Företag i fokus:

Rosenberg (M) – Södertälje kan bättre och nu är det dags 

Montage Alex Ataseven

Alexander Rosenberg (M), Gruppledare och oppositionsråd. Foto: Privat.

Jag brukar tala om att Södertälje skulle kunna vara Sveriges bästa kommun. Med vårt geografiska läge, infrastrukturen och våra över 7500 småföretag jämte Astra och Scania. Vi har närheten till Stockholm samtidigt som vi är en landsbygdskommun. Södertälje har kanske Sveriges bästa potential!

Men idag är vi inte där. 

Södertälje har landets 7: e högsta arbetslöshet och cirka 20 % av eleverna som går ut 9: an blir inte behöriga för att komma in på gymnasiet. Vi möter välfärdsbrottslighet, korruption och har haft en skjutning i månaden under 2022 första halvår, 3 med dödlig utkomst. 

”Har förståelse för att Socialdemokraterna blir upprörda och säger att vi svartmålar Södertälje när vi påpekar fakta.”

Men det här går att förändra och det går att förbättra – men för det krävs ett maktskifte. Jag har förståelse för att Socialdemokraterna blir upprörda och säger att vi svartmålar Södertälje när vi påpekar fakta. Men det handlar antagligen mer om besvikelse. Någon svartmålning om Södertälje som kommun är det inte tal om – däremot resultatet av över trettio år av socialdemokratiskt styre. 

Orsaken till att det ser ut såhär är enligt socialdemokraternas Boel Godner (LT 09/09)  moderatregeringen 1994, som då införde EBO-lagstiftningen. Det är 28 år sedan. Sverige hade precis tagit brons i fotbolls-VM, fartyget Estonia sjönk och landet upplevde landssorg. Själv skulle jag precis börja första klass i Ronnaskolan.

Att Socialdemokraterna har haft ansvaret för kommunen under hela den här tiden, och den nationella regeringsmakten i 8 år, vill de inte prata om.  Att gå från sämst i Sverige till 7:e sämst vad gäller arbetslöshet borde inte vara ett resultat att var stolt över. 

”Socialdemokraterna hittar på att Moderaterna skulle vilja sälja Södertälje sjukhus”

Moderaterna är redo att ta ansvar, vi vill tala om och genomföra sakpolitik och vi kommer inte skylla på 30 år gamla reformer eller ljuga om motståndarna, som när Socialdemokraterna hittar på att Moderaterna skulle vilja sälja Södertälje sjukhus. Det är oseriöst och Södertälje har riktiga problem som behöver lösas. 

Alexander Rosenberg (M) Foto: Privat.

Vi vill i stället genomföra den största jobbreformen Södertälje har sett. Jag har lovat att halvera arbetslösheten i Södertälje under mandatperioden och det håller jag fast vid. Aktivitetskrav och utbildningsplikt för de som går på försörjningsstöd är en del av lösningen. Vi kommer också att göra en ordentlig satsning på yrkesutbildningar, praktikplatser och att matcha och förbereda de i behov av arbete mot de hundratals företag som skriker efter kompetens. Södertälje ska äntligen få ett ordentligt näringslivskontor, med det enkla uppdraget att bistå och uppskatta, inte beskatta, våra fantastiska företagare. Arbetslinjen kommer gälla i Södertälje när vi tar över efter valet.

Inom den lokala skolpolitiken kommer Moderaterna att fortsätta satsa på lärartätheten, som Socialdemokraterna, men vi kommer också arbeta med förväntningar på kunskapsmål, bättre matcha yrkesprogrammen med arbetsmarknaden och skapa tydliga lösningar för barn med särskilda behov, samt för högpresterande elever.

”Är du nöjd med utvecklingen av Södertälje de senaste åren, då lär vi inte få din röst.”

Idag går inte ens hälften av gymnasisterna i våra kommunala studieförberedande program ut med godkänt i alla ämnen. Inom trygghetsområdet har vi lagt förslag om ordningsvakter för att komplettera polisen. Vi ville gå från dagens tre till trettio. Socialdemokraterna röstade nej.

Vad vi ser är ett långt maktinnehav som har bidragit till ledarskap som ser sin makt som självskriven. Vad som nu krävs är ett större mått av ärlighet – att vi talar om Södertäljes problem och hur vi vill lösa dem. Är du nöjd med utvecklingen av Södertälje de senaste åren, då lär vi inte få din röst.

Men önskar du förändring och tror som jag att vi kan bättre – ge då mig och Moderaterna en chans att styra Södertälje. Vi är redo. 

Alexander Rosenberg, Moderaterna. Gruppledare och oppositionsråd

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 september 2022 07:48
Senast uppdaterad: 11 september 2022 09:00

SENASTE NYTT: Hyrorna i Södertälje höjs retroaktivt från 1 januari

Sodertalje-bostader

Foto: Alexander Isa

Efter kollapsade förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har en skiljeman beslutat att höja hyrorna i stora delar av Stockholms län, inklusive Södertälje, med 5,9 procent från den 1 januari.

Konflikten mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har lett till att en skiljeman nyligen beslutade om en retroaktiv hyreshöjning på 5,9 procent, gällande från den 1 januari i år. Denna justering omfattar tio kommuner i länet, däribland Danderyd, Huddinge, och Södertälje, samt en liknande höjning på Gotland där hyrorna ökar med 5,7 procent.

(Annonslänk)

– Nivån är dock betydligt högre än den som Hyresgästföreningen kunde acceptera. Det visar att den nya skiljemannalagstiftningen har minskat  Hyresgästföreningens möjligheter att styra hyresutvecklingen efter eget godtycke. Det är positivt för hyresrättens framtid, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.

Förhandlingarna inleddes i september 2023, då Fastighetsägarna yrkade på en hyreshöjning på 12 procent, vilket de menar nödvändigt för att hantera de ökade driftskostnaderna och säkerställa hållbar fastighetsförvaltning. Efter tre månaders resultatlösa förhandlingar och med stöd av ny lagstiftning, anlitades Johan Rosén som skiljeman genom Hyresnämnden.

– Vi har gjort allt som krävs för att skynda på processen så mycket som möjligt, säger Nathalie Brard.

Rosén, som hade sex veckor på sig att leverera en rekommendation, bekräftade den nya hyressättningen som också inkluderar tidigare beslut om en höjning i Stockholm stad med 5,8 procent från den 1 april. Med dessa beslut avslutas en lång period av osäkerhet för hyresgäster i de berörda områdena.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 14:00
Senast uppdaterad: 17 april 2024 13:17

Strejk hotar skolkök – Föräldrar uppmanas förbereda matsäck

Barn-skola-1-mat-Pexels-1

Foto: Pexels

På grund av låsta löne- och arbetsvillkorsförhandlingar riskerar flera arbetsplatser i Södertälje, inklusive skolkök, att drabbas av strejk från och med imorgon. Kommunen uppmanar nu vårdnadshavare att förbereda matsäckar till sina barn.

I ljuset av ett strejkvarsel som omfattar flera yrkesgrupper inom utbildningskontorets köksenheter, har Södertälje kommun gått ut med en uppmaning till föräldrar att lämna lunch-matsäckar till sina barn.

Bland de drabbade enheterna återfinns Förskolan Bofinken, Ljungbacken, Mölnboskogen, Viksberg, samt Igelsta grundskola, Mölnboskolan och Vikbergskolan. Denna åtgärd är nödvändig då strejken, som är planerad att börja den 18 april klockan 07:00, kommer att påverka vanlig matdistribution.

(Annonslänk)

Förhandlingar mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och fackförbundet Kommunal har inte resulterat i ett nytt kollektivavtal, vilket har lett till varsel om strejk. Om strejken blir av kommer Södertälje kommun att erbjuda enklare matalternativ, som frukt, blåbärssoppa och smörgåsklämmor, men det råder osäkerhet om strejkens längd och fortsatta påverkan.

Kommunen har informerat vårdnadshavarna om att alla barn behöver medföra en egen lunch-matsäck på torsdag och fredag. Vattenflaskor, bestick eller engångsbestick bör också inkluderas. Ytterligare information kommer att ges beroende på hur situationen utvecklas och om strejken fortsätter in i nästa vecka.

Läs även: – Strejkhot över Södertälje – Konflikt med arbetsgivarna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 11:32
Senast uppdaterad: 17 april 2024 11:39

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors