🕝 1 minuter
Polisutredare fuskade på prov – Riskerar disciplinstraff
Publicerad 3 oktober 2022 15:27
Uppdaterad 3 oktober 2022 16:14

Foto: Alex Ataseven.

En polisanställd i Södertälje anmäls till personalansvarsnämnden efter fusk i en kompetenshöjande kurs.

Enligt anmälan plagierade han stora delar en kollegas svar, vilket han medgett i ett arbetsrättsligt samtal, och skyllde på en hög belastning och stress.

Det var den 20 maj 2022 som polismannen vid introduktionsutbildning till att vara barnförhörsledare, anordnad av Polismyndigheten, kopierade kollegas svar, gjort små justeringar, och lämnat in dessa sin sina.

”Att som anställd vid Polismyndigheten anmäla sitt intresse att få gå en utbildning och sedan försöka fuska för att få kompetensen är ett anmärkningsvärt beteende. Beteendet gör att arbetsgivaren kan ifrågasätta den anställdes omdöme och lämplighet och strider mot vad Polismyndigheten står för.”, skriver Regionpolisledningen i en anmälan till personalansvarsnämnden.

Polismannen, som arbetar som civil utredare med mängdbrott vid LPO Södertälje, medger fusket och skyller på hög belastning inom polisyrket samt privatlivet.

I anmälan framgår det att polismannen anses agerat illojalt mot arbetsgivaren.

”Vid en samlad bedömning av de omständigheter som föreligger i ärendet menar regionen att en eventuell påföljd inte kan stanna vid en varning. Ärendet överlämnas till personalansvarsnämnden för prövning.”, står det i anmälan.

Nu har ärendet överlämnats till personalansvarsnämnden för prövning där polisutredaren riskera disciplinstraff efter fusket.

Dela artikeln