 2022 18:56
Senast uppdaterad: 5 oktober 2022 18:56

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors