Företag i fokus:

Annons

DEBATT: Frigör konsten från den kulturpolitiska styrningen

196FFC67-C5A5-4BCE-BF9B-67DDD8B9CFE1

Saad Said (M), andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Foto: Privat / Alex Ataseven.

Sommaren 2021 presenterade Myndigheten för kulturanalys rapporten Så fri är konsten.

Slutsatsen i rapporten visar att det i dag pågår en kulturpolitisk styrning i Sverige, som påverkar den konstnärliga friheten negativt.

Rapporten rekommenderar därmed att statliga bidragsgivare, staten, regioner och kommuner ser över styrningen och låter idealet om konstnärlig frihet vägleda både kulturpolitikens utformning och genomförande.

Vi moderater har tidigare i såväl budgetförslag, debattartiklar som nämndsammanträden lyft frågan om den konstnärliga friheten – och dess avsaknad – i Södertälje kommun.

I exempelvis Oktoberteaterns verksamhetsplan för 2021, presenterades grunden för deras utveckling i följande konkreta mål: ”Att fortsätta berätta om det nya Sverige utifrån Södertäljes mångkulturella verklighet”, och vidare, ”Vi har under året en målsättning att till större del bjuda in lokala musiker och författare från andra etniciteter än den europeiska”.

”Politik innebär styrning och konsten är inte fri”

Ligger det i kulturpolitikens uppdrag att agera spackel för, och lappa ihop det som den övriga politiken misslyckats med i samhället?

Politik innebär styrning och konsten är inte fri om den måste tillfredsställa och tvingas anpassa sin verksamhet utifrån den rådande politiska agendan

Det är att underminera Oktoberteaterns och konstens storhet, menar vi.

Politik innebär styrning och konsten är inte fri om den måste tillfredsställa och tvingas anpassa sin verksamhet utifrån den rådande politiska agendan, som distribuerar dess levebröd.

”Obehagligt att man inte ser vilka dörrar som öppnas upp”

Det är dessutom obehagligt att man inte ser vilka dörrar som öppnas upp med denna princip. Vem vet vilka som tar makten och vars agenda som måste upprätthållas i framtiden?

Får Moderaterna förtroendet att styra kommunen efter valet så ska vi göra vårt yttersta för att konsten ska blomma i Södertälje för såväl utövare som publik.

Likt Myndigheten för kulturanalys slutsats i rapporten, rekommenderar vi att Södertälje ser över styrningen och låter idealet om konstnärlig frihet vägleda både kulturpolitikens utformning och dess genomförande.

Låt konsten blomma och låt den befrias från den politiska styrningen.

Joakim Lindberg (M)

ersättare i kultur- och fritidsnämnden

Saad Said (M)

andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 augusti 2022 05:00
Senast uppdaterad: 15 augusti 2022 08:01

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 09:41

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)