Företag i fokus:

Experten efter kaoset på Nygatan – ”Kommunens ansvar”

Montage. Alex Ataseven

Magnus Somp, ingenjör och projektledare på byggkoncernen MVB. Foto: Alex Ataseven/privat.

Locket på dagvattenbrunnen sköts rakt ut på gatan och kunde skada någon efter det enorma skyfallet den 5 augusti. Ett problem som varit återkommande utan att någon åtgärdat felet.

– Det är kommunens ansvar att underhålla systemet, det har de inte gjort, säger ingenjören Magnus Somp till Telgenytt.

När skyfallet slog till i Södertälje klarade dagvattenbrunnen på Nygatan inte trycket från de enorma vattenmängderna. Locket sköts ut med en enorm kraft och slungade tunga stenar mot trottoaren och bilvägen.

För 4,5 år sedan, 2 februari 2018, inträffade incidenten första gången. Foto: Privat.

En ovanlig och udda syn från Telgenytts perspektiv, men för boende och verksamhetsidkare kring platsen var incidenten inte något nytt.

– Det är tredje gånger det här händer, berättade Atalla Yousef, ägare till frisersalongen på Nygatan till Telgenytt.

Flera Södertäljebor har efter Telgenytts publicering hört av sig redaktionen och berättar att kommunen informerat flera gånger utan att några riktiga åtgärder utförs – förutom att de lägger locket på och placerar tillbaka stenarna.

Den 4 juli tidigare igår sköts locket ut igen en andra gång. Fyra år senare har problemet inte åtgärdats. Foto: Privat.

Enligt en expert, som Telgenytt talat med, är orsaken att brunnarna inte klarar av trycket.

– Dagvattenbrunnarna hinner inte svälja regnvattnet som kommer på kort tid, vattnet hinner inte rinna undan och då trycks vattnet uppåt, då vatten alltid tar lättaste vägen. Dagvattenbrunnarna blir då så överfyllda att de exploderar och skjuter iväg locken, säger ingenjören Magnus Somp till Telgenytt.

Han menar att risken inte finnas att detta sker, men att det kan vara svårt att avgöra när sommarregn slår till och enorma mängder vatten rinner ner på kort tid.

Det är oftast kommunen ansvar att underhålla dagvattenbrunnar för att undvika att incident som dessa, säger Somp.

Den 5 augusti var olyckan framme igen. När Telgenytt ringde kommunkoncernen var de ovetande om att problemet. Foto: Alex Ataseven.

Han berättar att det dock förekommer, vanligtvis vid nya bygglov, att fastighetsägare ansvarar för dagvattnet enligt LOD, lokalt omhändertagande av dagvatten.

– I vissa fall rinner fastighetens dagvatten ut i kommunala dagvattenbrunnarna, och de är det som jag misstänker ha skett här. Att det är kommunens dagvattenbrunnar som blivit överfyllda.

Vidare berättar Somp att kommunen har som skyldighet att underhålla brunnarna, vilket han misstänker har missköts och därav att locket gång på gång skjutits ut.

– Kommunen har inte underhållit sitt dagvattensystem som de borde göra. De har en renoverignsskuld på avlopp och ledningar i marken, avslutar Magnus Somp.

Telgenytt har sökt Telge nät för kommentar.

Läs även: Stenar slungades mot gatan när brunnslocket sköts ut – ”Tredje gången det händer”

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 21 augusti 2022 14:17
Senast uppdaterad: 21 augusti 2022 14:17

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Viktiga poäng står på spel för NIF inför slutspurten

image

#29 Markus Jonsson får se ännu en lagkamrat på skadelistan
Foto: RG Foto-Media

Inför kommande omgång ställs NIF mot tabellsjuan Linköping IBK i Furuborghallen. Det är två lag som kämpar för att befästa sin position i tabellen – Linköping vill inte tappa mer mark i jakten om en slutspelsplats och NIF vill inte dras med i nedflyttningsstriden.

NIF som har ett försprång på 4 poäng före Karlstad och Helsingborg behöver få med sig poäng under söndagen då nästa match på spelschemat är mot Karlstad på bortaplan. Senaste mötet mot Linköping slutade i dubbla förluster – matchen slutade 9–3 till Linköping och NIF:s skickliga bolltrollare Valdemar Ahlroth drog av korsbandet. Frånvaron från Ahlroth har definitivt märkts av både spelmässigt och resultatmässigt.

#23 Hampus Ahrén missar resten av säsongen
Foto: RG Foto-Media

Ännu en tråkig nyhet för hemmapubliken som är på plats i Furuborghallen är att de inte kommer att få se mer av Hampus Ahrén på planen denna säsong. Detta efter att Ahrén skadat sig på sin arbetsplats vilket slutade med operation som gör att han blir borta resterande säsong och det är det största avbräcket för NIF (läs mer här) (https://www.nykvarnsif.se/information-kring-hampus-ahrens-franvaro/) .

Skadelistan har enbart ökat för NIF och flertal spelare har stått med på den men har sedan lyckats komma tillbaka till spel igen. Förutom Ahlroth och Ahrén så blev det klart sedan tidigare att Jesper Lindströms säsong också är över.  Det är 3 tunga namn för NIF som inte är med i slutspurten och det kan ha en avgörande betydelse som kan i värsta fall innebära att de går miste om nytt kontrakt.

Foto: Roland Osbeck

Trotts skadorna på stjärnspelarna så öppnar det upp möjligheter för andra spelare att kliva fram. Spelare som Filip Ceder och Kevin Mattsson är två spelare som publiken kan få se mer av under avslutande omgångarna. Ceder som stod för månadens mål under oktober 2023 mot AIK har inte haft lika mycket speltid under säsongen men det kan bli annorlunda inför söndagen. Mattsson går från klarhet till klarhet och bjuder hemmapubliken på kreativa lösningar.

Söndagens motståndare Linköping har under säsongen gjort ett par överträffande prestationer när man bland annat tagit full pott på hemmaplan mot både Storvreta (1: a) och Falun (2: a). Kan NIF störa Linköping och knipa åt sig 3 poäng i kampen om att säkra nytt kontrakt?

Matchen spelas söndagen den 3 mars kl.17.00 i Furuborghallen.
Säkra din biljett nu här:

Matchen går att se via Sportexpressen TV här:

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 19:35
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:35

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors