Företag i fokus:

Annons

Starka föreningar, ökad mångfald och fler talanger!

Montage Alex Ataseven

Alexander Rosenberg, Moderaternas kandidat till kommunstyrelsens ordförande. Foto: Moderaterna.

En stor kommun förpliktigar ett rikt kultur- och fritidsutbud. Tidningen Fokus listade hur bra det är att leva i Sveriges olika kommuner.

Inom kategorin kultur- och fritid hamnade Södertälje 2021, på plats 273 av 290 landets kommuner.

Södertälje är en bra kultur- och fritidskommun på många sätt och ska så förbli – men mycket kan förbättras, menar vi Moderaterna i Södertälje. Vi har en rik tradition att bygga på och 2020 blev vi 100 000 invånare. Det förpliktigar en kommun med ett rikt kultur- och fritidsutbud.

Vi befinner oss i en ekonomisk bryttid. Det finns orosmoln på himlen, räntor stiger och Telgekoncernen prognostiserar att bolagsskulden kommer att öka. Vi menar att kultur- och fritid blir viktigare än någonsin i detta.

Vårt löfte är något som fler partier nu verkar hänga på, vilket bådar gott.

I en artikel som denna kan vi inte presentera alla tankar, men vi vill nämna några och ställa ut ett vallöfte: vi sätter spaden i marken för en idrottshall i Järna! Vårt löfte är något som fler partier nu verkar hänga på, vilket bådar gott.

Grafikens hus ser vi som en viktig och bra verksamhet. Dock är dagens utpekade lokaler i Gjuteriet en fråga som skaver. Vi är många som har upplevt en otydlig process och brist på insyn. Flera stora investeringar är redan gjorda – lokalen är anpassad – och vi kan konstatera att det kommer att kosta kommunen mycket.

Moderaterna vill satsa på talanger.

Lösningen blir att kultur- och fritidskontoret framöver ska subventionera hyran. Att verksamheten kan locka besökare till Södertälje och utgöra ett besöksnav med Tom Tits är däremot högst troligt. Detta nya nav i norra Stadskärnan ska Södertälje satsa på, men vi måste samtidigt följa utvecklingen noggrant så att balansen mot övrig verksamhet blir fortsatt sund.

Den stora skillnaden ligger i utförande, tillgängliggörande och kanske kan vi även tala om attityd

Vad kommer att bli bättre med Moderaterna? Svaret ligger inte främst i satsade medel eller i dagens utbud. Det kommer att vara samma verksamheter som du möter idag. Den stora skillnaden ligger i utförande, tillgängliggörande och kanske kan vi även tala om attityd.

Vi ska verka för att:

  1. Stärka förenings- och medborgardialogen, i att exempelvis återväcka det insomnade samarbetet med idéburen sektor. En närmare dialog kommer innebära att övrig kommunal förvaltning på ett bättre sätt möter behov som anknyter till föreningslivet. Vi tror att det kan gynna verksamheter som exempelvis skytte, och motocross, men även helt andra typer av föreningar, som trossamfund.

  1. Ökad mångfald av aktörer och valfrihet. Vi vill införa ett system som bygger på en kulturcheck som riktar sig till barn, där de själva får välja sina kulturaktiviteter. Det är ett steg i att öppna upp för en större mångfald i utbudet. Då detta inte är något nytt utan redan har testats under många år, i exempelvis Nacka, så finns det goda möjligheter för Södertälje att kunna anamma och lokalt anpassa denna strategi – låt oss testa en pilotvariant.

  1. Satsa på talanger! Södertälje är fullt av människor med potential. Vi ska satsa på dem, deras intressen och vilja till bildning, oaktat om det handlar om idrott, musik, konst eller annat. Alla ska ha lika goda förutsättningar oavsett var de bor. Fritidsgårdar ska ha likvärdig kvalité samt vara jämställda. De är viktiga mötesplatser som uppmuntrar kreativitet och skapande. Vi kommer att satsa på dessa, men även på Kulturskolan som vi ser som viktig för att ta tillvara på drömmar. Kultur är bildning och ett naturligt komplement till skolan.
    Vi tror på fri konst- och kultur och våra förslag handlar om att ge mer makt till föreningar via närmare samarbete. Får vi förtroendet att styra, ser vi fram emot att bygga på det bra som finns men också att tillföra ny energi.

Joakim Lindberg (M), Kultur- och fritidsnämnden ersättare

Saad Said (M), Kultur- och fritidsnämnden 2:e vice ordförande

Alexander Rosenberg (M), kandidat till kommunstyrelsens ordförande

Text:

Detta är en insändare! Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 augusti 2022 18:50
Senast uppdaterad: 9 augusti 2022 18:50

Risk för cyberattack i kommunen – Så skyddar du dig

Södertälje kommun - FOTO.Alex Ataseven

Arkivbild.

Svenska kommuner har blivit utsatta för cyberattacker, nätfiske – även kallad phishing. Enligt Södertälje kommunen har kriget i Ukraina medfört allt större risk för fler attacker och spridning av desinformation.

Senast var det en vecka sedan som två andra svenska kommuner angreps för attacker och därför går nu Södertälje kommun ut med ett meddelande till allmänheten. Kommunen uppmanar att vara försiktiga med e-post, länkar och bilagor där attacker ofta sker

Nätfiske kan ske på nätet och webbplatser, men även över sms och telefonsamtal. Det är därför oerhört viktigt att vara uppmärksam på oönskad aktivitet.

Vid upptäckt av en cyberattack rekommenderas att göra följande:

  1. Stäng av datorn.
  2. Felanmäl omgående via telefon (enligt vanlig rutin)
  3. Starta inte om datorn

Kommunkoncernens alla bolag, så som Telgebolagen och förvaltningen, jobbar hårt för att följa säkerhetsåtgärder och för att upptäcka risker.

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2022 14:19
Senast uppdaterad: 9 december 2022 16:48

Anhöriga till mordoffer nekas sista rättslig prövning

2022_01_271763979_1105426846943065_1854382527506805801_n

Foto: Shamash Oyal.

I september friades en 24-åring som stod åtalad för knivmordet på en 35-årig man i en lägenhet i Mariekäll. Anhöriga överklagade beslutet till Högsta domstolen som nu framför sitt ställningstagande i ärendet.

Den 26 april 2021 påträffas en man i 35-årsåldern mördad med flera knivhugg i en lägenhet i Mariekäll. Han knivhöggs med sju knivhugg i ryggen samt ett i bröstet och hittades först tre dagar senare – död på vardagsrumsgolvet.

Vid undersökningen av bostaden hittade polisen ett spår i lägenheten som misstänktes tillhöra en 24-åring man från Sörmland. Personen greps och häktades misstänkt för mordet.

Under utredningens gång framkom det att 24-åringen anlände till lägenheten klockan 11:49 och lämnade platsen 13:32 och blev upplockad vid OKQ8 på Bangatan, cirka en 15 minuters promenad från mordplatsen.

(Annonslänk)

Chefsåklagaren yrkade på livstids fängelse, men släpptes senare på fri fot efter bristande bevisning. Bland annat ska en granne sett den mördade 35-åringen vid liv utanför sin bostad med sin hund vid 16-tiden under morddagen – några timmar efter att 24-årigen lämnat platsen.

Kort efter den friande domen överklagades beslutet till Högsta domstolen av mordoffrets anhöriga, men nu står det klart att domstolen inte valt att pröva målet och överklagandet.

”Högsta domstolen har gått igenom materialet. Det har inte kommit fram något skäl att meddela prövningstillstånd.”, skriver domstolen i beslutet.

Läs även – 24-årign friad från mordmisstanke – Kräver 600 000 kr i ersättning 

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 9 december 2022 09:44
Senast uppdaterad: 9 december 2022 09:45

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)