Företag i fokus:

Annons

Tidigare säkerhetschefen JO-anmäler kommunen

Södertälje kommun

Foto: Alex Ataseven.

Den tidigare säkerhetschefen på Södertälje kommun begärde att ta del av sin personalakt i sin helhet, dock utan vidare framgång.

Nu anmäler personen Södertälje kommun och HR-avdelningen till Justitieombudsmannen, JO, för att de hanterat ärendet med stor nonchalans.

”Det är anmärkningsvärt att Södertälje kommun förefaller ha sådan oordning på arkiverade handlingar att en enkel begäran om utlämnande av allmän handling inte kan expedieras.”, framgår det i anmälan till Justiteombudsmannen, JO.

Det började med att den tidigare anställde skickade in en begäran till Södertälje kommun om att ta del av sin personakt. Ärendet vidarebefordrades till HR-avdelningen som 12 dagar senare meddelade att de ännu inte fick någon återkoppling från stadsarkivet.

Ytterligare tre veckor skulle dröja innan kommunens avdelningen på Södertälje kommun återkopplade.

”Jag måste tyvärr meddela att vi inte lyckats hitta din personalakt. Troligen har den blivit insorterad på fel personnummer. Vi har sökt på kringliggande årtal men utan resultat. Vi kommer naturligtvis att eftersöka den ytterligare.”, meddelade avdelningen på kommunen enligt anmälan.

I JO-anmälan framgår det att den tidigare anställde inte fått något svar samt att de begärda materialet inte har utlämnats från Södertälje kommun.

Oavsett vad anledningen är är det inte acceptabelt att en begäran om utlämnande av allmän handling hanteras på sätt som i mitt fall.”, skriver anmälaren.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 september 2022 15:16
Senast uppdaterad: 16 september 2022 15:17

Dyr elanvändning väntar Nykvarn och Södertäljebor

artur-zudin-jmXR3DPlt1U-unsplash.jpg_1800

Foto: Artur Zudin, Unsplash.

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 3,90 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan den 7 september.

Dygnspriset på el är i morgon, den 29 november, 3,90 kronor enligt den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 7 september har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med hela 1,85 kronor kWh.

Hushåll och företag i kommunerna med timdebiterade avtal betalar som mest 5,45 kronor per kWh mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 7,27 kronor per kWh under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 15 kronor för den som har ett elavtal med timpris. Under den billigaste timmen mellan klockan ett och två skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 6 kronor.

Elpriserna har stigit kraftigt under det senaste året. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kWh och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 1,21 kronor per kWh, alltså ungefär sex gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 0,79 kronor per kWh.

Även om priserna är höga i morgon, så betalar hushåll och företag i södra Sverige ännu mer. Där ligger priset på 3,90 kronor i snitt med 5,45 kronor som max.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 19:45
Senast uppdaterad: 28 november 2022 20:02

MINGELBILDER v.47 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0038

Se även: – Mingelbilder v.46

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 16:37
Senast uppdaterad: 28 november 2022 16:48

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)