Företag i fokus:

Annons

De nomineras till utmärkelse för flickors lika rättigheter

TBB Dick pick

Flickor från Livet Bitch! uppe på scen. Foto: Privat.

Den 11 oktober firar Flickdagen, som grundades av FN, hela 10 år och för att uppmärksamma jubileet tilldelas ”Flickapriset” till en organisationen som utmärkt sig.

I samband med 10 årsdagen nomineras Tjejhuset Södertälje och Livet Bitch! för sina insatser om att motverka kränkningar av flickors rättigheter i Sverige, eller världen.

– Att bli nominerade känns ju självklart väldigt hedrande för oss. Oavsett hur det går så känns det bra och fint att vara en av de tilltänkta, säger Johanna, Lena och Sofie från Tjejhuset i Södertälje till Telgenytt.

Flickdagen startades på initiativ av bland annat Plan International och i Sverige har barnrättsorganisationen ett särskilt fokus på flickors lika villkor.

Två organisationer som nominerats är Tjejhuset Södertälje och Livet Bitch! Scenkonst, som har arbetet hårt med just flickors rättigheter och jämställdhet. 

Sofie, Johanna och Lena från Tjejhuset. Foto: Privat.

– Vi är väldigt hedrade. Vi har ju haft en konstnärlig besatthet av tonårstjejer och unga kvinnors liv och villkor i Livet Bitch! Scenkonst under en lång tid. Vi har lyft ämnen som varit kontroversiella och utmanande i Södertälje med tjejer i fokus och vi vet att det påverkat många, både unga och äldre att få höra dessa berättelser på en scen. Den här nomineringen är väldigt mycket vår ungdomsverksamhet Livet Bitch! studios förtjänst. Det är där det börjar långt innan berättelserna når sin publik, säger Grete Havnesköld, verksamhetsledare på Livet Bitch!, till Telgenytt.

Juryn består av bland andra Åsa Regnér, biträdande högsta chef för UN Women, Carl Björkman, nordenchef på Bill & Melinda Gates Foundation och Irena Pozar, chefredaktör för VeckoRevyn. Arbetet leds av Dona Hariri, jurist, föreläsare och stående juridikexpert i TV4 Nyhetsmorgon.  

Juryns motivering:

Life bitch! Scenkonst:

”De ger unga flickor möjlighet att göra sina röster hörda och ger plats för deras berättelser. Life bitch! Scenkonst arbete stärker unga flickor att våga tro på sig själva och att ta plats i det offentliga rummet. Som verktyg och uttryck använder de konstformen scenkonst.”

Tjejhuset i Södertälje:

”Tjejhuset Södertälje är en plats med mycket pepp, kärlek och omtanke som erbjuder menings­fulla fritidsaktiviteter, viktiga samtal med likasinnade och stärker ung­a tjejers eget enga­ge­mang. Genom engagerad och duktig personal ges också bland annat stödsamtal.”

Michelle och Lova från Livet Bitch! Foto: Privat.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 september 2022 17:21
Senast uppdaterad: 21 september 2022 18:56

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 04:43
Senast uppdaterad: 27 november 2022 21:44

TV / BILDEXTRA: Här är Södertäljes nya lyxhotell

ECD5B807-21AE-4537-BC66-4C139B28458E

SPA-avdelningen. Foto: Alexander Isa

Entré/Lobby

Receptionen.

Bastu med 85 graders värme.

Behandlingsrum för två. Här kan en få behandling samtidigt som en kopplar av i jacuzzin.

Turkisk Hamam

Restaurangen Impasto

Restaurangen Impasto

Vana SPA

Ingång till utomhuspoolen frän insidan.

Utomhuspoolerna håller öppet året runt.

Iskallt bad för den våghalsige.

Lyxsvit med egen jacuzzi och stor terrass, och har en fantastik utsikt mot kanalen.

Julkänsla i flera hotellrum.

Restaurangen Vivace

Italienska restaureringen Impasto.

Lounge och bar

Stora monitorskärmar för större konferenser.

Innergård

Boulebana

Vana SPA

Hotelldirektören Steffen Sanders. Foto: Alexander Isa

Läs även: – Då öppnar Elite i Södertälje – ”Kan knappt bärga oss”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 november 2022 11:59
Senast uppdaterad: 27 november 2022 12:06

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)