Företag i fokus:

SD: Är sakpolitik inte viktigare än godhetsignalering

Montage Alex Ataseven

Kristdemokraternas, David Winerdahl och SDs  Andreas Birgersson. Foto: Södertälje kommun/ Shamash Oyal.

Efter valet 2018 stod det klart att det fanns en chans till maktskifte i Södertälje. Dåvarande Alliansen bestående av M, KD, C och L kunde med stöd av SD och RP ta makten i Södertälje.

Då valde Centern och Kristdemokraterna att hellre samarbeta med Socialdemokraterna och Miljöpartiet än att få passivt stöd av Sverigedemokraterna.

De valde att godhetssignalera hellre än att få igenom sin egen politik. Efter detta val har väljarna varit ännu tydligare i sin vilja att få bort Socialdemokraterna från makten, både i riksdagen och i Södertälje. För nu behövs inte längre Centern för att få maktskifte, men Kristdemokraterna behövs.

En tolkning skulle vara att KD ökade lokalt för att på riksnivå är just nu M, KD och SD samarbete naturligt. Lokalt har det varit annorlunda. Men hur många av väljarna hade insikt i det?

KD i Södertälje gick framåt i valet med löften om mer trygghet, en bättre skola och värdigare äldreomsorg. I ett maktskifte med stöd av SD och RP skulle de kunna få igenom nästan alla sina förslag som de gått till val på. Kan de verkligen få igenom lika mycket eller ens en bråkdel i ett samarbete med Vänsterpartiet, där Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingår?

Ett styre med en tydlig socialistisk och postmarxistisk inriktning? Är det verkligen det som väljarna röstade för när de röstade på Kristdemokraterna i Södertälje?

”Är det kanske så att David Winerdal inte tror på KD:s politik längre?”

Det är svårt att se David Winerdals ord som något annat än godhetssignalerande, sådant Annie Lööf har hållit på med nu i 4 år. Som hon också straffades för nu i valet om man ser till deras valresultat. Är det kanske så att David Winerdal inte tror på KD:s politik längre?

Styrande majoritet i Södertälje, MP, S, C, KD. Foto: Södertälje kommun.

Ser han hellre att vänsterpolitik fortsätter dominera Södertälje? Samma politik som har lett till den enorma segregation och gängvåld och kriminalitet som vi ser runt om kring oss i Sverige och i synnerhet Södertälje. Det var till exempel två skjutningar och en skadad, dagar innan valet.

För Sverigedemokraternas del anser vi inte att Socialdemokraterna är förmögna att lösa de problem de har orsakat i Södertälje, än mindre Vänsterpartiet. Vi tror inte heller att det är det väljarna vill. Socialdemokraterna och nästan alla partierna i det nuvarande styret förlorade mandat i valet.

”Väljarna har gett mandat för ett maktskifte.”

För oss är det sakpolitiken som har prioritet, inte vilka vi samarbetar med. Vi ser att väljarna har gett mandat för ett maktskifte. Vi är inställda på att stödja ett sådant. Nej det kommer inte vara helt passivt som vi kunde tänka oss i valet 2018. Vi vill ha inflytande och få igenom delar av vår politik. Vilket är naturligt för att stödja andra i att styra en kommun eller ett land.

För oss handlar det om vad våra väljare förväntar sig av oss. Vi vill se till att det mandat vi fick av våra väljare används på bästa sätt enligt vad de skulle vilja. Det anser vi vara vår uppgift som förtroendevalda politiker.

Andreas Birgersson (SD)
Gruppledare

Läs även: Stor kritik mot KD efter beskedet – ”Det här är ett svek”

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 13 september 2022 21:27
Senast uppdaterad: 13 september 2022 21:27

Strejk hotar skolkök – Föräldrar uppmanas förbereda matsäck

Barn-skola-1-mat-Pexels-1

Foto: Pexels

På grund av låsta löne- och arbetsvillkorsförhandlingar riskerar flera arbetsplatser i Södertälje, inklusive skolkök, att drabbas av strejk från och med imorgon. Kommunen uppmanar nu vårdnadshavare att förbereda matsäckar till sina barn.

I ljuset av ett strejkvarsel som omfattar flera yrkesgrupper inom utbildningskontorets köksenheter, har Södertälje kommun gått ut med en uppmaning till föräldrar att lämna lunch-matsäckar till sina barn.

Bland de drabbade enheterna återfinns Förskolan Bofinken, Ljungbacken, Mölnboskogen, Viksberg, samt Igelsta grundskola, Mölnboskolan och Vikbergskolan. Denna åtgärd är nödvändig då strejken, som är planerad att börja den 18 april klockan 07:00, kommer att påverka vanlig matdistribution.

(Annonslänk)

Förhandlingar mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och fackförbundet Kommunal har inte resulterat i ett nytt kollektivavtal, vilket har lett till varsel om strejk. Om strejken blir av kommer Södertälje kommun att erbjuda enklare matalternativ, som frukt, blåbärssoppa och smörgåsklämmor, men det råder osäkerhet om strejkens längd och fortsatta påverkan.

Kommunen har informerat vårdnadshavarna om att alla barn behöver medföra en egen lunch-matsäck på torsdag och fredag. Vattenflaskor, bestick eller engångsbestick bör också inkluderas. Ytterligare information kommer att ges beroende på hur situationen utvecklas och om strejken fortsätter in i nästa vecka.

Läs även: – Strejkhot över Södertälje – Konflikt med arbetsgivarna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 11:32
Senast uppdaterad: 17 april 2024 11:39

Företaget korad till Årets Cityföretag vid Södertäljegalan

City

Foto: Södertälje City

Under tisdagskvällen hyllades det lokala näringslivet vid Södertäljegalan, där ICA Kringlan korades till Årets Cityföretag 2023. Denna utmärkelse betonar vikten av framstående lokala företag.

Södertäljegalan, som ägde rum under tisdagen, är en årlig tillställning som syftar till att stärka det lokala företagsklimatet och lyfta fram företag och personer som bidrar positivt till Södertäljes samhälle. Galan arrangerades gemensamt av Södertälje Kommuns Näringslivsavdelning och Företagarna Södertälje-Nykvarn.

Under evenemanget, som är en del av Södertälje Företagardag, tilldelades ICA Kringlan utmärkelsen Årets Cityföretag. Butiken, belägen i shoppingområdet Kringlan, vann priset i konkurrens med andra framstående lokala verksamheter, inklusive klädbutiken Johnells och Caesars American & Italian Kitchen, en populär restaurang vid Stora Torget.

Utmärkelsen är en erkänsla av ICA Kringlans betydande insatser och dess roll i att förbättra handelsmiljön i stadskärnan. Denna framgångsrika kväll fortsätter att stärka Södertäljes rykte som en stad som värdesätter och stödjer sitt lokala näringsliv.

Juryns motivering:
Årets Cityföretag prisas för sin förmåga att erbjuda personlig och kompetent service som sätter individen i centrum. Med stort hjärta för kundens behov skapas långvariga och positiva relationer med stadskärnans besökare.

Den positiva andan genomsyrar hela företaget – och lika mycket som man brinner för kunden brinner man också för hela staden och dess välmående. Engagemanget är stort i att skapa gemenskap och delta i aktiviteter som är öppna för alla. På så vis förmedlar man Södertäljeandan.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 09:47
Senast uppdaterad: 17 april 2024 09:47

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors