Företag i fokus:

Annons

Rosenberg (M) – Södertälje kan bättre och nu är det dags 

Montage Alex Ataseven

Alexander Rosenberg (M), Gruppledare och oppositionsråd. Foto: Privat.

Jag brukar tala om att Södertälje skulle kunna vara Sveriges bästa kommun. Med vårt geografiska läge, infrastrukturen och våra över 7500 småföretag jämte Astra och Scania. Vi har närheten till Stockholm samtidigt som vi är en landsbygdskommun. Södertälje har kanske Sveriges bästa potential!

Men idag är vi inte där. 

Södertälje har landets 7: e högsta arbetslöshet och cirka 20 % av eleverna som går ut 9: an blir inte behöriga för att komma in på gymnasiet. Vi möter välfärdsbrottslighet, korruption och har haft en skjutning i månaden under 2022 första halvår, 3 med dödlig utkomst. 

”Har förståelse för att Socialdemokraterna blir upprörda och säger att vi svartmålar Södertälje när vi påpekar fakta.”

Men det här går att förändra och det går att förbättra – men för det krävs ett maktskifte. Jag har förståelse för att Socialdemokraterna blir upprörda och säger att vi svartmålar Södertälje när vi påpekar fakta. Men det handlar antagligen mer om besvikelse. Någon svartmålning om Södertälje som kommun är det inte tal om – däremot resultatet av över trettio år av socialdemokratiskt styre. 

Orsaken till att det ser ut såhär är enligt socialdemokraternas Boel Godner (LT 09/09)  moderatregeringen 1994, som då införde EBO-lagstiftningen. Det är 28 år sedan. Sverige hade precis tagit brons i fotbolls-VM, fartyget Estonia sjönk och landet upplevde landssorg. Själv skulle jag precis börja första klass i Ronnaskolan.

Att Socialdemokraterna har haft ansvaret för kommunen under hela den här tiden, och den nationella regeringsmakten i 8 år, vill de inte prata om.  Att gå från sämst i Sverige till 7:e sämst vad gäller arbetslöshet borde inte vara ett resultat att var stolt över. 

”Socialdemokraterna hittar på att Moderaterna skulle vilja sälja Södertälje sjukhus”

Moderaterna är redo att ta ansvar, vi vill tala om och genomföra sakpolitik och vi kommer inte skylla på 30 år gamla reformer eller ljuga om motståndarna, som när Socialdemokraterna hittar på att Moderaterna skulle vilja sälja Södertälje sjukhus. Det är oseriöst och Södertälje har riktiga problem som behöver lösas. 

Alexander Rosenberg (M) Foto: Privat.

Vi vill i stället genomföra den största jobbreformen Södertälje har sett. Jag har lovat att halvera arbetslösheten i Södertälje under mandatperioden och det håller jag fast vid. Aktivitetskrav och utbildningsplikt för de som går på försörjningsstöd är en del av lösningen. Vi kommer också att göra en ordentlig satsning på yrkesutbildningar, praktikplatser och att matcha och förbereda de i behov av arbete mot de hundratals företag som skriker efter kompetens. Södertälje ska äntligen få ett ordentligt näringslivskontor, med det enkla uppdraget att bistå och uppskatta, inte beskatta, våra fantastiska företagare. Arbetslinjen kommer gälla i Södertälje när vi tar över efter valet.

Inom den lokala skolpolitiken kommer Moderaterna att fortsätta satsa på lärartätheten, som Socialdemokraterna, men vi kommer också arbeta med förväntningar på kunskapsmål, bättre matcha yrkesprogrammen med arbetsmarknaden och skapa tydliga lösningar för barn med särskilda behov, samt för högpresterande elever.

”Är du nöjd med utvecklingen av Södertälje de senaste åren, då lär vi inte få din röst.”

Idag går inte ens hälften av gymnasisterna i våra kommunala studieförberedande program ut med godkänt i alla ämnen. Inom trygghetsområdet har vi lagt förslag om ordningsvakter för att komplettera polisen. Vi ville gå från dagens tre till trettio. Socialdemokraterna röstade nej.

Vad vi ser är ett långt maktinnehav som har bidragit till ledarskap som ser sin makt som självskriven. Vad som nu krävs är ett större mått av ärlighet – att vi talar om Södertäljes problem och hur vi vill lösa dem. Är du nöjd med utvecklingen av Södertälje de senaste åren, då lär vi inte få din röst.

Men önskar du förändring och tror som jag att vi kan bättre – ge då mig och Moderaterna en chans att styra Södertälje. Vi är redo. 

Alexander Rosenberg, Moderaterna. Gruppledare och oppositionsråd

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 11 september 2022 07:48
Senast uppdaterad: 11 september 2022 09:00

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 09:41

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)