Företag i fokus:

Annons

Det här anser barn vara viktigast för en god skolgång

24878c59-cc5b-443c-8c98-2a5dc538849c

Bris pressbild.

I början på augusti trädde en nya lagen i kraft där mobilförbud införts i alla skolor.

Och i samband med skolstarten har barn fått tycka till, i en ny Sifo-undersökning, om vad de anser är viktigast i skolan.

Undersökningen, som utförts på uppdrag av Bris, visar tydligt vad barn anser vara viktigt för en god skolgång. En av de viktigaste punkterna enligt barnen var lugn och ro på lektionerna, samt att känna sig trygg i skolan.

– För att veta vad barn behöver och själva efterfrågar behöver vuxna inhämta barns egna tankar och åsikter, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.  

I Sifo-undersökningen lyfte de tillfrågade barnen, i olika åldrar, även vikten av att ha vänner som centrala delar och kunniga lärare. Enligt undersökningen vill många ha hjälp att hantera skolstress kopplat till krav och prestationer och visare en bristande framtidstro när skolarbetet inte går bra.

Den 1 augusti införde regeringen mobilförbud under lektionstid för att stärka tryggheten och studieron i skolan. Skolministern Lina Axelsson Kihlblom. Foto: Alex Ataseven/Regeringen.

Men undersökning visade tydliga olikheter mellan barn olika åldersgrupper. Bland barn i åldrar 13-14 år anser fler att det är viktigt med att ha vänner, medan äldre 15-17 år, framför allt tjejer i högre utsträckning, anser att det är viktigt att skolan inte stressar eleverna.

– Barn omfattas av skolplikt och går i skolan 20 000 timmar av sina liv så det är självklart att skolan måste vara en plats där varje barn trivs, känner sig tryggt och mår bra, säger Jägerskog.

Viktigast i skolan enligt barn i Sifo-undersökningen:  

  1. Lugn & ro på lektionerna  
  2. Att få känna sig trygg i skolan 
  3. Möjlighet till stöd om man behöver hjälp i skolarbetet  
  4. Att ha vänner  
  5. Kunniga lärare   

Läs även: – Mobilförbud i skolor – Södertäljebor tycker till

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 september 2022 05:00
Senast uppdaterad: 15 september 2022 08:56

Risk för cyberattack i kommunen – Så skyddar du dig

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Arkivbild.

Svenska kommuner har blivit utsatta för cyberattacker, nätfiske – även kallad phishing. Enligt Södertälje kommunen har kriget i Ukraina medfört allt större risk för fler attacker och spridning av desinformation.

Senast var det en vecka sedan som två andra svenska kommuner angreps för attacker och därför går nu Södertälje kommun ut med ett meddelande till allmänheten. Kommunen uppmanar att vara försiktiga med e-post, länkar och bilagor där attacker ofta sker

Nätfiske kan ske på nätet och webbplatser, men även över sms och telefonsamtal. Det är därför oerhört viktigt att vara uppmärksam på oönskad aktivitet.

Vid upptäckt av en cyberattack rekommenderas att göra följande:

  1. Stäng av datorn.
  2. Felanmäl omgående via telefon (enligt vanlig rutin)
  3. Starta inte om datorn

Kommunkoncernens alla bolag, så som Telgebolagen och förvaltningen, jobbar hårt för att följa säkerhetsåtgärder och för att upptäcka risker.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2022 14:19
Senast uppdaterad: 9 december 2022 16:48

Anhöriga till mordoffer nekas sista rättslig prövning

2022_01_271763979_1105426846943065_1854382527506805801_n

Foto: Shamash Oyal.

I september friades en 24-åring som stod åtalad för knivmordet på en 35-årig man i en lägenhet i Mariekäll. Anhöriga överklagade beslutet till Högsta domstolen som nu framför sitt ställningstagande i ärendet.

Den 26 april 2021 påträffas en man i 35-årsåldern mördad med flera knivhugg i en lägenhet i Mariekäll. Han knivhöggs med sju knivhugg i ryggen samt ett i bröstet och hittades först tre dagar senare – död på vardagsrumsgolvet.

Vid undersökningen av bostaden hittade polisen ett spår i lägenheten som misstänktes tillhöra en 24-åring man från Sörmland. Personen greps och häktades misstänkt för mordet.

Under utredningens gång framkom det att 24-åringen anlände till lägenheten klockan 11:49 och lämnade platsen 13:32 och blev upplockad vid OKQ8 på Bangatan, cirka en 15 minuters promenad från mordplatsen.

(Annonslänk)

Chefsåklagaren yrkade på livstids fängelse, men släpptes senare på fri fot efter bristande bevisning. Bland annat ska en granne sett den mördade 35-åringen vid liv utanför sin bostad med sin hund vid 16-tiden under morddagen – några timmar efter att 24-årigen lämnat platsen.

Kort efter den friande domen överklagades beslutet till Högsta domstolen av mordoffrets anhöriga, men nu står det klart att domstolen inte valt att pröva målet och överklagandet.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd.”, skriver domstolen i beslutet.

Läs även – 24-årign friad från mordmisstanke – Kräver 600 000 kr i ersättning 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2022 09:44
Senast uppdaterad: 9 december 2022 09:45

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)