Företag i fokus:

Blodig konflikt i Södertälje – ”En ond cirkel”

Alex Ataseven

Foto: Alex Ataseven/Shamash Oyal.

Två dödsskjutningar inom loppet av 24 timmar och tre mordförsök under september månad.

Våldet i Södertälje har eskalerat och enligt uppgifter från andra mediakällor pågar just nu en blodig konflikt mellan olika gäng i staden.

– Fyra skjutningar på en vecka, man kan tro att vi lever i Brasiliens ghetto. Man är ju orolig att det här kommer att fortsätta, säger en person till Telgenytt som inte vill figurera med sitt namn.

Det eskalerade våldet i Södertälje saknar motstycke.
Enligt uppgifter till LT ska beväpnade ”vakter” ha synts till i Ronna och kopplas till en skjutningen där en ung man konfronterades om att göra intrång i gängets ”territorium”. Konfrontationen resulterade i att han sköts i handen, men enligt uppgifter till Telgenytt kan det även ha röra sig om ett gräl om en tjej.

Polisen på plats efter lördagens dödskjutning i Ronna. Foto: Alex Ataseven.

Två dagar senare sköts en 19-årig man till döds vid Rösberga fritidscenter och bara veckan innan inträffade ett mordförsök i Saltskog den 23 september.

Men drygt 24 timmar efter mordet på 19-årignen inträffade nästa skjutning i Ronna. Denna gång sköts en 40-årig man till döds med flera skott, ett av dem ska ha träffat huvudet enligt uppgifter till Telgenytt.

40-årigen som sköts till döds, lördagen den 1 oktober, är inte känd av polisen sedan tidigare och teorin är att han befaras ha skjutits till döds av misstag. Han blev skjutvapnets 50:e offer i Sverige hittills i år.

Det eskalerade våldet i Södertälje ska enligt flera medier handla om ett stor konflikt mellan olika gäng i staden och kopplas främst till narkotikamarknaden. Till Telgneytt uttrycker nu en uppgiftslämnare sin oro om att våldet kan eskalera ytterligare.

Stort område spärrades av när en 19-årig sköts till döds. Läsarbild.

– Narkotikamarknaden har exploderat i Södertälje, inte bara här utan hela Sverige. Men när det uppstår konflikter och någon dödas blir det en ond cirkel, för då ska det hämnas tillbaka, och sen ska det hämnas igen och igen. Jag tror personligen att det kan fortsätta för idag finns det ingen som kan förmedla mellan gängen, säger uppgiftslämnaren.

Vad menar du med att ingen kan medla mellan gängen

– Ja alltså ryktet går att ingen kan skapa fred mellan dem. Kolla när länder krigar och bombar varandra, då finns alltid ett neutralt land som försöker skapa fred och lugna ner situationen. Vem ska kunna lugna ner situationen i Södertälje?

Vad tror du krävs av polisen för att stoppa våldet

– Jag vet inte, men det är viktigt med ökad närvaro och synlighet för just nu känner folk ingen trygghet alls och såhär kan det inte fortsätta. Kolla bara lilla flickan som dödades av misstag i Norsborg och nu han (40-årigen) som dödades av misstag. Barn kan dödas av misstag också. Katastrof om något likande skulle hända, säger uppgiftslämnaren.

På grund av dödsskjutningarna och det eskalerade våldet har Södertälje få nationell förstärkning. Det innebär förstärkning med utrednings- och polisiära resurser från hela Stockholmsregionen och NOA, polisens nationella operativa avdelning.

Läs även: Gabriel Külen: – ”Ett mörker har lagt sig över Södertälje”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 oktober 2022 18:56
Senast uppdaterad: 8 november 2023 09:51

Damerna utklassade Uppsala i första semifinalmatchen

SBBK Maria Jespersen.

SBBKs Maria Jespersen.
Fotograf: Petra Gau.

SBBKs damer visade klass i den första semifinalmatchen mot Uppsala Basket i Täljehallen, där de tog en övertygande ledning redan i den första perioden och slutade med en krossande seger på 88-45.

(översatt från engelska till svenska) Vårt fokus visade sig i matchen då vi följde coach Bernats spelplan väldigt bra, säger SBBKs danska startspelare, Maria Jespersen.

I går kväll satte SBBKs damlag tonen för sin semifinalserie mot Uppsala Basket med en överlägsen start i Täljehallen. SBBK tog omedelbart kommandot och ledde med 10-0 tidigt i matchen, vilket tvingade Uppsala till en tidig timeout. Uppsalas spelare såg utmanade ut efter timeouten, och första perioden slutade med en ledning för SBBK på 26-9.

(Annonslänk)

Matchen fortsatte i samma anda, med SBBK som behöll kontrollen genomgående. Publiken, bestående av 345 åskådare, fick bevittna en match som snabbt utvecklade sig till en uppvisning av SBBKs styrka och samspel. Slutsiffrorna på tavlan visade 88-45, med jämnt fördelade periodresultat som vittnade om SBBKs dominans under hela matchen.

Klara Lundquist ledde poängligan för SBBK med 16 poäng, tätt följd av Frida Eldebrink och Maria Jespersen, som båda bidrog med 15 poäng var. Uppsala kämpade modigt men kunde inte matcha intensiteten från Södertälje-laget, där Stephanie Visscher blev poängbäst med 14 poäng.

– Vi har varit mycket fokuserade under träningarna eftersom slutspelet är ”en ny säsong”. Vårt fokus visade sig i matchen då vi följde coach Bernats spelplan väldigt bra. Vi hade stort fokus på vår fördel inuti på alla positioner och vi genomförde det väl. Sammantaget känns det mycket tillfredsställande, vi spelade osjälviskt och tog många bra beslut både i anfall och försvar. Sammantaget en riktigt stor laginsats som började med bra träningar den här veckan. På lördag är det en ny match, de kommer att ändra en del saker och det kommer även vi. De kan också ha varit extra trötta inför den här matchen på grund av sina tre tuffa kvartsfinalmatcher mot Östersund, säger SBBKs danska startspelare, Maria Jespersen.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 08:30
Senast uppdaterad: 12 april 2024 08:59

Kommunanställd varnas för olämpligt uttalande

Södertälje kommun

Foto: Alexander Isa

En anställd inom Södertälje kommun har mottagit en officiell varning efter att ha gjort ett uttalande som uppfattats som sexistiskt av en kollega, enligt ett beslut från kommunen.

(Annonslänk)

En skriftlig varning har utfärdats till en kommunanställd i Södertälje efter ett incident där personen i januari uttryckt sig på ett sätt som anses kränkande och sexistiskt. Varningen markerar en allvarlig förseelse mot anställningsavtalet, vilket detaljerar arbetstagarens skyldigheter och åtaganden inom sin anställning.

Denna typ av beteende, inklusive sexuella trakasserier, kommentarer eller skämt med sexuell innebörd, är strängt förbjudet inom kommunens arbetsplatser och anses vara helt oacceptabelt. Arbetsgivaren har klargjort att sådana handlingar inte bara undergräver den professionella arbetsmiljön utan också strider mot de värderingar och etiska riktlinjer som upprätthålls inom organisationen.

I varningsbrevet betonas det att en upprepning av liknande beteende kan resultera i uppsägning från anställningen.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 april 2024 07:14
Senast uppdaterad: 12 april 2024 07:14

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors