🕝 1 minuter
Moderaterna vill testa alla barn för ADHD i utsatta områden
Publicerad 12 augusti 2022 10:30
Uppdaterad 12 augusti 2022 10:30

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson. Foto: News Øresund, Johan Wessman, Cc.

Moderaterna vill att barn i utanförskapsområden ska snabbtestas för adhd.

Syftet är att medicinera barnen i tidigt ålder som brottsförebyggande åtgärder, det uppger Expressen som var förs med att rapportera om nyheten.

– Tanken är att hela skolklasser ska kunna testas, men redan vid fem års ålder ska testerna kunna börja vid barnavårdscentralen, säger finansregionrådet Irene Svenonius (M) till Expressen.

Förslaget som Moderaterna lagt fram baseras på undersökningar från 2015, sammanställt av Centrum för epidemiologi och samhällsmedicin, där det framgår att ”barn med invandrarbakgrund, framför allt de med rötter i Afrika, Mellanöstern, Sydvästasien och Asien, konsumerar adhd-läkemedel i mindre omfattning än svenska barn, ett samband som tycks förstärkas av att bo i ett bostadsområde med en hög koncentration av utrikesfödda”.

Men även att ”barn som bor i socioekonomiskt utsatta bostadsområden konsumerar läkemedel mot adhd i större utsträckning än barn som bor i mer välbeställda områden”.

Ronna är ett område som myndigheter ser som ett utsatt bostadsområde. Fotograf: Alex Ataseven.

En tes som får stöd av en rapport från Kriminalvården som menar att det finns en koppling mellan adhd i barndomen och våldsbrott senare i livet.

Moderaterna poängterar att testarna ska vara frivilliga, som ett erbjudande i utsatta bostadsområden, och förslås regionalt. Men partiet vill även lyfta frågan nationellt.

– Att screena för adhd låter som en bra idé, men då inte bara i utanförskapsområden utan överallt. Jag tror att det är en svår väg att gå. Föräldrar i de här områdena kommer inte att låta sina barn screenas om det inte gäller alla. Man känner sig utpekad och inte som en del av samhället, säger Lisa Thorell, docent i psykologi vid Karolinska institutet, forskar om adhd till Aftonbladet.

Dela artikeln