Företag i fokus:

Annons

Södertäljenätverkets ledare överklagade dom – Får avslag av HD

2021_12_hovratten

Foto: Cc.

30-åringen som polisen pekar ut som ledare för Södertäljenätverket överklagade en dom till Högsta domstolen.

Men nu avslår HD överklagan och beslutar att inte ta upp målet, därmed fastslås hovrättens tidigare dom.

Mannen har suttit fängslad sedan våren 2021 och dömdes månaderna senare till ett långt fängelsestraff för flera brott.

Ett av dessa brott var grov utpressning som inträffade januari i 2020. För det brottet dömdes han till ett års fängelse som han överklagade till Högsta domstolen.

Men överklagan avslogs i onsdags, den 10 augusti.

Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd.”, skriver HD i beslutet.

Den nuvarande 30-åringen dömdes som tonåring till ett långt fängelsestraff för mord och medhjälp till mord. När han blev villkorlig frigiven hösten 2018 och pekades han ut av polisen som nätverkets nya ledare.

2021, knappt tre år senare frihetsberövades han på nytt. Bland annat dömdes han för grovt narkotikabrott i ett stort och uppmärksammat Encrochat-mål.  

Sedan den 19 januari i år sitter 30-åringen fängslad på Kumla-anstalten där han direkt placerades i avskildhet. Bild: Cc.

Slutligen dömdes han 2021 för grovt narkotikabrott och försök till grovt narkotikabrott, grov utpressning, men frias för synnerligen grovt vapenbrott och anstiftan av allmänfarlig ödeläggelse. Det sistnämnda har med en bilsprängning i Ronna den 30 april 2020.

Nu väntar ett fängelsestraff på fem år och två månader för grova narkotikabrott och ytterligare fyra år för inblandning i mordet i Ronna för 12 år sedan som han var villkorligt frigiven för.

30-åringen tilldelas ett fängelsestraff på totalt 9 år och två månader.

Varje år får Högsta domstolen in cirka 6 000 överklaganden per år, drygt 100 av dem får prövningstillstånd. Överklagan beviljas endast om det anses finnas synnerliga skäl för att Högsta domstolen ska pröva målet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 12 augusti 2022 11:51
Senast uppdaterad: 12 augusti 2022 12:03

Myndighetspost öppnades av anställd – ”Oacceptabelt”

2022_03_HALL

Anstalten Hall i Södertälje. Foto: Kriminalvården

Tidigare i år inkom två anmälningar till Justitieombudsmannen, JO, om att kriminalvårdare öppnat och läst intagnas myndighetspost.

Nu riktar JO allvarlig kritik mot anstalten Hall i Södertälje då agerandet strider mot fängelselagen.

Enligt JO-anmälan ska en av de intagna påpekat till ansvarig tjänsteman att det är en otillåten handling att granska dennes post, men fått svar av säkerhetsavdelningens samordnare att de ”alltid gör så”. En av anmälningarna, som inkommit till JO, ska enligt uppgifter vara från en fängslad gängledare från Göteborg.

Ärendet har granskat av Justitieombudsmannen som nu riktar allvarlig kritik mot anstalten i Södertälje.

JO anser att det är anmärkningsvärt och oacceptabelt att personal, som arbetar med posthantering, inte är medveten om att brev till Kriminalvården utgör myndighetspost och därför inte får granskas.

”Det inträffade ar givetvis helt oacceptabelt och anstalten förtjänar allvarlig kritik.”, skriver Justitieombudsmannen i beslutet.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 december 2022 13:02
Senast uppdaterad: 1 december 2022 13:02

Överraskning väntar besökarna under SBBKs hemmamatch

SBBK

Foto: Södertälje City

Idag, torsdag den 1 december, delar Södertälje City ut en tidig julgåva till alla besökare i Täljehallen. Nämligen det populära Södertäljekortet – presentkortet för shopping, mat och nöje.

Efter en stark vinst på bortaplan mot Kalmar tar SBBK emot Nässjö Basket i Täljehallen idag klockan 19:00. I samband med hemmamatchen kommer besökarna få en tidig julklapp av SBBKs partner, Södertälje City.

– Södertälje City samverkar med företag och föreningar kring en rad insatser och initiativ. Här ser vi en möjlighet att göra något nytt och roligt tillsammans med SBBK såhär inför julen, säger Aljoša Lagumdzija, VD Södertälje City.

Nu kan besökarna stötta SBBK och samtidigt få med sig en present hem. Under matchen kommer alla få ett eget Södertäljekort, Södertälje Citys gemensamma presentkort som gäller i upp emot 70 butiker i Södertälje, och kommer att vara tankad med ett hemligt belopp.

Södertäljekortet gäller i upp emot 70 butiker.

– Vi ser samarbetet med SBBK som ett mycket viktigt led i att stötta och ytterligare stärka Södertälje som idrotts och besöksstad. Med denna aktivitet vill vi ge tillbaka till Södertäljebor och övriga matchbesökare, vilket känns extra viktigt nu när det är tuffare tider. Tillsammans vill både vi och SBBK fortsätta vara goda ambassadörer för Södertälje, säger Tomas Björck, ordförande Södertälje City.

SBBK ligger på en åttonde plats med 12 matcher spelade och möter Nässjö som ligger på en sjunde plats med en match mindre spelad.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 december 2022 09:19
Senast uppdaterad: 1 december 2022 09:19

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)