Företag i fokus:

Annons

De nomineras till utmärkelse för flickors lika rättigheter

TBB Dick pick

Flickor från Livet Bitch! uppe på scen. Foto: Privat.

Den 11 oktober firar Flickdagen, som grundades av FN, hela 10 år och för att uppmärksamma jubileet tilldelas ”Flickapriset” till en organisationen som utmärkt sig.

I samband med 10 årsdagen nomineras Tjejhuset Södertälje och Livet Bitch! för sina insatser om att motverka kränkningar av flickors rättigheter i Sverige, eller världen.

– Att bli nominerade känns ju självklart väldigt hedrande för oss. Oavsett hur det går så känns det bra och fint att vara en av de tilltänkta, säger Johanna, Lena och Sofie från Tjejhuset i Södertälje till Telgenytt.

Flickdagen startades på initiativ av bland annat Plan International och i Sverige har barnrättsorganisationen ett särskilt fokus på flickors lika villkor.

Två organisationer som nominerats är Tjejhuset Södertälje och Livet Bitch! Scenkonst, som har arbetet hårt med just flickors rättigheter och jämställdhet. 

Sofie, Johanna och Lena från Tjejhuset. Foto: Privat.

– Vi är väldigt hedrade. Vi har ju haft en konstnärlig besatthet av tonårstjejer och unga kvinnors liv och villkor i Livet Bitch! Scenkonst under en lång tid. Vi har lyft ämnen som varit kontroversiella och utmanande i Södertälje med tjejer i fokus och vi vet att det påverkat många, både unga och äldre att få höra dessa berättelser på en scen. Den här nomineringen är väldigt mycket vår ungdomsverksamhet Livet Bitch! studios förtjänst. Det är där det börjar långt innan berättelserna når sin publik, säger Grete Havnesköld, verksamhetsledare på Livet Bitch!, till Telgenytt.

Juryn består av bland andra Åsa Regnér, biträdande högsta chef för UN Women, Carl Björkman, nordenchef på Bill & Melinda Gates Foundation och Irena Pozar, chefredaktör för VeckoRevyn. Arbetet leds av Dona Hariri, jurist, föreläsare och stående juridikexpert i TV4 Nyhetsmorgon.  

Juryns motivering:

Life bitch! Scenkonst:

”De ger unga flickor möjlighet att göra sina röster hörda och ger plats för deras berättelser. Life bitch! Scenkonst arbete stärker unga flickor att våga tro på sig själva och att ta plats i det offentliga rummet. Som verktyg och uttryck använder de konstformen scenkonst.”

Tjejhuset i Södertälje:

”Tjejhuset Södertälje är en plats med mycket pepp, kärlek och omtanke som erbjuder menings­fulla fritidsaktiviteter, viktiga samtal med likasinnade och stärker ung­a tjejers eget enga­ge­mang. Genom engagerad och duktig personal ges också bland annat stödsamtal.”

Michelle och Lova från Livet Bitch! Foto: Privat.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 september 2022 17:21
Senast uppdaterad: 21 september 2022 18:56

Tufft för NIF – måstematch väntar

IMG_6550

Det går tungt för NIF resultatmässigt och nu kan stjärnans säsong vara i fara. Foto: RG Foto-Media

Det väntas bli en tuff batalj mellan de två nykomlingarna som ställs mot varande i den elfte omgången av SSL. Karlstad som avancerade till högsta serien i våras, efter att ha slagit ut Visby med 3–0 i matcher, har en bra utgångsposition att dra ifrån det nedre träsket av tabellenoch eventuellt hamna på en slutspelsplats. 

Hemmalaget Nykvarn kommer senast från en klar förlust mot Linköping på bortaplan. Nykvarn, som hade en tung förstaperiod på många sätt, fick först superstjärnan Valdemar Ahlroth skadad efter 3 minuters spel och sedan hamna i underläge med 4–0. En minst sagt tuff uppförsbacke för NIF som för övrigt fick flera spelare skadade under matchens gång.

Lagkaptenen Karljohan Ahlroth fick man se med en inlindad arm och Markus Jonsson klev av haltandes i slutminuten. Det återstår att se om dessa två kommer till spel på söndag. 
Enligt uppgifter gällande Valdemar Ahlroths skada så har det inte kommit någon dom hur pass länge Ahlroth blir borta. Återigen tvingas tränaren Nicklas Hedstål göra förändringar på grund av skador.

#29 Markus Jonsson. Foto: RG Foto-Media

Efter den snöpliga hemmaförlusten mot Helsingborg och den klara förlusten mot Linköping så är hemmalaget i stort behov av att kliva högre upp i tabellen för att inte riskera att på nedflyttningsplats. Det skiljer sig 1 poäng mellan lagen som är på säker på mark och det väntas bli en tuff batalj där det historiskt har spelats fysiskt mellan dessa lag i Allsvenskan. Snart har NIF mött alla lag och man vill sätta sig i en bättre sitts inför kommande returmatcher.

Karlstads tränare och Färjestadsikonen Peter Nordström har en gedigen hockeybakgrund, både som spelare och tränare. Nordström som tog över rollen som huvudtränare 2021 har sedan dess applicerat sin spelfilosofi och gjort förändringar för att lyfta fram det ”nya” Karlstad. I truppen har Nordström med sig rutinerade spelare som under åren har burit Karlstad. En av dessa som publiken bör ha extra koll på är Anton Vestlund. En spelare som kan kliva fram i svåra situationer och leverera när det behövs som mest.
Värt att notera är att Karlstads lagkapten som missade de inledande matcher pga. skada har noterats för 9 poäng på 5 spelade matcher.

Topp 3 interna poängligan – Karlstad

– #77 Anton Vestlund 18 poäng
– #37 Simon Sjögren 13 poäng
– #11 Johan Palmqvist 11 poäng

Topp 3 interna poängligan – Nykvarn

– #23 Hampus Ahrén 10 poäng
– #20 Valdemar Ahlroth 9 poäng
– #29 Markus Jonsson 9 poäng

Matchen spelas i Furuborghallen söndag 3 december, matchstart 17:00.
Säkra din plats när Nykvarn tar emot Karlstad här.

Matchen sänds även via Sportexpressen TV – matchen hittar du här.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 17:33
Senast uppdaterad: 2 december 2023 17:33

Rådjur påkört av pendeltåg – Flyttades snabbt från spåret

Tåg pendel 1 Foto: Alex Isa

Arkivbild

Ett tåg kolliderade med ett rådjur under lördagen i Järna, men enligt polisens uppgifter ska trafiken inte ha påverkats av incidenten.

En viltolycka inträffade i Järna under lördagen när ett pendeltåg körde på ett rådjur.

Olyckan ägde rum vid 12:30-tiden men rapporteras inte ha haft någon större påverkan på tågtrafiken i området. Tack vare snabba insatser kunde rådjuret snabbt flyttas från spåret, vilket förhindrade längre störningar i trafiken.

– En så kallad ”felavhjälpare” har flyttat råduret ut i skogen, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Ingen person skadades i incidenten, och trafikflödet kunde fortsätta som normalt strax efter händelsen.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 13:41
Senast uppdaterad: 2 december 2023 13:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors