Företag i fokus:

Annons

Organiserad brottslighet har nästlat sig in i politiken

2021-01-04-16-45-35-1800x1200

Föregående veckan avslöjade Acta Publica, Sveriges ledande researchföretag, att över 200 SD-kandidater kopplas till högerextremism.

Nu avslöjar Acta i en ny kartläggning att politikiska kandidater, i synnerhet Sverigedemokrater, med starka band till den organiserade brottsligheten runt om i Sverige, nästlat sig in i maktens korridorer.

Kampen mot den organiserade brottsligheten står högt på agendan i valet 2022 där lag och ordning ligger i topp bland de viktigaste sakfrågorna.

Enligt Acta Publica pekar forskare på att det är de kriminella mc-gängen som tillsamman utgör den största gruppen bland dem som ägnar sig åt organiserad brottslighet, men debattens fokus har skiftats.

– Den västbeklädda Mc-medlemmen står inte längre i rampljuset. Att den kriminalpolitiska debattens strålkastarljus har vänts bort från mc-gängen innebär att de kan jobba i det fördolda, skriver Acta Publica i rapporten.

På 1990-talet inträffade 11 mord, 74 mordförsök och uppemot 100 personer skadades runt om i norden i det så kallade ”stora nordiska mc-kriget” och kopplades bland annat till Bandidos och Hells Angels.

Hells Angels finns på flera platser runt i världen. Här en medlem i USA. Foto: Cc.

Sedan valet 2018 sitter ett tjugotal kandidater, med kopplingar till den kriminella mc-miljön, på en rad tunga poster på flera platser runt om i landet för att påverka politiken i Sveriges kommuner, regioner och riksdag.

Bland annat sitter de på positioner som ordföranden, ledamöter i kommunfullmäktige, attraktiva stolar inom kommunens nämnder såsom i arbetsmarknadsnämnden, kommunrevisionen, miljö- och byggnämnden samt inköps- och upphandlingsnämnden. Enbart 2018 betalde staten ut 847 miljarder kronor till privata företag och organisationer genom offentlig upphandling.

Granskningen visar att hundratals kandidater som kopplas till organiserade kriminella mc-nätverken Bandidos och Hells Angels har försökt, samt i varierande utsträckning, lyckats komma in i maktens korridorer. Drygt 150 av dessa har stått på riksdagspartiernas kandidatlistor.

I den nya rapporten framgår det att 64 kandidater, med koppling till organiserad brottslighet inom kriminella mc-gäng, står på riksdagspartiernas listor inför valet 2022.

– Bland dessa finns tidigare presidenter och officerare i mc-klubbar styrda av Hells Angels och Bandidos, och ett tjugotal kandidater som har varit nära länkade till organisationerna, skriver Acta Publica.

Cirka 60 procent av personerna, med kopplingar till organiserad brottslighet som kandiderar till kommuner, regioner och riksdag, står på Sverigedemokraternas listor.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 augusti 2022 09:28
Senast uppdaterad: 29 augusti 2022 10:01

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 09:41

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)