Företag i fokus:

Annons

Därför bör du vara lugn och hoppfull kring Södertäljes nya majoritetsstyre

Södertälje alliansen

Södertäljealliansen. Foto Alex Ataseven.

Att vinna val är stort, skriver PM Nilsson, att styra ett land är större. Jag tänkte på detta yttrande när nyheten kom att ett historiskt maktskifte i Södertäljes har inträffat. Socialdemokraternas trettio års långa styre var till ända.

Den tillträdande kommunstyrelseordförande Alexander Rosenbergs (M) ledning kommer nu ta över, förse Södertälje med nytt friskt blod.

Rosenbergs (M) arbete och insats – som jag under våren fick förmånen att vara en liten del av – kan således inte beskrivas på något annat sätt än just stort. Men uppgiften nu blir att förmå styra väl och komma till bukt med de lokala samhällsproblemen. En väsentligt större uppgift.

Sedan början av 90-talet har Socialdemokraterna styrt i kommunen. Onekligen framgångsrikt i realpolitiskt hänseende. Emellertid är det högst diskutabelt i vilka mån det lokala partiet kan betraktas som framgångsrikt i resultathänseende.

Inte för att vara polemisk eller provokativ – inte mina ledstjärnor dessa – men Södertäljes utanförskap som gett och ger grogrund för den flerdimensionella kriminaliteten beror delvis på Anders Lagos (S) styre mellan 1998 och 2011. Delvis efterträdaren Boel Godners (S) tolv år vid makten vilka förvisso varit okej men likväl härjar den organiserade brottsligheten tämligen oförblommerat i kommunen. Det beror så klart även på den förda politiken på riksnivå – förvisso ett hafsverk den också.

Att åstadkomma ett effektivt lokalt styre under de kommande åren skulle underlättas något om Södertäljeborna nu välkomnar med tillförsikt den nya majoriteten. Samtidigt: det förefaller finnas en ärlig oro och stress med avseende på själva begreppet maktskifte, som kan lämna vissa specifika avtryck i medvetandet. Man tänker: ”förändring” och kan således bli lite stressad av det hela.

Rolan Jusupov. Fri skribent och statsvetare. Foto: Privat.

De allra flesta – inklusive jag själv – uppskattar när saker och ting gärna fungerar som vanligt, utan hastiga ändringar, på ett sätt som skapar en känsla av stabilitet och kontroll. En fullt förståelig och naturlig känsla.

Men maktskifte – både som begrepp och demokratisk process – är som bekant vanligt förekommande. Särskilt i stabila demokratier där Sverige jämte våra grannländer är förebilder. Också statsvetenskaplig forskning påminner oss om att det finns poänger med förnyelse: långt maktinnehav leder inte sällan till förstelning samt oförmåga att tänka nytt, brett och innovativt. Vetskapen att man inte får sparken leder till att man blir bekväm, således inaktiv och inkompetent.

Sammanfattningsvis. Det som nu väntar Södertälje kommun under de kommande fyra åren är solid borgerlig politik som kommer städa bort dammen och problemen från Södertäljes gator och torg. Detta hävdar i varje fall Rosenberg (M) själv. Med ett stort mått av ödmjukhet och trovärdighet. Utan en berättelse, säger upplysningsfilosofen Voltaire, finns inget liv.

Rosenbergs (M) bakgrund präglas av ett framgångsrikt entreprenörskap och ett omfattande ideellt arbete i politiken tjänst initialt.

Därtill har Rosenberg i egenskap av oppositionsråd varit huvudarkitekten bakom Södertäljelinjen – en lokal motsvarighet till arbetslinjen. Som nu verkligen kommer hjälpa människor att gå från långvariga aktivitet till värdiga arbeten med hjälp av incitament och vårt lokala näringsliv. Därigenom kommer utanförskapet brytas och arbetet mot den organiserade brottsligheten förhoppningsvis accelereras.

Rolan Jusupov

Fri skribent och statsvetare

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2022 16:59
Senast uppdaterad: 30 september 2022 16:59

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 09:41

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)