Företag i fokus:

Stor kortege när Assyrian Riders uppmärksammar Seyfo

Brace

Tomas Rhawi, president Assyrian Riders. Foto: Daniel Brace.

Imorgon, söndag 4 september, är det återigen dags för Assyrian Riders att uppmärksamma folkmordet Seyfo i Turkiet 1915 i en stor motorcykelkortege.

Från parkeringen vid Kaknästornet i Stockholm till Södertälje med många motorcyklar och bilar som följer efter.

Assyrian Riders som har rötter i Mellanöstern där förfäderna föll offer under folkmordet Seyfo år 1915. Mer än två miljoner kristna assyrier/kaldéer/syrianer, armenier och greker slaktades av under det dåvarande osmanska riket.   

Över 100 år senare lever minnet vidare i hjärtan på ättlingarna som kämpar för ett erkännande  

– Vi gör det för att uppmärksamma folkmordet Seyfo, men även det som hände i Irak och Syrien år 2015, säger Tomas Rhawi, president för Assyrian Riders och medgrundare, till Telgenytt. 

Kortegen startar under söndagen från Kaknästornet och passerar turkiska ambassaden, vidare till Mynttorget, Östermalm, Kungsgatan, Sveagatan och vidare mot Botkyrka. I Botkyrka passerar man minnesmonumentet i Hallunda  där familjerna ansluter sig för att åka sista sträckan mot Södertälje. 

Assyrian Riders i Södertälje 2019. Foto: Daniel Brace, Braceiller Productions.

– Från Kaknästornet till Botkyrka åker vi enbart motorcyklar på grund trafiksäkerheten. När vi är över 50-60 motorcyklar blir kortegen uppemot 1200 meter lång. Men vi välkomnar alla som vill ansluta sig, säger Rhawi.

I Södertälje kör Assyrian Riders kortege förbi minnesmonumentet vid S:t Afrems kyrka i Geneta för att sedan avsluta med minnesstund i katedralen St: Jacob i Hovsjö.  

– Vi började Ride For Seyfo 2015 i samband med minnesdagen på 100-årsdagen. Men även för att uppmärksamma det som hände i Irak och Syrian i samband med terrorgruppens ISIS framfart. Vi fick i princip uppleva ett nytt folkmord i modern tid, säger Rhawi. 

I Södertälje pågår just nu planeringar om ett Sefyo-monument i centrala Södertälje för att hedra offren i nuvarande Turkiet 2015. Men planerna blev dock uppskjutna pågrund av att berörda parter inte känt sig inkluderande och därför väntas nya förslag presenteras. 

Assyrian Riders åker från Kaknästornet vid 11:00 och väntas nå slutdestinationen vid St Jacob i Södertälje klockan 14:30.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 september 2022 18:22
Senast uppdaterad: 3 september 2022 18:24

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Viktiga poäng står på spel för NIF inför slutspurten

image

#29 Markus Jonsson får se ännu en lagkamrat på skadelistan
Foto: RG Foto-Media

Inför kommande omgång ställs NIF mot tabellsjuan Linköping IBK i Furuborghallen. Det är två lag som kämpar för att befästa sin position i tabellen – Linköping vill inte tappa mer mark i jakten om en slutspelsplats och NIF vill inte dras med i nedflyttningsstriden.

NIF som har ett försprång på 4 poäng före Karlstad och Helsingborg behöver få med sig poäng under söndagen då nästa match på spelschemat är mot Karlstad på bortaplan. Senaste mötet mot Linköping slutade i dubbla förluster – matchen slutade 9–3 till Linköping och NIF:s skickliga bolltrollare Valdemar Ahlroth drog av korsbandet. Frånvaron från Ahlroth har definitivt märkts av både spelmässigt och resultatmässigt.

#23 Hampus Ahrén missar resten av säsongen
Foto: RG Foto-Media

Ännu en tråkig nyhet för hemmapubliken som är på plats i Furuborghallen är att de inte kommer att få se mer av Hampus Ahrén på planen denna säsong. Detta efter att Ahrén skadat sig på sin arbetsplats vilket slutade med operation som gör att han blir borta resterande säsong och det är det största avbräcket för NIF (läs mer här) (https://www.nykvarnsif.se/information-kring-hampus-ahrens-franvaro/) .

Skadelistan har enbart ökat för NIF och flertal spelare har stått med på den men har sedan lyckats komma tillbaka till spel igen. Förutom Ahlroth och Ahrén så blev det klart sedan tidigare att Jesper Lindströms säsong också är över.  Det är 3 tunga namn för NIF som inte är med i slutspurten och det kan ha en avgörande betydelse som kan i värsta fall innebära att de går miste om nytt kontrakt.

Foto: Roland Osbeck

Trotts skadorna på stjärnspelarna så öppnar det upp möjligheter för andra spelare att kliva fram. Spelare som Filip Ceder och Kevin Mattsson är två spelare som publiken kan få se mer av under avslutande omgångarna. Ceder som stod för månadens mål under oktober 2023 mot AIK har inte haft lika mycket speltid under säsongen men det kan bli annorlunda inför söndagen. Mattsson går från klarhet till klarhet och bjuder hemmapubliken på kreativa lösningar.

Söndagens motståndare Linköping har under säsongen gjort ett par överträffande prestationer när man bland annat tagit full pott på hemmaplan mot både Storvreta (1: a) och Falun (2: a). Kan NIF störa Linköping och knipa åt sig 3 poäng i kampen om att säkra nytt kontrakt?

Matchen spelas söndagen den 3 mars kl.17.00 i Furuborghallen.
Säkra din biljett nu här:

Matchen går att se via Sportexpressen TV här:

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 19:35
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:35

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors