Företag i fokus:

BILDEXTRA: 1000-tals maneter i Maren

D518F216-6BCA-4F9A-9164-60A713E6F559

Foto: Rebecca Nylander.

Just nu har 1000-tals maneter intagit Södertäljes vatten.

Enligt uppgifter till Telgenytt kan det röra sig om sötvattensmaneter som tagit sig så långt in i kanalen på söndagsmorgonen.

Det var tidigt på söndagsmorgonen som Södertäljebon Rebecca Nylander gjorde en märkligt upptäckt när hon gick sin vanliga morgonpromenad. 1000-tals maneter mitt i centrala Södertälje.

Manetet vid Gästhamnen. Foto: Rebecca Nylander.

– Jag brukar alltid passera Maren och promenerar längst vattnet vidare mot Gästhamnen. När jag tittade ner mot vattnet trodde jag först att det var smuts eller liknande, men insåg ganska snabbt att det var maneter, säger Nylander till Telgenytt.

1000-tals maneter simmade i vattnet längts kanalen hela vägen mot Gästhamnen.

– Jag trodde inte mina ögon. Man har läst att de förekommer i västkusten, men maneter i Södertälje har jag aldrig trott på tidigare, säger hon.

Enligt uppgifter till Telgenytt kan det röra sig om sötvattensmaneter som just nu simmar i Södertäljes vatten. Skulle det stämma så är dessa ofarliga och bränns inte.

Vet du mer om maneterna? Berätta gärna det för oss.

Foto: Rebecca Nylander.

Foto: Rebecca Nylander.

Foto: Rebecca Nylander.

Foto: Rebecca Nylander.

Annons.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 september 2022 10:12
Senast uppdaterad: 7 september 2022 08:09

Här är det vinnande namnet för nya fritidsgården i Ronna

34804401-2A54-46AE-81ED-E6B749B4928B

Illustration: Södertälje kommun

Hösten 2023 startade Södertälje kommun en tävling för att namnge den nya fritidsgården i Ronna. Efter ett överväldigande gensvar är det nu klart att det vinnande namnförslaget kommer från 16-åriga Sharbel Bachir.

(Annonslänk)

Den nya fritidsgården kommer att sträcka sig över 1100 kvadratmeter och syftar till att erbjuda en plats för trygghet och utveckling för barn och unga i Södertälje. Från början har barn och unga aktivt deltagit genom att bidra med idéer och önskemål för hur huset ska kunna användas. Under hösten presenterades en tävling för att namnge fritidsgården, och Södertälje kommun mottog över 50 namnförslag från barn och unga i området.

Nu har namntävlingen nått sitt slut och det vinnande förslaget är ”Mosaik”, som valdes ut och presenterades av 16-åriga Sharbel Bachir.

– Jag kom på namnet när jag satt hemma med min syster. Mosaik står för mångkultur, sade Sharbel Bachir.

Som belöning fick 16-åringen tilldelat Södertäljekortet värt 2000 kronor av fritidsledaren Nebil Aktas på Rösberga fritidsgård tidigare föregående vecka.

Fritidsledaren Nebil Aktas delar och 16-åringen Sharbel Bachir.
Foto: Södertälje kommun

Maria Lindeberg, Kultur- och fritidschef på Södertälje kommun, förklarar att namnet ”Mosaik” väl speglar besökarnas mångfaldiga bakgrunder samt de olika delarna av verksamheten. Enligt henne förmedlar namnet också det harmoniska samarbetet mellan kommunal verksamhet och olika aspekter av föreningslivet.

– Sharbels namnförslag och hans motivering till varför han vill att det nya Allaktivitetshuset i Ronna ska heta Mosaik är väldigt bra på flera sätt. Vi i Södertälje kommun ser också det mångkulturella som en viktig aspekt av den verksamhet som kommer bedrivas där. Dessutom kommer verksamheten ha många olika infallsvinklar. Den blir vackrare just för att den består av många delar som är olika varandra, i stället för helt lika. Precis som mosaik, säger hon

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 23:01

MINGELBILDER v.9 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0015

Foto: Shamash Oyal

Se även – Mingelbilder V.8

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 4 mars 2024 22:19
Senast uppdaterad: 4 mars 2024 22:20

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors