Företag i fokus:

Annons

KSMB intar Södertälje – Event mot gatuvåldet

KSMB

KSMB:s sångare Michael Alonzo och Stephan Guiance. Foto: Björn Olsson.

Punkpionjärerna KSMB intar Södertälje 3 september. Detta under ett nyktert och drogfritt event där flera artister tar ställning mot det dödliga gatuvåldet: Put Your Guns Down som äger rum i KRIS lokaler i samarbete med Våra Gårdar och Kulturrådet. 

Lördagen den 3 september får Södertäljes alla punkare, unga som mindre unga, sitt lystmäte då pionjärerna KSMB intar IOGT-Huset på Övre Torekällgatan 29.   

KSMB slog igenom i slutet av 1970-talet och början av 1980talet igenom som ett av de största och mest inflytelserika punkbanden. Musik var rå, politiskt medveten och med ett fränt sinne för humor. 

Bandet turnerade intensivt och släppte flera klassiska album (varav ”Rika barn leka bäst” hamnade på Sonic Magazine lista över de bästa albumen någonsin) och klassiska låtar såsom Tidens Tempo, Polsk zchlager, En slemmig torsk med flera. 

2017 släpptes den senaste fullängdaren (”Ond saga”) och man kommer under hösten vara aktuellt med ett coveralbum med bland annat svenska tolkningar av new wave-låtar från sent 1970-talet.

Det kan för övrigt vara kul för läsarna att veta att en av sångarna, Michael Alonzo, är Kulturskolechef i Södertälje. 

Spelningen sker i KRIS och Unga KRIS regi, i samarbete med Våra gårdar och Kulturrådet under parollen Put Your Guns Down 3. Det är alltså tredje gången man med olika artister vill visa att man tar ställning mot det dödliga gatuvåldet, nu mer aktuellt än någonsin. 

Utöver KSMB spelar det nybildade “Tjo och Skrän”, som spelar medeltidsinspirerad musik med en modern touch, samt södertäljetrubaduren Emelie Estelle Friman som spelar egna och andras låtar (och som deltagit på tidigare Put Your Guns Down-event).  

Eventet kommer även att ha en “open mic” för den som vill rapa, köra en stand up eller liknande. 

För inträde krävs förköp och föranmälan, vilket sker via sodertalje@kris.a.se 

Fotnot: För transparensen skull bör nämnas att undertecknad är en av arrangörerna och är slagverkare i “Tjo och Skrän”.  

Text:

Matthias Matsson

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 augusti 2022 12:08
Senast uppdaterad: 29 augusti 2022 11:16

Nya budgeten satsar långsiktigt – Vågar vi tro på det?

DSC_0007-2

Rosenberg (M), Godner (S), Greger (MP)

Föregående vecka presenterades det nya politiska styrets sin budget. Boel Godner (S), Alexander Rosenberg (M) och Lars Greger (MP) har äntligen kommit överens om hur pengarna ska spenderas under kommande mandatperiod. Historia skrivs och framtiden ser ljus ut när budgeten presenteras.

Äntligen kan vi se politiker som vill jobba på det allra sköraste som finns i samhället, våra barn och ungdomar. Satsningen ska göras på skola och förhoppningen är att det förebyggande arbetet får en möjlighet att startas upp. Allt för att arbeta och få till en förändring, i stället för att släcka bränder som börjar med rök. Målet är att arbetet ska börja innan röken får ta fattning. Förhoppningen ligger i att satsningen ska ge skolan de resurser som behövs för att kunna påbörja detta arbete.

En annan prioritet som går i led med det tidigare är riktningen för fritidsgårdar och platser för ungdomar att vistas på. Kanske får kulturkommittén en boost för att kunna fokusera på de ungdomar som hänger på fel platser. Även om det finns fritidsgårdar idag lockar de inte alla ungdomar, fler lokaler i kommunen ska möjliggöras.

(Annonslänk)

Målet är att skapa mer liv och rörelse”, enligt kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S). Detta säger du bra Godner, hoppas bara att det inte är tomma ord. Politiker över lag utlovar guld och gröna skogar, men beklagar sig själv en bit in på mandatperioden och framför ursäkter till varför löften inte har hållits.

Det presenteras även en storsatsning på arbetslösheten och detta går hand i hand med lågkonjunkturen som vi alla fått smaka på i väntan på huvudrätten och smällen som väntar år 2023.

En lågkonjunktur som kommer skaka om många hushåll med höjda hyresavgifter, skyhöga elpriser, förhöjda matpriser, höjda bränslepriser och mycket annat gott som knackar på dörren i väntan på att bli insläppta.

Glöm inte räntorna som ökar lite då och då. Till detta kommer inte inkomsterna höjas för att kompensera alla ökade utgifter.

Vi behöver lära oss begränsa intaget och leva snålt – eller ekonomiskt i schysstare anda.  

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 december 2022 21:09
Senast uppdaterad: 6 december 2022 21:43

Boende efter dödskjutningen i Blombacka – ”Obehagligt”

Polis

Foto: Alexander Isa.

Trots stora polisära resursers har tre personer skjuts ihjäl på kort tid i Södertälje. I helgen sköts en 25-åring man till döds och blev skjutvapnets sjunde offer i år. Tre personer har gripits misstänkta för mord.

Trots en hög polisnärvaro inträffade ännu en dödsskjutning. Gunnar Appelgren, Kriminalkommissarie, berättar för SvD att vid söndagens dödsskjutning var uniformerad polis bara cirka 200 till 300 meter bort.

– Jag har aldrig varit med om så motiverade gärningsmän tidigare. Det har varit likadant vid tidigare mord, det är polistätt men man chansar ändå, säger han till tidningen.

Enligt uppgifter kopplas söndagens dödskjutning till en pågående konflikt mellan flera olika gäng i Södertälje som sprider oro och otrygghet bland kommuninvånarna.

– Det har väldigt mycket poliser som åkt runt här, men det är obehaget det som har hänt, säger en person som bor i området till Telgenytt. Polisen kan samtidigt inte vara överallt. I det här fallet så hände det ju inomhus, de kan inte stoppa allt, säger personen.

Polisen på plats efter söndagens dödsskjutning. Foto: Shamash Oyal

Den 10 juni tidigare i år sköts en ung man till döds på en lekplats, bara ett stenkast från söndagens dödskjutning. Den skjutne var en man i 20-årsåldern och sköts till döds på väg till jobbet.

Känner ni er oroliga för att vistas i området, med tanke på att det skett två mord här på kort tid?

– Nej, inte så mycket. Jag är född och uppvuxen in Södertälje och så länge man inte lägger sig i så är man safe tycker jag. Folk går kanske inte ut ensamma om kvällarna, det är väl det. Men det är betryggande att man ser polisbilar ganska ofta, säger boende i området till Telgenytt.

Kort efter söndagens dödsskjutning meddelade polisen att tre personer gripits misstänkta för mordet och är anhållna för vidare utredning.

BILDEXTRA: Dödsskjutningen i Blombacka

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 december 2022 14:40
Senast uppdaterad: 6 december 2022 14:40

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)