Företag i fokus:

Lokal utsatt för brandattentat – Tredje på kort tid

Brandkår räddningstjänst

Arkivbild.

En brand utbröt vid en verkstadslokal i Södra vid 03-tiden natten mot fredag – den tredje på kort tid.

Branden kunde snabbt släckas av väcktare, men nu misstänker polisen att branden var anlagd och utreder om det finns ett samband med tidigare tillfällen.

– Vi larmades till en bilverkstad av polis och väktare, det ska ha varit en liten brand som de kunde släcka, säger räddningstjänstens larmoperatör till Telgenytt.

Det är tredje gången räddningstjänsten tillkallas till verkstadslokalen i Södra om brand på kort tid. Vid första tillfället, den 13 september, stod ett fordon i brand som var placerad nära lokalen, men branden hann släckas i i god tid innan elden spred sig. Förra vecka brann det igen, den gången hade någon ställt upp en papperskorg mot fasaden försökt eldat på, även denna gång släcktes branden i god tid.

Natten mot fredag var det dags igen. Klockan 03.13 larmades flera räddningsenheter till platsen ännu en gång. Enligt polisens uppgifter släcktes elden av väktare och sprinklersystem och kort därefter kunde platsen kontrolleras av räddningstjänsten.

– Vi larmades om en brand av väktare som fick larm om en brand i lokalen. När väktaren anländer till platsen konstateras en brand och rökutveckling och har startat en förundersökning om mordbrand, säger polisens presstalesperson, Mikael Petterson, till Telgenytt.

Ni har larmats till samma adressen ett flertal gånger, finns det någon koppling?

– Vi misstänker att den är anlagd, därför är vi på plats för att undersöka händelsen och eventuellt kolla övervakningskameror. Vi misstänker att det finns ett samband mellan bränderna, säger polisen.

Precis som vid tidigare tillfällen kommer polisen att utreda brandorsaken i en förundersökning angående mordbrand.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2022 07:42
Senast uppdaterad: 30 september 2022 07:46

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors