Företag i fokus:

Annons

Rätten att välja vård och trygg kollektivtrafik – Värt att stå upp för!

Montage Alex Ataseven

Pressbild: Izla Markous (M) och Leonard Cilthe (M).

Sedan 2018 har majoriteten i Region Stockholm – den blågröna koalitionen som vi har tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna och Miljöpartiet – satsat på Södertälje.

Södertälje sjukhus har byggts ut och renoverats. I den nya byggnaden finns 120 enkelrum och sjukhuset kan ta emot 7500 fler akuta patienter och ge 2000 nya vårdtillfällen per år.

Sammantaget kan vi idag säga att Södertälje sjukhus är ett modernt sjukhus som erbjuder högkvalitativ vård. – Men fungerar vården bra och vad vill vi kommande år? Här ger vi moderater våra svar.

Kötiderna har generellt blivit längre i Sverige, men i Region Stockholm är de bland de lägsta i Sverige. En uppföljning gjord av Sveriges kommuner och regioner (SKR) visar att Region Stockholm är bland de bästa i Sverige på att nå målet om medicinsk bedömning på vårdcentral inom tre dagar. Att Region Stockholm ligger bättre till än andra (även uppmärksammat av SVT: s Uppdrag Granskning) betyder inte att vi kan vara nöjda, men en viktig fråga inför valet är: varför har vår region korta köer och bra tillgänglighet? Svaret är det fria vårdvalet.

”Vi har idag fritt vårdval inom 38 områden, men det valet är hotat.”

Fritt vårdval innebär att du själv kan välja vilken vårdcentral eller mottagning du vill gå till och det förklarar varför Region Stockholm kan ge fler patienter vård snabbare. Vi har idag fritt vårdval inom 38 områden, men det valet är hotat. Socialdemokraterna vill avsluta samarbetet med privata vårdgivare för äldre och även inom gynekologi. Ifall de samarbetar med Vänsterpartiet är alla 350 fristående vårdmottagningar och fem närakuter hotade.

Det blir tydligare om vi beskriver det som avancerad sjukvård i hemmet, läkarinsatser i särskilda boenden för äldre, vård i livets slutskede och förlossning. Vi tror inte att all vård skulle försvinna, men är övertygade om att dagens dynamik med korta köer och goda resultat skulle försämras.

Dessutom ser vi att vård är personligt, det är privat, och vi tror att du som vårdtagare (eller anställd) uppskattar att kunna välja. 

Izla Markous (M), plats två på regionlistan. Leonard Cilthe (M), plats fem på regionlistan

Ett regionalt vallöfte från Moderaterna är ett nytt hjärt- och kärlcentrum i Södertälje (inledande dialog togs i våras), men vi går också till val på att anställa fler medarbetare och att förstärka vårdcentralerna. En annan moderat satsning är trygghetsmijarden. Den innebär 300 fler ordningsvakter, en för varje polis som försvunnit i vårt län, samt ytterligare 2000 trygghetskameror.

Ytterligare en möjlig satsning från Moderaterna i regionen är att förbättra pendeltågsstationen Södertälje Centrum. Vi står beredda och får Södertäljemoderaterna styra i kommunen har de lovat att direkt återuppta det avstannade projektet. Syftet är att höja i servicen och tryggheten och det innebär en ny stationsmiljö och uppvärmda väntutrymmen. 

”Men den allra största satsningen är den som avtalades med kommunen förra veckan”

Men den allra största satsningen är den som avtalades med kommunen förra veckan. Den borgerliga regionen storsatsar på s.k. modern mobilitet för Södertälje och går in med 50 miljoner och Södertälje kommun 30 miljoner.

Exempel på vad satsningen innebär: restiden inom Södertälje tätort halveras bl.a. med en BRT-linje mellan Geneta/Ronna och Södertälje Syd (Bus Rapid Transport, tänk spårvagn på gummihjul), det blir en direktbuss mellan Södertälje och Liljeholmen med anslutningar till viktiga arbetsplatser och det införs SL-kort på Mälartågen.

Ett viktigt tillägg är att satsningen sker med fortsatt ordning i ekonomin och det samtidigt som Region Stockholm erbjuder det nästa billigaste åkkortet i landet. Vi som skriver denna artikeln bor i Södertälje och kommer dessutom arbeta för bättre förbindelser i övriga delar av vår kommun. De flesta satsningarna som nämns införs 2023 och 2024–25 beräknas allt vara klart.

Vi vet att när regionens service fungerar ses det om en självklarhet, ett slags infrastrukturens blodomlopp. Och om det inte fungerar märks det smärtsamt tydligt. Det gäller både vård och kollektivtrafik. Regionens arbete är ofta osynlig, men ibland blir det konkret, som nu: om du vill behålla det fria vårdvalet – ha kvar din läkare eller kunna välja ny – då bör du lägga din röst hos oss.

Moderaterna tackar för det förtroende vi har haft och hoppas på att få utveckla och leda regionen i fyra år till.

Izla Markous (M), plats två på regionlistan
Leonard Cilthe (M), plats fem på regionlistan

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 september 2022 12:50
Senast uppdaterad: 8 september 2022 12:56

Här dansar rekordmånga barn den klassiska dansen ”Bagie”

220571AD-10E1-4236-BD90-DDC59FF63A65

Foto: Alexander Isa/Shamash Oyal

Vid en inställd lektion på Majtorpsskolan introducerade vikarien Shamash Oyal den traditionella dansen ”Bagie” till sina elever. En tillställning som enligt honom själv kan vara världsrekord i antalet deltagare.

– Det började med att jag introducerade dansen till mina elever i årskurs 3, och därifrån spred det sig vidare till andra årskurser. Otroligt roligt att vara med om barnens entusiasm, säger Shamash Oyal, som under fritiden arbetar ideellt på Telgenytt sedan starten 2021.

Det var en vanlig skoldag som snabbt förvandlades till en minnesvärd händelse. När en lektion oväntat ställdes in tog en elev i årskurs 3 tillfället i akt att dela med sig av sin kulturella bakgrund. Fär att sysselsätta barnen tog Shamash Oyal initiativet att lära barnen åk 3 den traditionella och populära assyriska dansen ”Bagie” som snabbbt blev populär bland andra elever.

Elevena på Majtorpskolan. Foto: Shamash Oyal

– I samråd med idrottsläraren på skolan fortsatte intresset för dansen och varje torsdag under skolans så kallade ’morgonpuls’ lyckades vi engagera många elever under flera veckors tid. Och idag kunde vi äntligen samla alla elever till en gemensam dans, säger Oyal och fortstätter.

– Dessutom är dans effektivt för att minska stress och främja lyckokänslor genom frisättning av endorfiner. Det är också ett utmärkt sätt att stärka sociala band och uttrycka sig kreativt. Kort sagt, dans gynnar både kropp och själ. Jag är glad och tacksam till både elever och lärarna på årskurs 3 för en fantastisk insats för barnen.

Kul att så många medverkade. Har du någonsin sett så många barn dansa ”Bagie” samtidigt tidigare?

– Det har jag faktiskt inte gjort, det var en unik och magisk upplevelse. Jag skulle nästan kunna slå vad om att vi slog världsrekord idag, säger Shamash Oyal och skrattar.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 21:00
Senast uppdaterad: 7 december 2023 18:49

Inget klart besked om SSK-forwardens skada

79DB7FC2-FAD3-4403-8485-8558A17F69FD

Jacob Dahlström, till höger, missar även matchen mot Mora Foto: Daniel Hansson/ Shamash Oyal

SSK tar imorgon kväll emot Mora på hemmaplan i den 24:e omgången av Hockeyallsvenskan.

I onsdags hade SSK nästan en ordinarie trupp med sig till Hovet, förutom sedan tidigare långtidsskadade Veeti Vainio så saknads också backen Henrik Malmström och forwarden Jacob Dahlström. Den sistnämnde kommer även vara indisponibel mot Mora.

Hur allvarlig skadan som håller Dahla borta från spel är vill inte assisterande tränare Mattias Zackrisson svara på:

-Han är inte disponibel till imorgon, så det är lite oklart. Han kommer inte vara med i alla fall.

I en tidigare intervju med Magnus Bogren så väntade man svar från de läkarundersökningar som skulle göras på Dahlström.

Har ni fått något svar om vad för skada det rör sig om?

-Vi har som policy att det bara är huvudtränaren och läkarna som uttalar sig om det där. Han kan inte spela, det är vad jag vet.

-Annars ser det ut som att det blir samma lag som mot AIK. Vi får se hur det ser ut imorgon på värmningen med Malmström, fyller Zackrisson i fortsättningsvis.

Så då ändrar ni inte på ett vinnande koncept gällande formationer och backpar?

-Vi känner att vi börjar hitta kemi i de kedjorna vi har. Tycker vi har fyra kedjor som producerar och levererar efter våra förväntningar. Det känns stabilt.

Är där något speciellt som ni har slipat på träningen nu inför Mora?

-Vi försöker skruva på allting och bli bättre hela tiden. Vi tränar för att bli bättre inte för att underhålla.

Manfall på träningen lät värre än det är?

-Ja, det blir så. Lite försiktighetsåtgärder, det gör ont att vinna hockeymatcher. Så vi måste tänka till lite hur hårt vi kan matcha dem på träning.

Magnus Bogren har under kvällen inte varit tillgänglig för en kommentar om Jacob Dahlströms skada.

Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 20:55
Senast uppdaterad: 7 december 2023 21:17

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors