Företag i fokus:

Annons

Läkare anmäler vården efter flera avslagna remisser

Alex Ataseven

Foto: Alex Ataseven.

En läkare på Scanias husläkarmottagning anmäler vården till IVO, inspektionen för vård och omsorg. Detta efter att en patient med hjärtproblem fått tre avslag av fyra remisser.

Det var den 19 juli 20200 som en läkare på Scanias husläkarmottagning beslutade att anmäla vården till IVO pågrund av underdimensionerad hjärtsjukvård.

Bakgrunden till anmälan var att läkaren bedömde att en patient brådskande behövdes undersökas av en kardiolog, hjärtspecialist, men fick fick avslag flera gånger. Fyra av tre remisser avslog och resulterade i att patienten akutopererades.

Handläggandet visar på att det finns en underdimensionering i hjärtsjukvården söder om Stockholm. Motivation som geografisk tillhörighet som argument till resursbrist leder till avslag av remissen och onödig fördröjning av handläggandet sker, skriver läkaren i Lex Maria-anmälan.

Den första remissen skickades till Karolinska i Huddinge, där sjukhuset har möjlighet att genomföra ett PCI. Men Karolinska sa nej till remissen med hänvisning till långa väntetider och att patienten tillhörde Södertäljes upptagningsområde. Den andra remissen skickades till Södertälje sjukhus där de svarar att de enbart har möjlighet att följa upp patienter som behöver sjukhusets resurser och hänvisar till privata mottagningar.

Läkare på Scanias husläkarmottagning anmäler vården till IVO. Foto: Alex Ataseven.

En tredje remiss skickas till en hjärtmottagning i Stockholm vid Globen, men då kommer nästa avslag pågrund av att dessa saknar vårdavtal kardiologi.

När den färde remissen skickas ut till Aleris Kardiologi Sabbatsberg hinner kallelsen inte skickas ut då patienten akut söker vård och opereras.

– Vi kan inte förväntas skicka 4 remisser med samma frågeställning. Handläggandet innebar en fördröjning av patientens tillstånd och hade kunnat leda till en vårdskada, skriver läkare till IVO

Nu kritiserar läkare vården och anser att prioritering utav handläggning bör ske av första mottagande kardilogmottagnin. Läkaren menar att om första mottagaren har resursbrist ska det vara dennes uppgift att vidarebefordra remissen till en annan lämplig annan specialistmottagning och inte studsa tillbaka till primärvården.

– Primärvårdens resurser räcker inte till ytterligare administrativt merarbete, skriver läkaren i sin Lex Sara-anmälan till IVO.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 29 augusti 2022 05:00
Senast uppdaterad: 28 augusti 2022 17:40

Tufft för NIF – måstematch väntar

IMG_6550

Det går tungt för NIF resultatmässigt och nu kan stjärnans säsong vara i fara. Foto: RG Foto-Media

Det väntas bli en tuff batalj mellan de två nykomlingarna som ställs mot varande i den elfte omgången av SSL. Karlstad som avancerade till högsta serien i våras, efter att ha slagit ut Visby med 3–0 i matcher, har en bra utgångsposition att dra ifrån det nedre träsket av tabellenoch eventuellt hamna på en slutspelsplats. 

Hemmalaget Nykvarn kommer senast från en klar förlust mot Linköping på bortaplan. Nykvarn, som hade en tung förstaperiod på många sätt, fick först superstjärnan Valdemar Ahlroth skadad efter 3 minuters spel och sedan hamna i underläge med 4–0. En minst sagt tuff uppförsbacke för NIF som för övrigt fick flera spelare skadade under matchens gång.

Lagkaptenen Karljohan Ahlroth fick man se med en inlindad arm och Markus Jonsson klev av haltandes i slutminuten. Det återstår att se om dessa två kommer till spel på söndag. 
Enligt uppgifter gällande Valdemar Ahlroths skada så har det inte kommit någon dom hur pass länge Ahlroth blir borta. Återigen tvingas tränaren Nicklas Hedstål göra förändringar på grund av skador.

#29 Markus Jonsson. Foto: RG Foto-Media

Efter den snöpliga hemmaförlusten mot Helsingborg och den klara förlusten mot Linköping så är hemmalaget i stort behov av att kliva högre upp i tabellen för att inte riskera att på nedflyttningsplats. Det skiljer sig 1 poäng mellan lagen som är på säker på mark och det väntas bli en tuff batalj där det historiskt har spelats fysiskt mellan dessa lag i Allsvenskan. Snart har NIF mött alla lag och man vill sätta sig i en bättre sitts inför kommande returmatcher.

Karlstads tränare och Färjestadsikonen Peter Nordström har en gedigen hockeybakgrund, både som spelare och tränare. Nordström som tog över rollen som huvudtränare 2021 har sedan dess applicerat sin spelfilosofi och gjort förändringar för att lyfta fram det ”nya” Karlstad. I truppen har Nordström med sig rutinerade spelare som under åren har burit Karlstad. En av dessa som publiken bör ha extra koll på är Anton Vestlund. En spelare som kan kliva fram i svåra situationer och leverera när det behövs som mest.
Värt att notera är att Karlstads lagkapten som missade de inledande matcher pga. skada har noterats för 9 poäng på 5 spelade matcher.

Topp 3 interna poängligan – Karlstad

– #77 Anton Vestlund 18 poäng
– #37 Simon Sjögren 13 poäng
– #11 Johan Palmqvist 11 poäng

Topp 3 interna poängligan – Nykvarn

– #23 Hampus Ahrén 10 poäng
– #20 Valdemar Ahlroth 9 poäng
– #29 Markus Jonsson 9 poäng

Matchen spelas i Furuborghallen söndag 3 december, matchstart 17:00.
Säkra din plats när Nykvarn tar emot Karlstad här.

Matchen sänds även via Sportexpressen TV – matchen hittar du här.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 17:33
Senast uppdaterad: 2 december 2023 17:33

Rådjur påkört av pendeltåg – Flyttades snabbt från spåret

Tåg pendel 1 Foto: Alex Isa

Arkivbild

Ett tåg kolliderade med ett rådjur under lördagen i Järna, men enligt polisens uppgifter ska trafiken inte ha påverkats av incidenten.

En viltolycka inträffade i Järna under lördagen när ett pendeltåg körde på ett rådjur.

Olyckan ägde rum vid 12:30-tiden men rapporteras inte ha haft någon större påverkan på tågtrafiken i området. Tack vare snabba insatser kunde rådjuret snabbt flyttas från spåret, vilket förhindrade längre störningar i trafiken.

– En så kallad ”felavhjälpare” har flyttat råduret ut i skogen, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Ingen person skadades i incidenten, och trafikflödet kunde fortsätta som normalt strax efter händelsen.

Tryck på bilden för anmälan. Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 december 2023 13:41
Senast uppdaterad: 2 december 2023 13:41

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors