Företag i fokus:

Uppför ett minnesmärke över Raoul Wallenberg i Södertälje

297170095_773656937387992_7646417771320464455_n

Wallenbergs minnesmärke i Stockholm. Rolan Jusupov, ordförande Fria Moderata Studentföreningen. Foto: Cc / Privat.

Det är svårt att missa honom när man anländer till Arlanda och går förbi galleriporträtten av betydande svenskar genom historien.

Med väskan i hand stannar man alltid upp en extra stund vid de sista porträtten. Fascineras. Känner sig lite extra stolt över att vara svensk. Det är förstås Raoul Wallenberg jag pratar om.

Svenska affärsmannen och diplomaten som under andra världskrigets slutfas i Ungern konkret räddade och tog hand om tiotusentals judiska män, kvinnor och barn från nazisternas och de ungerska pilkorsarnas övergrepp.

Wallenbergs insats för mänskligheten är kanske den största under 1900-talet.

När det gäller att hedra och bevara minnet av Raoul Wallenberg har samhället varit duktigt.

När det gäller att hedra och bevara minnet av Raoul Wallenberg har samhället varit duktigt. Stockholms stad har Raoul Wallenbergs torg och dess minnesmärken av Kirsten Ortwed. Det vackra monument i Göteborg av Charlotte Gyllenhammar föreställer ung Wallenberg och två judiska barn sittandes (och gråtandes?) på marken strax under honom. Skolorna gör ett fint jobb med upplysningar om Wallenberg.

Den 27 augusti är det Raoul Wallenbergs dag som är på Raouls namnsdag. En dag som instiftades och gäller på nationell nivå. Listan kan göras lång.

Raoul Wallenberg och hans minnesmärke i New York. Foto: CC/CC.

Nu är det Södertäljes tur att påbörja arbetet med att få till ett minnesmärke som ska se till att hedra minnet av Wallenberg gärning och historia – en historia han dock aldrig fick berätta själv (då han strax efter Röda arméns entré i Ungern föll offer för en annan ideologi – kommunismen: ryssarna slog fast att Raoul var spion och skickade därför i väg honom till Moskva och sedan dess har det inte funnits någonting konkret som skulle kasta ljus över hans öde).

Valet av plats för minnesmärket kan givetvis överläggas – men helst så centralt som möjligt

Valet av plats för minnesmärket kan givetvis överläggas – men helst så centralt som möjligt för att det skall kunna synas och således observeras. Till exempel i närheten av S:ta Ragnhilds kyrka. Eller varför inte vid Täljegymnasiet (där undertecknad för övrigt tog examen för tre år sedan; och hade en underbar mentor och lärare, Filip Bergendahl, med vilken vi lärde oss om Raoul Wallenberg vid flera tidpunkter).

Detta väsentliga initiativ är oavsett plats extra angeläget. Den fria världens stabilitet är hotad och antalet demokratier har sedan millenniumskiftet sjunkit.

För ett drygt halvår sedan, den 24 februari, vaknade Sverige till en dyster verklighet: Rysslands fullskaliga och oprovocerade angreppskrig gentemot ett demokratisträvande Ukraina var ett faktum. Och under våren reste den högerextreme politikern Rasmus Paludan runt och brände koranen med en enda avsikt, nämligen sprida hat och skapa oordning. I skrivande stund inväntar Paludan tillstånd hos polisen för att fortsätta idka sin verksamhet – i Södertälje denna gång.

I mitten av mars kunde LT:s ledarskribent belysa hur det ryska politiska systemets propagandamaskineri fick fäste hos delar av den assyrisk/syrianska gruppen i Södertälje. Man följer nämligen Assads regimtrogna statsmedia här hemma och ventilerar sedan dess narrativ – att Ryssland försvarar sig och det som pågår i själva verket är västs fel. Dessa lögner och konspirationsteorier hänger tätt samman med en annan tyvärr ständigt återkommande strömning nämligen antisemitismen, skriver Björn Wiman i essäsamlingen Hatet mot Judarna.

Men historien vet sin väg. Den gör inga misstag.

Mot bakgrund av dessa våra högst oroliga tider och tendenser, på såväl global som lokal nivå, är det, återigen, extra angeläget att satsa på skolan samt humanitära och demokratifrämjande insatser. Men också att försöka och jobba i det lilla. Det är dags att uppföra ett minnesmärke över Raoul Wallenberg i Södertälje.

Rolan Jusupov
Fri skribent och vice ordförande i Fria Moderata Studentföreningen i Stockholm

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 augusti 2022 05:00
Senast uppdaterad: 9 januari 2023 19:28

Rekryteringsprocess för ny direktör inledd efter avgång

Södertälje kommun

Foto: Alexander Isa

Södertälje kommun har inlett rekryteringsprocessen för en ny samhällsbyggnadsdirektör efter att den nuvarande direktören valt att anta nya utmaningar i en annan stad.

(Annonslänk)

I mars offentliggjorde Södertälje kommun att samhällsbyggnadsdirektören, Andreas Klingström, kommer att lämna sin tjänst för att tillträda som stadsbyggnadsdirektör i Sundbybergs stad i juni. Nu söker kommunen efter en ersättare som kan ta över ansvaret för att styra och utveckla samhällsbyggnadskontoret. Den nya direktören kommer att spela en avgörande roll i Södertäljes fortsatta strävan efter att vara en attraktiv och hållbar kommun, med fokus på utveckling av nya företag, bostäder och offentliga verksamheter.

Uppdraget innebär att leda ett team av cirka 260 medarbetare och samarbeta nära med andra kommunala verksamheter för att säkerställa effektiva processer och högkvalitativa leveranser. Den ideella kandidaten förväntas ha en stark strategisk förmåga, vara handlingskraftig och ha god insikt i samhällsbyggnadsfrågor, samt ha en förmåga att navigera i komplexa miljöer.

Kvalifikationerna inkluderar mångårig chefserfarenhet inom samhällsbyggnadsområdet, ledning av mångfacetterade verksamheter och framgångsrikt utvecklingsarbete. Det krävs också akademisk utbildning inom samhällsbyggnad eller liknande områden, förståelse för plan- och bygglagstiftning, samt utmärkta kommunikationsfärdigheter på svenska och engelska.

Sista ansökningsdag för tjänsten är den 28 april, och rekryteringsprocessen hanteras i samarbete med rekryteringsföretaget ProAstri.

Klingstrom

Andreas Klingström lämnar Södertälje kommun
Foto: Liza Simonsson/Södertälje kommun

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 21 april 2024 23:14

Nyhetssvep – hörts och sagts om SSK

Mingelbilder SSK Västerås

Södertälje Sportklubb hoppas på välfyllda läktare i Scaniarinken till hösten
Foto: Shamash Oyal

Vad har hänt i SSK den senaste veckan?

Här kommer en sammanfattning av nyheter och annat snack kring klubben från veckan som gick.

Den 18:e april släppte Södertälje Sportklubb säsongskorten för 2024-2025. Ett säkert (vår)tecken på att man tar avstamp mot en ny säsong.

SSK siktar högt:

Förra året såldes 1200 kort – i år siktar vi mot 1500″, skriver klubben på sin hemsida.

Dagen efter ”släppet” presenterade SSK lägligt en nyhet om spelartruppen (herrarna).
Sportchef Emil Georgssons ”sista minuten” värvning Miika Pitkänen fortsätter i SSK ytterligare en säsong. En nyhet som kanske kan sälja några extra säsongskort.

Kontraktet med Pitkänen sträcker sig till och med april 2025. Eftersom den finländska forwarden och Georgsson kommit överens om ett 9-månaderskontrakt anländer Miika till Södertälje först i augusti.

Lite om lagbygget i en tidigare intervju med Emil Georgsson

Nicklas Grossman har sedan 2020 varit SSK A-lags fystränare. I november klev han in som en tredje röst i båset bredvid Magnus Bogren och Mattias Zackrisson. Parallellt hade Grossman fortfarande kvar tjänsten som fystränare i klubben.

I januari blev det dock klart att ”Grossa” permanent ska ingå i tränarstaben tillsammans med Bogren och Zackrisson. Som en följd av det offentliggjorde SSK tidigare i veckan att Niclas Bergfors ersätter Grossman. Läs mer här

De som följer SSK kontinuerligt känner till Bergfors tid som spelare i klubben. Hans senaste uppdrag var som utvecklingsansvarig för juniorverksamheten, men blir nu i stället fystränare i klubben.

Oliver Håkansson har ännu inte någon målvaktskollega att konkurrera med
Bild: Hudiksvall HC/Youtube

Det finns mycket rykten, tips och spekulationer så här i sillytider.
Expressen som brukar ha hög träffsäkerhet på sina ”avslöjanden” skrev härom dagen att den finske målvakten Frans Tuohimaa, 32, är av intresse för Södertälje SK.

Tidningen skriver också att målvakten som senaste säsongen ingick i Frölundas organisation, ska vara i kontakt med SSK:s seriekonkurrent Västerås IK.

”Ingenting är klart till hundra procent, så därför vill jag inte säga för mycket mer än att jag hoppas bli kvar här i Sverige”, säger Tuohimaa till Expressen.

IK Oskarshamn har meddelat att Nick Olesen lämnar klubben. Tidigare har den danske forwarden i media nämnts som aktuell för SSK.

Enligt uppgift till Telgenytt så har dialogen mellan Olesen och SSK funnits. Det har sportchef Emil Georgsson också bekräftat för Länstidningen i Södertälje.

Senaste budet från samtalen parterna emellan är att det i nuläget inte blir någon deal. Enligt uppgift till Telgenytt är SSK inte beredda att betala de pengar som Olesen begär för att skriva på ett avtal med klubben.

Telgenytt fortsätter att rapportera när något av nyhetsvärde dyker upp.

Har du nyhetstips om SSK? Har du något önskemål på vad du vill läsa om som har med klubben att göra?
Hör av dig till: daniel.hansson@telgenytt.se

Det går också bra att skicka DM på X: @danne1902Text:

Daniel Hansson

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 april 2024 05:00
Senast uppdaterad: 21 april 2024 23:15

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors