Företag i fokus:

Annons

Därför bör du vara lugn och hoppfull kring Södertäljes nya majoritetsstyre

Södertälje alliansen

Södertäljealliansen. Foto Alex Ataseven.

Att vinna val är stort, skriver PM Nilsson, att styra ett land är större. Jag tänkte på detta yttrande när nyheten kom att ett historiskt maktskifte i Södertäljes har inträffat. Socialdemokraternas trettio års långa styre var till ända.

Den tillträdande kommunstyrelseordförande Alexander Rosenbergs (M) ledning kommer nu ta över, förse Södertälje med nytt friskt blod.

Rosenbergs (M) arbete och insats – som jag under våren fick förmånen att vara en liten del av – kan således inte beskrivas på något annat sätt än just stort. Men uppgiften nu blir att förmå styra väl och komma till bukt med de lokala samhällsproblemen. En väsentligt större uppgift.

Sedan början av 90-talet har Socialdemokraterna styrt i kommunen. Onekligen framgångsrikt i realpolitiskt hänseende. Emellertid är det högst diskutabelt i vilka mån det lokala partiet kan betraktas som framgångsrikt i resultathänseende.

Inte för att vara polemisk eller provokativ – inte mina ledstjärnor dessa – men Södertäljes utanförskap som gett och ger grogrund för den flerdimensionella kriminaliteten beror delvis på Anders Lagos (S) styre mellan 1998 och 2011. Delvis efterträdaren Boel Godners (S) tolv år vid makten vilka förvisso varit okej men likväl härjar den organiserade brottsligheten tämligen oförblommerat i kommunen. Det beror så klart även på den förda politiken på riksnivå – förvisso ett hafsverk den också.

Att åstadkomma ett effektivt lokalt styre under de kommande åren skulle underlättas något om Södertäljeborna nu välkomnar med tillförsikt den nya majoriteten. Samtidigt: det förefaller finnas en ärlig oro och stress med avseende på själva begreppet maktskifte, som kan lämna vissa specifika avtryck i medvetandet. Man tänker: ”förändring” och kan således bli lite stressad av det hela.

Rolan Jusupov. Fri skribent och statsvetare. Foto: Privat.

De allra flesta – inklusive jag själv – uppskattar när saker och ting gärna fungerar som vanligt, utan hastiga ändringar, på ett sätt som skapar en känsla av stabilitet och kontroll. En fullt förståelig och naturlig känsla.

Men maktskifte – både som begrepp och demokratisk process – är som bekant vanligt förekommande. Särskilt i stabila demokratier där Sverige jämte våra grannländer är förebilder. Också statsvetenskaplig forskning påminner oss om att det finns poänger med förnyelse: långt maktinnehav leder inte sällan till förstelning samt oförmåga att tänka nytt, brett och innovativt. Vetskapen att man inte får sparken leder till att man blir bekväm, således inaktiv och inkompetent.

Sammanfattningsvis. Det som nu väntar Södertälje kommun under de kommande fyra åren är solid borgerlig politik som kommer städa bort dammen och problemen från Södertäljes gator och torg. Detta hävdar i varje fall Rosenberg (M) själv. Med ett stort mått av ödmjukhet och trovärdighet. Utan en berättelse, säger upplysningsfilosofen Voltaire, finns inget liv.

Rosenbergs (M) bakgrund präglas av ett framgångsrikt entreprenörskap och ett omfattande ideellt arbete i politiken tjänst initialt.

Därtill har Rosenberg i egenskap av oppositionsråd varit huvudarkitekten bakom Södertäljelinjen – en lokal motsvarighet till arbetslinjen. Som nu verkligen kommer hjälpa människor att gå från långvariga aktivitet till värdiga arbeten med hjälp av incitament och vårt lokala näringsliv. Därigenom kommer utanförskapet brytas och arbetet mot den organiserade brottsligheten förhoppningsvis accelereras.

Rolan Jusupov

Fri skribent och statsvetare

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 30 september 2022 16:59
Senast uppdaterad: 30 september 2022 16:59

JUST NU: Kraftig rökutveckling från lokal

DDFA1242-BD38-4863-8724-784DE919C1FE

Foto: Shamash Oyal.

Räddningstjänsten ryckte ut under torsdagskvällen till Prästgårdsvägen med flera enheter. Enligt uppgifter rapporterades kraftig rökutveckling som drabbat flera boende.

Det var vid 19-tiden i Geneta Centrum som SOS Alarm fick rapporter om en misstänkt skorstensbrand och beordrade flera räddningsstationer till adressen.

Initialt misstänktes det röra sig om en soteld eller skorstensbrand.

– Flera stationer har ryckt ut, Södertälje är redan på plats. Det är ännu oklart om det handlar om en lokal eller en restaurang. Kan eventuellt för sig om en skorstensbrand, säger en representant för räddningstjänsten till Telgneytt.

Räddningstjänsten på plats i Geneta Centrum. Foto: Shamash Oyal

Än så länge är det dock oklart vad som orsakat rökutvecklingen. Boende i närheten har uttryckt sina observationer till Telgneytt, där några beskriver röken som liknande den från bränd plast. Flera boende har drabbats till följd av att röklukten trängt sig in i flera bostäder i området.

Inga rapporter om personskador eller allvarliga incidenter har rapporterats, och situationen övervakas noggrant av räddningstjänsten.

Texten uppdateras.

Läsarbild:

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 19:44
Senast uppdaterad: 7 december 2023 20:09

Södertäljepolisen: – ”Vi har mycket mer våld än Italien”

Polis

Foto: Shamash Oyal

I ett försök att få bukt med den tilltagande organiserade brottsligheten i kommunen vänder sig nu Södertäljepolisen till Italien för att hämta inspiration och expertkunskap.

Polisen ser stora likheter mellan brottsligheten i Södertälje och den som länge härjat i delar av Italien. Det rapporterar SVT Nyheter i Södertälje. Även om den organiserade brottsligheten ännu inte fått samma fäste här som i vissa italienska regioner, menar Torbjörn Hermansson, samordnare mot den organiserade brottsligheten i Södertälje, att det finns mycket att lära av italienarnas långa erfarenhet av att bekämpa exempelvis maffian.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

– Som tur har den organiserade brottsligheten inte hunnit så långt i Sverige än, men vi har mycket mer våld än Italien och andra europeiska länder, säger Torbjörn Hermansson till SVT Nyheter.

Redan i vår väntas italienska maffiaexperter besöka Södertälje för att hjälpa polisen att kartlägga problembilden och hitta nya vägar framåt i det brottsförebyggande arbetet.

Samarbetet med Italien är unikt och polisen ser det som ett viktigt led i att vända den negativa trenden och få bukt med den organiserade brottsligheten.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 18:52
Senast uppdaterad: 7 december 2023 18:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors