Företag i fokus:

Annons

Organiserad brottslighet har nästlat sig in i politiken

2021-01-04-16-45-35-1800x1200

Föregående veckan avslöjade Acta Publica, Sveriges ledande researchföretag, att över 200 SD-kandidater kopplas till högerextremism.

Nu avslöjar Acta i en ny kartläggning att politikiska kandidater, i synnerhet Sverigedemokrater, med starka band till den organiserade brottsligheten runt om i Sverige, nästlat sig in i maktens korridorer.

Kampen mot den organiserade brottsligheten står högt på agendan i valet 2022 där lag och ordning ligger i topp bland de viktigaste sakfrågorna.

Enligt Acta Publica pekar forskare på att det är de kriminella mc-gängen som tillsamman utgör den största gruppen bland dem som ägnar sig åt organiserad brottslighet, men debattens fokus har skiftats.

– Den västbeklädda Mc-medlemmen står inte längre i rampljuset. Att den kriminalpolitiska debattens strålkastarljus har vänts bort från mc-gängen innebär att de kan jobba i det fördolda, skriver Acta Publica i rapporten.

På 1990-talet inträffade 11 mord, 74 mordförsök och uppemot 100 personer skadades runt om i norden i det så kallade ”stora nordiska mc-kriget” och kopplades bland annat till Bandidos och Hells Angels.

Hells Angels finns på flera platser runt i världen. Här en medlem i USA. Foto: Cc.

Sedan valet 2018 sitter ett tjugotal kandidater, med kopplingar till den kriminella mc-miljön, på en rad tunga poster på flera platser runt om i landet för att påverka politiken i Sveriges kommuner, regioner och riksdag.

Bland annat sitter de på positioner som ordföranden, ledamöter i kommunfullmäktige, attraktiva stolar inom kommunens nämnder såsom i arbetsmarknadsnämnden, kommunrevisionen, miljö- och byggnämnden samt inköps- och upphandlingsnämnden. Enbart 2018 betalde staten ut 847 miljarder kronor till privata företag och organisationer genom offentlig upphandling.

Granskningen visar att hundratals kandidater som kopplas till organiserade kriminella mc-nätverken Bandidos och Hells Angels har försökt, samt i varierande utsträckning, lyckats komma in i maktens korridorer. Drygt 150 av dessa har stått på riksdagspartiernas kandidatlistor.

I den nya rapporten framgår det att 64 kandidater, med koppling till organiserad brottslighet inom kriminella mc-gäng, står på riksdagspartiernas listor inför valet 2022.

– Bland dessa finns tidigare presidenter och officerare i mc-klubbar styrda av Hells Angels och Bandidos, och ett tjugotal kandidater som har varit nära länkade till organisationerna, skriver Acta Publica.

Cirka 60 procent av personerna, med kopplingar till organiserad brottslighet som kandiderar till kommuner, regioner och riksdag, står på Sverigedemokraternas listor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 augusti 2022 09:28
Senast uppdaterad: 29 augusti 2022 10:01

Tufft för NIF – måstematch väntar

IMG_6550

Det går tungt för NIF resultatmässigt och nu kan stjärnans säsong vara i fara. Foto: RG Foto-Media

Det väntas bli en tuff batalj mellan de två nykomlingarna som ställs mot varande i den elfte omgången av SSL. Karlstad som avancerade till högsta serien i våras, efter att ha slagit ut Visby med 3–0 i matcher, har en bra utgångsposition att dra ifrån det nedre träsket av tabellenoch eventuellt hamna på en slutspelsplats. 

Hemmalaget Nykvarn kommer senast från en klar förlust mot Linköping på bortaplan. Nykvarn, som hade en tung förstaperiod på många sätt, fick först superstjärnan Valdemar Ahlroth skadad efter 3 minuters spel och sedan hamna i underläge med 4–0. En minst sagt tuff uppförsbacke för NIF som för övrigt fick flera spelare skadade under matchens gång.

Lagkaptenen Karljohan Ahlroth fick man se med en inlindad arm och Markus Jonsson klev av haltandes i slutminuten. Det återstår att se om dessa två kommer till spel på söndag. 
Enligt uppgifter gällande Valdemar Ahlroths skada så har det inte kommit någon dom hur pass länge Ahlroth blir borta. Återigen tvingas tränaren Nicklas Hedstål göra förändringar på grund av skador.

#29 Markus Jonsson. Foto: RG Foto-Media

Efter den snöpliga hemmaförlusten mot Helsingborg och den klara förlusten mot Linköping så är hemmalaget i stort behov av att kliva högre upp i tabellen för att inte riskera att på nedflyttningsplats. Det skiljer sig 1 poäng mellan lagen som är på säker på mark och det väntas bli en tuff batalj där det historiskt har spelats fysiskt mellan dessa lag i Allsvenskan. Snart har NIF mött alla lag och man vill sätta sig i en bättre sitts inför kommande returmatcher.

Karlstads tränare och Färjestadsikonen Peter Nordström har en gedigen hockeybakgrund, både som spelare och tränare. Nordström som tog över rollen som huvudtränare 2021 har sedan dess applicerat sin spelfilosofi och gjort förändringar för att lyfta fram det ”nya” Karlstad. I truppen har Nordström med sig rutinerade spelare som under åren har burit Karlstad. En av dessa som publiken bör ha extra koll på är Anton Vestlund. En spelare som kan kliva fram i svåra situationer och leverera när det behövs som mest.
Värt att notera är att Karlstads lagkapten som missade de inledande matcher pga. skada har noterats för 9 poäng på 5 spelade matcher.

Topp 3 interna poängligan – Karlstad

– #77 Anton Vestlund 18 poäng
– #37 Simon Sjögren 13 poäng
– #11 Johan Palmqvist 11 poäng

Topp 3 interna poängligan – Nykvarn

– #23 Hampus Ahrén 10 poäng
– #20 Valdemar Ahlroth 9 poäng
– #29 Markus Jonsson 9 poäng

Matchen spelas i Furuborghallen söndag 3 december, matchstart 17:00.
Säkra din plats när Nykvarn tar emot Karlstad här.

Matchen sänds även via Sportexpressen TV – matchen hittar du här.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 17:33
Senast uppdaterad: 2 december 2023 17:33

Rådjur påkört av pendeltåg – Flyttades snabbt från spåret

Tåg pendel 1 Foto: Alex Isa

Arkivbild

Ett tåg kolliderade med ett rådjur under lördagen i Järna, men enligt polisens uppgifter ska trafiken inte ha påverkats av incidenten.

En viltolycka inträffade i Järna under lördagen när ett pendeltåg körde på ett rådjur.

Olyckan ägde rum vid 12:30-tiden men rapporteras inte ha haft någon större påverkan på tågtrafiken i området. Tack vare snabba insatser kunde rådjuret snabbt flyttas från spåret, vilket förhindrade längre störningar i trafiken.

– En så kallad ”felavhjälpare” har flyttat råduret ut i skogen, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Ingen person skadades i incidenten, och trafikflödet kunde fortsätta som normalt strax efter händelsen.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 13:41
Senast uppdaterad: 2 december 2023 13:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors