Företag i fokus:

Annons

Alexander reser till Tyskland för att tävla i Yrkes-VM

51995568383_b119560512_o

Alexander Johnsson, CNC-operatör i svarvning. Bild: Pressbild, Cc.

I veckan inleds världens fjärde största tävling och hålls i Schweiz, Sydkorea, Finland, Tyskland, Frankrike, Estland, Wales, Österrike och Sverige.

Bland deltagarna finns Södertäljebon Alexander Johnsson som reser till Leonberg i Tyskland för att representera Sverige.

– Det känns stort att få representera Sverige, och sen är det även en kvitto på att det jag gör är bra, säger Alexander Johnsson till Telgenytt.

Johansson är en av 17 svenska deltagare och tävlar i kategorin CNC-operatör, svarvning, från den 10 till 15 oktober i Tyskland. Totalt är det drygt tusen deltagare som tävlar i 15 olika yrken och Alexander ställs mot konkurrenter från hela världen.

– Jag ser fram emot tävlingen och att få mäta mig internationellt. Jag förväntar mig stenhård konkurrens, men ska göra allt jag kan för att göra en bra prestation, säger han.

Vad betyder tävlingen för dig

– Tävlingen betyder mycket för mig, jag har lagt ner många timmars träning och det ska bli kul att äntligen få åka iväg, säger Alexander Johnsson till Telgenytt,

Yrkes-VM har arrangerats sedan 1950 och Sverige har deltagit i de internationella tävlingarna sedan 1995 och tagit 80 medaljer i världs- och europamästerskap. Mästerskapen är ett sätt att lyfta fram vikten av yrkesutbildning och yrkesskicklighet samt bidra till internationella samarbeten.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 oktober 2022 04:00
Senast uppdaterad: 3 oktober 2022 09:31

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)