Företag i fokus:

Pride ställer krav på nya regeringen – ”Viktiga värderingar”

pressbild

Pressbild Stockholm Pride. Fotograf: Olav Holten.

I samband med årets Pride har styrelsen för föreningen Stockholm Pride sammanställt flera krav på nästa regering för att vara ett av världens främsta länder i utvecklingen av HBTQ+-rättigheter.

”Stockholm Pride varar en vecka. När festivalen är slut återgår vardagslivet och då behöver våra rättigheter skyddas. Det är dags att bekänna färg: dags att Sverige återtar ledartröjan i utvecklingen av HBTQ+-rättigheter, skriver föreningen Stockholm Pride i en debattartikel i DN.

Totalt har Stockholm priede sammanställt sju krav för att värna om viktiga värderingar.

Södertälje kommun visar sitt ställningstagande. Foto: Alex Ataseven.

Här är föreningens sju förslag till nästa regering enligt debattartikeln till Dagens nyheter.

1. Ny könstillhörighetslag. Med den nuvarande är processen för att ändra juridiskt kön onödigt komplex. 

2. Inför ett tredje juridiskt kön. Inte alla identifierar sig med ett av de kön som erkänns av lagen. Alla ska ha rätt att behandlas av staten som den de är. 

3. Förbättra transvård. Den behandling som transpersoner behöver får de vänta på i flera år. Vårdgarantin gäller inte transpersoner.

4. Förbjud omvändelseterapier. Sexuell läggning är inte ett val och kan inte ändras av externa påtryckningar genom så kallad omvändelseterapi. Det borde inte kallas terapi utan tortyr.

5. Låt forskningen styra karenstiden för blodgivning. Till skillnad från den övriga befolkningen får män som har sex med män (MSM) inte ge blod under ett halvår efter sitt senaste samlag. 

6. Avskaffa informationsplikten. I dag finns fortfarande informationsplikten för hiv kvar i Smittskyddslagen. 

7. Barn som fötts genom surrogatmödraskap måste ges trygghet. Oavsett om vi är för eller mot surrogatmödraskap måste vi säkra barnens rättigheter.

Läs även: Södertälje kommun flaggar för alla människors lika värde

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 augusti 2022 07:01
Senast uppdaterad: 5 augusti 2022 07:01

Lindholm utses som ny ordförande för LO

Byggnads

Johan Lindholm
Foto: Byggnads

Byggnads ordförande Johan Lindholm utses som ny ordförande för LO efter att valberedningens tidigare förslag drog sig ur. Lindholm har en lång karriär bakom sig inom fackföreningsrörelsen och har lett Byggnads sedan 2012.

Valberedningen i LO presenterade på lördagen Johan Lindholm, nuvarande förbundsordförande för Byggnads, som ordförande för LO. Lindholm, 60 år gammal och uppvuxen i Södertälje, har varit aktiv inom Byggnads sedan 2012 och har en lång erfarenhet av fackligt arbete.

(Annonslänk)

– Mitt stora grattis till Johan Lindholm! Han är en tydlig debattör inom LO och kommer kunna bli en viktig röst i samhällsdebatten, säger Lars Hildingsson, vice ordförande för Byggnads som kommer därmed bli ordförande för Byggnads.

Den ursprungliga kandidaten till posten som LO-ordförande, Pim Van Dorpel, meddelade sitt avhopp strax innan LO-kongressen skulle öppna. Detta ledde till ett intensivt arbete inom valberedningen för att hitta en ny kandidat.

Efter noggrant övervägande föreslogs Lindholm, som har gjort sig känd för sitt starka ledarskap inom byggsektorn.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 10:00
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 19:18

Pensionär krävs på stort belopp för felaktiga utbetalningar

äldre hemtjänst 1 Pixabay

Foto: Pexels

Pensionsmyndigheten har beslutat att kräva tillbaka över 360 000 kronor från en pensionär i Södertälje efter att felaktiga utbetalningar upptäckts.

(Annonslänk)

En pensionär i Södertälje måste återbetala totalt 361 874 kronor till Pensionsmyndigheten efter att ha fått felaktiga utbetalningar av garantipension och bostadstillägg under perioden november 2021 till februari 2024. Enligt myndigheten har pensionären vistats utomlands under en längre tid utan att anmäla detta, vilket ledde till att ersättningarna betalades ut felaktigt.

Totalt handlar det om felaktiga utbetalningar på 230 562 kronor i garantipension och 131 312 kronor i bostadstillägg.

Pensionsmyndigheten mottog information från Försäkringskassan och Södertälje kommun som tydde på att pensionären inte längre var bosatt i Sverige. Efter vidare utredning och kontroller hos Migrationsverket, som visade att pensionären reste ut ur landet den 2 oktober 2021 utan att återvända, beslöt myndigheten att stoppa utbetalningarna från och med mars 2024.

Trots att pensionären fick möjlighet att lämna synpunkter på utredningen, inkom inga sådana synpunkter. Därför har Pensionsmyndigheten nu beslutat att kräva tillbaka det felaktigt utbetalda beloppet och överlämnat ärendet till Försäkringskassan för vidare hantering.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 maj 2024 08:30
Senast uppdaterad: 18 maj 2024 02:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors