Företag i fokus:

Experten efter kaoset på Nygatan – ”Kommunens ansvar”

Montage. Alex Ataseven

Magnus Somp, ingenjör och projektledare på byggkoncernen MVB. Foto: Alex Ataseven/privat.

Locket på dagvattenbrunnen sköts rakt ut på gatan och kunde skada någon efter det enorma skyfallet den 5 augusti. Ett problem som varit återkommande utan att någon åtgärdat felet.

– Det är kommunens ansvar att underhålla systemet, det har de inte gjort, säger ingenjören Magnus Somp till Telgenytt.

När skyfallet slog till i Södertälje klarade dagvattenbrunnen på Nygatan inte trycket från de enorma vattenmängderna. Locket sköts ut med en enorm kraft och slungade tunga stenar mot trottoaren och bilvägen.

För 4,5 år sedan, 2 februari 2018, inträffade incidenten första gången. Foto: Privat.

En ovanlig och udda syn från Telgenytts perspektiv, men för boende och verksamhetsidkare kring platsen var incidenten inte något nytt.

– Det är tredje gånger det här händer, berättade Atalla Yousef, ägare till frisersalongen på Nygatan till Telgenytt.

Flera Södertäljebor har efter Telgenytts publicering hört av sig redaktionen och berättar att kommunen informerat flera gånger utan att några riktiga åtgärder utförs – förutom att de lägger locket på och placerar tillbaka stenarna.

Den 4 juli tidigare igår sköts locket ut igen en andra gång. Fyra år senare har problemet inte åtgärdats. Foto: Privat.

Enligt en expert, som Telgenytt talat med, är orsaken att brunnarna inte klarar av trycket.

– Dagvattenbrunnarna hinner inte svälja regnvattnet som kommer på kort tid, vattnet hinner inte rinna undan och då trycks vattnet uppåt, då vatten alltid tar lättaste vägen. Dagvattenbrunnarna blir då så överfyllda att de exploderar och skjuter iväg locken, säger ingenjören Magnus Somp till Telgenytt.

Han menar att risken inte finnas att detta sker, men att det kan vara svårt att avgöra när sommarregn slår till och enorma mängder vatten rinner ner på kort tid.

Det är oftast kommunen ansvar att underhålla dagvattenbrunnar för att undvika att incident som dessa, säger Somp.

Den 5 augusti var olyckan framme igen. När Telgenytt ringde kommunkoncernen var de ovetande om att problemet. Foto: Alex Ataseven.

Han berättar att det dock förekommer, vanligtvis vid nya bygglov, att fastighetsägare ansvarar för dagvattnet enligt LOD, lokalt omhändertagande av dagvatten.

– I vissa fall rinner fastighetens dagvatten ut i kommunala dagvattenbrunnarna, och de är det som jag misstänker ha skett här. Att det är kommunens dagvattenbrunnar som blivit överfyllda.

Vidare berättar Somp att kommunen har som skyldighet att underhålla brunnarna, vilket han misstänker har missköts och därav att locket gång på gång skjutits ut.

– Kommunen har inte underhållit sitt dagvattensystem som de borde göra. De har en renoverignsskuld på avlopp och ledningar i marken, avslutar Magnus Somp.

Telgenytt har sökt Telge nät för kommentar.

Läs även: Stenar slungades mot gatan när brunnslocket sköts ut – ”Tredje gången det händer”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 augusti 2022 14:17
Senast uppdaterad: 21 augusti 2022 14:17

Strejk hotar skolkök – Föräldrar uppmanas förbereda matsäck

Barn-skola-1-mat-Pexels-1

Foto: Pexels

På grund av låsta löne- och arbetsvillkorsförhandlingar riskerar flera arbetsplatser i Södertälje, inklusive skolkök, att drabbas av strejk från och med imorgon. Kommunen uppmanar nu vårdnadshavare att förbereda matsäckar till sina barn.

I ljuset av ett strejkvarsel som omfattar flera yrkesgrupper inom utbildningskontorets köksenheter, har Södertälje kommun gått ut med en uppmaning till föräldrar att lämna lunch-matsäckar till sina barn.

Bland de drabbade enheterna återfinns Förskolan Bofinken, Ljungbacken, Mölnboskogen, Viksberg, samt Igelsta grundskola, Mölnboskolan och Vikbergskolan. Denna åtgärd är nödvändig då strejken, som är planerad att börja den 18 april klockan 07:00, kommer att påverka vanlig matdistribution.

(Annonslänk)

Förhandlingar mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och fackförbundet Kommunal har inte resulterat i ett nytt kollektivavtal, vilket har lett till varsel om strejk. Om strejken blir av kommer Södertälje kommun att erbjuda enklare matalternativ, som frukt, blåbärssoppa och smörgåsklämmor, men det råder osäkerhet om strejkens längd och fortsatta påverkan.

Kommunen har informerat vårdnadshavarna om att alla barn behöver medföra en egen lunch-matsäck på torsdag och fredag. Vattenflaskor, bestick eller engångsbestick bör också inkluderas. Ytterligare information kommer att ges beroende på hur situationen utvecklas och om strejken fortsätter in i nästa vecka.

Läs även: – Strejkhot över Södertälje – Konflikt med arbetsgivarna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 11:32
Senast uppdaterad: 17 april 2024 11:39

Företaget korad till Årets Cityföretag vid Södertäljegalan

City

Foto: Södertälje City

Under tisdagskvällen hyllades det lokala näringslivet vid Södertäljegalan, där ICA Kringlan korades till Årets Cityföretag 2023. Denna utmärkelse betonar vikten av framstående lokala företag.

Södertäljegalan, som ägde rum under tisdagen, är en årlig tillställning som syftar till att stärka det lokala företagsklimatet och lyfta fram företag och personer som bidrar positivt till Södertäljes samhälle. Galan arrangerades gemensamt av Södertälje Kommuns Näringslivsavdelning och Företagarna Södertälje-Nykvarn.

Under evenemanget, som är en del av Södertälje Företagardag, tilldelades ICA Kringlan utmärkelsen Årets Cityföretag. Butiken, belägen i shoppingområdet Kringlan, vann priset i konkurrens med andra framstående lokala verksamheter, inklusive klädbutiken Johnells och Caesars American & Italian Kitchen, en populär restaurang vid Stora Torget.

Utmärkelsen är en erkänsla av ICA Kringlans betydande insatser och dess roll i att förbättra handelsmiljön i stadskärnan. Denna framgångsrika kväll fortsätter att stärka Södertäljes rykte som en stad som värdesätter och stödjer sitt lokala näringsliv.

Juryns motivering:
Årets Cityföretag prisas för sin förmåga att erbjuda personlig och kompetent service som sätter individen i centrum. Med stort hjärta för kundens behov skapas långvariga och positiva relationer med stadskärnans besökare.

Den positiva andan genomsyrar hela företaget – och lika mycket som man brinner för kunden brinner man också för hela staden och dess välmående. Engagemanget är stort i att skapa gemenskap och delta i aktiviteter som är öppna för alla. På så vis förmedlar man Södertäljeandan.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 09:47
Senast uppdaterad: 17 april 2024 09:47

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors