Företag i fokus:

Scaniarinkens nya system minskar energianvändning

Foto: Alex Ataseven.

Med ett nytt intelligent och mer energismart fläktsystem har Telge Fastigheter minskat energiförbrukningen i flera av sina fastigheter.

En av dessa fastigheter är Scaniarinken där det nya fläktsystemet fått stor påverkan energiförbrukningen.

– I Scaniarinken har vi minskat energiförbrukningen med 30 procent, säger Krister Mellström, VD Telge Fastigheter i ett pressmeddelande.

Bolagets fastigheter har uppgraderats med nya, mer energismarta och intelligenta fläktsystem, som till skillnad från det gamla systemet, förbrukar hälften så mycket energi.

I Scaniarinken återvinns dessutom värme och varmvatten på ett effektivt sätt. Arenan, som har kapacitet att ta emot flera tusen besökare, har så kallade komfortzoner. Alltså väggen mellan det kalla och det varma där besökare ska kunna sitta på läktaren utan jacka.

Telge fastigheter minskar energianvändningen i Scaniarinken med 30 procent. Foto: Alex Ataseven / Telge.

Samtidigt som energiförbrukningen minskat med 30 procent behåller komfortzonerna samma standard och att besökarna, precis som tidigare, kan sitta på läktaren utan jacka.

En annan fastighet som inom kort får ett uppgraderat fläktsystem är Rosenborgsskolan.

Här har skolan en gammal anläggning som snart får ett modernt och smarta fläktsystem. Till skillnad från tidigare kommer ventilation bland annat kunna ökas om många befinner sig i ett klassrum för en mer behaglig inomhusmiljö. 

– Detta är en resa från fastighet till fastighet. Vi har en underhållsplan och jobbar stenhårt men smart med prioriteringar. När något går sönder kan vi behöva prioritera om. Då gör vi det, för framtiden kräver det, säger Larsson.

Läs även: Så har Telge Fastigheter halverat energiförbrukningen

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 oktober 2022 04:00
Senast uppdaterad: 3 oktober 2022 23:45

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas delar och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:01

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors