Företag i fokus:

Annons

Uppför ett minnesmärke över Raoul Wallenberg i Södertälje

297170095_773656937387992_7646417771320464455_n

Wallenbergs minnesmärke i Stockholm. Rolan Jusupov, ordförande Fria Moderata Studentföreningen. Foto: Cc / Privat.

Det är svårt att missa honom när man anländer till Arlanda och går förbi galleriporträtten av betydande svenskar genom historien.

Med väskan i hand stannar man alltid upp en extra stund vid de sista porträtten. Fascineras. Känner sig lite extra stolt över att vara svensk. Det är förstås Raoul Wallenberg jag pratar om.

Svenska affärsmannen och diplomaten som under andra världskrigets slutfas i Ungern konkret räddade och tog hand om tiotusentals judiska män, kvinnor och barn från nazisternas och de ungerska pilkorsarnas övergrepp.

Wallenbergs insats för mänskligheten är kanske den största under 1900-talet.

När det gäller att hedra och bevara minnet av Raoul Wallenberg har samhället varit duktigt.

När det gäller att hedra och bevara minnet av Raoul Wallenberg har samhället varit duktigt. Stockholms stad har Raoul Wallenbergs torg och dess minnesmärken av Kirsten Ortwed. Det vackra monument i Göteborg av Charlotte Gyllenhammar föreställer ung Wallenberg och två judiska barn sittandes (och gråtandes?) på marken strax under honom. Skolorna gör ett fint jobb med upplysningar om Wallenberg.

Den 27 augusti är det Raoul Wallenbergs dag som är på Raouls namnsdag. En dag som instiftades och gäller på nationell nivå. Listan kan göras lång.

Raoul Wallenberg och hans minnesmärke i New York. Foto: CC/CC.

Nu är det Södertäljes tur att påbörja arbetet med att få till ett minnesmärke som ska se till att hedra minnet av Wallenberg gärning och historia – en historia han dock aldrig fick berätta själv (då han strax efter Röda arméns entré i Ungern föll offer för en annan ideologi – kommunismen: ryssarna slog fast att Raoul var spion och skickade därför i väg honom till Moskva och sedan dess har det inte funnits någonting konkret som skulle kasta ljus över hans öde).

Valet av plats för minnesmärket kan givetvis överläggas – men helst så centralt som möjligt

Valet av plats för minnesmärket kan givetvis överläggas – men helst så centralt som möjligt för att det skall kunna synas och således observeras. Till exempel i närheten av S:ta Ragnhilds kyrka. Eller varför inte vid Täljegymnasiet (där undertecknad för övrigt tog examen för tre år sedan; och hade en underbar mentor och lärare, Filip Bergendahl, med vilken vi lärde oss om Raoul Wallenberg vid flera tidpunkter).

Detta väsentliga initiativ är oavsett plats extra angeläget. Den fria världens stabilitet är hotad och antalet demokratier har sedan millenniumskiftet sjunkit.

För ett drygt halvår sedan, den 24 februari, vaknade Sverige till en dyster verklighet: Rysslands fullskaliga och oprovocerade angreppskrig gentemot ett demokratisträvande Ukraina var ett faktum. Och under våren reste den högerextreme politikern Rasmus Paludan runt och brände koranen med en enda avsikt, nämligen sprida hat och skapa oordning. I skrivande stund inväntar Paludan tillstånd hos polisen för att fortsätta idka sin verksamhet – i Södertälje denna gång.

I mitten av mars kunde LT:s ledarskribent belysa hur det ryska politiska systemets propagandamaskineri fick fäste hos delar av den assyrisk/syrianska gruppen i Södertälje. Man följer nämligen Assads regimtrogna statsmedia här hemma och ventilerar sedan dess narrativ – att Ryssland försvarar sig och det som pågår i själva verket är västs fel. Dessa lögner och konspirationsteorier hänger tätt samman med en annan tyvärr ständigt återkommande strömning nämligen antisemitismen, skriver Björn Wiman i essäsamlingen Hatet mot Judarna.

Men historien vet sin väg. Den gör inga misstag.

Mot bakgrund av dessa våra högst oroliga tider och tendenser, på såväl global som lokal nivå, är det, återigen, extra angeläget att satsa på skolan samt humanitära och demokratifrämjande insatser. Men också att försöka och jobba i det lilla. Det är dags att uppföra ett minnesmärke över Raoul Wallenberg i Södertälje.

Rolan Jusupov
Fri skribent och vice ordförande i Fria Moderata Studentföreningen i Stockholm

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 augusti 2022 05:00
Senast uppdaterad: 18 augusti 2022 08:08

Nya budgeten satsar långsiktigt – Vågar vi tro på det?

DSC_0007-2

Rosenberg (M), Godner (S), Greger (MP)

Föregående vecka presenterades det nya politiska styrets sin budget. Boel Godner (S), Alexander Rosenberg (M) och Lars Greger (MP) har äntligen kommit överens om hur pengarna ska spenderas under kommande mandatperiod. Historia skrivs och framtiden ser ljus ut när budgeten presenteras.

Äntligen kan vi se politiker som vill jobba på det allra sköraste som finns i samhället, våra barn och ungdomar. Satsningen ska göras på skola och förhoppningen är att det förebyggande arbetet får en möjlighet att startas upp. Allt för att arbeta och få till en förändring, i stället för att släcka bränder som börjar med rök. Målet är att arbetet ska börja innan röken får ta fattning. Förhoppningen ligger i att satsningen ska ge skolan de resurser som behövs för att kunna påbörja detta arbete.

En annan prioritet som går i led med det tidigare är riktningen för fritidsgårdar och platser för ungdomar att vistas på. Kanske får kulturkommittén en boost för att kunna fokusera på de ungdomar som hänger på fel platser. Även om det finns fritidsgårdar idag lockar de inte alla ungdomar, fler lokaler i kommunen ska möjliggöras.

(Annonslänk)

Målet är att skapa mer liv och rörelse”, enligt kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S). Detta säger du bra Godner, hoppas bara att det inte är tomma ord. Politiker över lag utlovar guld och gröna skogar, men beklagar sig själv en bit in på mandatperioden och framför ursäkter till varför löften inte har hållits.

Det presenteras även en storsatsning på arbetslösheten och detta går hand i hand med lågkonjunkturen som vi alla fått smaka på i väntan på huvudrätten och smällen som väntar år 2023.

En lågkonjunktur som kommer skaka om många hushåll med höjda hyresavgifter, skyhöga elpriser, förhöjda matpriser, höjda bränslepriser och mycket annat gott som knackar på dörren i väntan på att bli insläppta.

Glöm inte räntorna som ökar lite då och då. Till detta kommer inte inkomsterna höjas för att kompensera alla ökade utgifter.

Vi behöver lära oss begränsa intaget och leva snålt – eller ekonomiskt i schysstare anda.  

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 december 2022 21:09
Senast uppdaterad: 6 december 2022 21:43

Boende efter dödskjutningen i Blombacka – ”Obehagligt”

Polis

Foto: Alexander Isa.

Trots stora polisära resursers har tre personer skjuts ihjäl på kort tid i Södertälje. I helgen sköts en 25-åring man till döds och blev skjutvapnets sjunde offer i år. Tre personer har gripits misstänkta för mord.

Trots en hög polisnärvaro inträffade ännu en dödsskjutning. Gunnar Appelgren, Kriminalkommissarie, berättar för SvD att vid söndagens dödsskjutning var uniformerad polis bara cirka 200 till 300 meter bort.

– Jag har aldrig varit med om så motiverade gärningsmän tidigare. Det har varit likadant vid tidigare mord, det är polistätt men man chansar ändå, säger han till tidningen.

Enligt uppgifter kopplas söndagens dödskjutning till en pågående konflikt mellan flera olika gäng i Södertälje som sprider oro och otrygghet bland kommuninvånarna.

– Det har väldigt mycket poliser som åkt runt här, men det är obehaget det som har hänt, säger en person som bor i området till Telgenytt. Polisen kan samtidigt inte vara överallt. I det här fallet så hände det ju inomhus, de kan inte stoppa allt, säger personen.

Polisen på plats efter söndagens dödsskjutning. Foto: Shamash Oyal

Den 10 juni tidigare i år sköts en ung man till döds på en lekplats, bara ett stenkast från söndagens dödskjutning. Den skjutne var en man i 20-årsåldern och sköts till döds på väg till jobbet.

Känner ni er oroliga för att vistas i området, med tanke på att det skett två mord här på kort tid?

– Nej, inte så mycket. Jag är född och uppvuxen in Södertälje och så länge man inte lägger sig i så är man safe tycker jag. Folk går kanske inte ut ensamma om kvällarna, det är väl det. Men det är betryggande att man ser polisbilar ganska ofta, säger boende i området till Telgenytt.

Kort efter söndagens dödsskjutning meddelade polisen att tre personer gripits misstänkta för mordet och är anhållna för vidare utredning.

BILDEXTRA: Dödsskjutningen i Blombacka

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 december 2022 14:40
Senast uppdaterad: 6 december 2022 14:40

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)