Företag i fokus:

Annons

Boel Godner efter valförlusten: – ”Instabil majoritet”

2022_04_278429108_729395434757502_1811286645503964775_n

Foto: Alex Ataseven/Södertälje kommun.

Tidigt på torsdagsmorgonen presenterades den nya Södertäljealliansen som, med tillräckligt med majoritet, tar makten från rödgröna i Södertälje.

Nu utrycker Boel Godner (S) sin oro när makten tas i anspråk av Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna med stöd av Sverigedemokraterna och Realistpartiet.

– Det är en mörk och instabil majoritet Södertälje får med fem partier, M, SD, KD, L och RP, som ska komma överens. De har ännu inte presenterat ett enda förslag, säger Godner till Telgenytt.

Vidare berättar Godner om oroligheten för att prioriteringen av skolan ska avta, att arbetet med bättre arbetsvillkor och språkutveckling för kommunens anställda ska stanna upp.

Södertäljealliansen som styr kommande fyra år. Foto: Alex Ataseven.

En annan faktor som Boel pekar på är att spelplanen i majoritetsbygget ändrads när David Winerdahl petas ned av sin egna KD-styrelse.

Beslutet i sig om att peta nere gruppledaren David Winerdal med en omedelbar verkan var ett enhälligt beslut. Ersättaren blev Anna-Tuulia Syrjänen, men Godner anser att KD kuppade bort Winerdal och därmed svek sina väljare när de valde att samarbeta med den högern.

Till SVT berättade KDs nya gruppledare Syrjänen att det var en större chock för väljarna vid ett samarbete med S och MP. Av den anledningen valde partiet att följa Kristdemokraternas linje lokalt som på riksnivå och ingå koalition med de borgerliga partierna.

Kristdemokraternas nya gruppledare i Södertälje, Anna-Tuulia Syrjänen. Foto: KD.

Men Boel Godner fortsätter att utrycka sin oro över maktskiftet.

– Jag har ännu inte sett ett enda förslag från denna mörka fempartikoalition. Jag är orolig för att prioriteringen av skolan ska avta och att arbetet med bättre arbetsvillkor och språkutveckling för kommunens anställda ska stanna upp. Jag är också orolig för att det omfattande arbetet som kommunen tillsammans med polisen bedriver mot den organiserade brottsligheten ska hamna i skymundan, säger Godner till Telgenytt.

I samband med maktskiftet bröts ett långt rödgrönt styre i Södertälje. Nu väntar en process där bland annat flera ordförandeposter och ordförandeskap i nämnder tas i anspråk av nya Södertäljealliansen.

Läs även: – Maktskifte i Södertälje – Historiskt besked

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 september 2022 04:00
Senast uppdaterad: 22 september 2022 21:13

Här är läget på elmarknaden i Nykvarn och Södertälje

Eluttag

Foto: Alexander Isa

Dyrare el än förra månaden – men billigare än för ett år sedan, högsta konsumtionen sedan 2016 och större export än import hela tiden. Här är månadsrapport om elmarknaden, analyserat av Newsworthys.

Den offentliga debatten om elmarknaden är polariserad och inte sällan infekterad. I ett försök att föra fakta till bordet tar vi varje månad fram en rapport som sammanfattar det viktigaste du behöver veta om den senaste tidens priser, konsumtion och produktion på elmarknaden.

Elpriserna ökade i Nykvarn och Södertälje i november

Spotpriset – alltså priset som elbolagen köper in elen för – gick upp i november i elområde 3 som Södertälje tillhör. Månadspriset var 82 öre per kilowattimme, vilket är 49 öre dyrare än i oktober. Det högsta priset i elområdet hittills noterades i december 2022, då en kilowattimme kostade 269 öre. För ett år sedan – i november 2022 – kostade en kilowattimme 131 öre.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Det är inte bara prisskillnaderna mellan prisområdena som har ökat de senaste åren, även inom områdena pendlar priserna timme för timme. Skillnaderna mellan de dyraste och billigaste timmarna har blivit större sedan 2020. Dyraste timmen i november i Nykvarn och Södertälje inträffade mellan klockan 16 och 17 den 30 november, då kostade en kilowattimme 295 öre. Som lägst var priset i området 0 öre.

Om man tittar på månadsmedelpriset brukar de svenska elområdena oftast tillhöra de med lägst spotpriser i en europeisk jämförelse. Värt att notera är att detta handlar om spotpriser, de priser konsumenten sedan betalar beror på nationella avgifter och skatter samt elbolagens påslag. I praktiken ligger de svenska konsumentpriserna närmare det europeiska snittet efter skatter och påslag.

Läs även: – Nu blir elen dyrare – högsta priset på över åtta månader

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 08:00
Senast uppdaterad: 4 december 2023 01:22

Dyster månad: Bostadspriserna fortsätter att falla

Villa

Foto: Pexels

Bostadspriserna föll med 1,4 procent i november i Sverige som helhet och faller för tre månader i rad.

– Sedan förra vårens toppnoteringar har nu bostadspriserna fallit med nästan 15 procent i Sverige som helhet. Vi börjar nu helt klart närma oss det totala prisfall om 20 procent som vi har spått sedan en längre tid tillbaka, säger Robert Boije.

November var en svår månad för bostadsförsäljningen i Sverige, enligt SBAB:s och Boolis bostadsindex. Bostadspriserna sjönk överlag med 1,4 procent, där villapriserna föll med 0,8 procent och lägenhetspriserna med 0,7 procent. Prisfallet var mest påtagligt i Norra Sverige, särskilt för villor.

Villapriserna föll november med 1,8 procent i Sverige som helhet, med undantag för Mellersta Sverige där priserna ökade med 1,1 procent. Detta indikerar en övergripande nedgång i villapriserna på 0,6 procent när man beaktar säsongspåverkan och andra tillfälliga effekter.

Priserna på både lägenheter och villor förväntas fortsätta minska.

– Ett mycket stort utbud och att många bostadsrättsföreningar troligen kommer att höja sina månadsavgifter markant vid årsskiftet och även därefter till följd av det kraftigt höjda ränteläget, talar rimligen för fortsatt prispress på lägenheter framöver, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Jämfört med förra våren har bostadspriserna sjunkit med nästan 15 procent, där lägenhetspriserna minskat med 10,5 procent och villapriserna med 17 procent. De nuvarande prisnivåerna är de lägsta sedan 2015 för lägenheter och 2017 för villor. När man tar hänsyn till inflationen, har de reala bostadspriserna sjunkit med 26 procent sedan förra våren, med lägenhetspriserna ner 22 procent och villapriserna 28 procent.

Allt fler bostädet “Snart till salu” på bostadsmarknaden.
Säljare väljer nu allt oftare att preliminärt lista sina bostäder till ”Snart till salu” för att utvärdera marknadsintresset. Medan en del är beredda att sälja inom kort, föredrar andra att invänta ett mer fördelaktigt anbud.

Denna taktik, känd som förhandsmarknaden, har ökat markant under de senaste fem åren och utgör idag nästan hälften av alla bostadsannonser på Booli. Det bör dock noteras att denna trend varierar geografiskt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 december 2023 05:00
Senast uppdaterad: 3 december 2023 16:03

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors