Företag i fokus:

Annons

Inspektionen kräver åtgärder av grundskola efter kritik

Nykvarns kommun

Foto: Alex Ataseven.

En grundskola i Nykvarn har efter en granskning konstaterats brista i verksamheten. Skolan ska enligt myndigheten vidtagit vissa åtgärder, men dock utan att det lett till varaktiga resultat.

Nu kräver Skolinspektionen att ansvariga på grundskolan gör förbättringar för en elev med särskilt stöd.

Det var efter en utredning för läsåret 2021/22 som Skolinspektionen upptäckte missförhållande på skolan i Nykvarns kommun. Enligt inkommande uppgifter inleddes en tillsyn beträffande skolsituationen för en elev och om skolan följt bestämmelser om elevens rätt till särskilt stöd och utbildning.

Efter en noggrann utredning kunde Skolinspektionen fastslå att huvudmannen, Nykvarns kommun, inte följt bestämmelserna. Skolan hade, enligt beslutet, inte vidtagit tillräckliga åtgärder för att tillgodose elevens behov av stöd som i sin tur ledde till hög frånvaro.

Elevens vårdnadshavarna ska även tydligt ha påpekat att anpassningar behövdes, men skolan valde då att inte lyssna.

Nu beslutar Skolinspektionen ett föreläggande för att göra förbättringar i verksamheten. Bland annat ska skolan tillgodose elevens behov av särskilts stöd och skyndsamt utreda elevens frånvaro och säkerställa att åtgärder vidtas för att tillgodose elevens rätt till utbildning.

Skolinspektionen kräver att skolan ska ha vidtagit åtgärder avseende bristerna, senast den 30 september 2022 kräver.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 16 augusti 2022 12:07
Senast uppdaterad: 16 augusti 2022 12:07

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)