Företag i fokus:

Annons

Pride ställer krav på nya regeringen – ”Viktiga värderingar”

pressbild

Pressbild Stockholm Pride. Fotograf: Olav Holten.

I samband med årets Pride har styrelsen för föreningen Stockholm Pride sammanställt flera krav på nästa regering för att vara ett av världens främsta länder i utvecklingen av HBTQ+-rättigheter.

”Stockholm Pride varar en vecka. När festivalen är slut återgår vardagslivet och då behöver våra rättigheter skyddas. Det är dags att bekänna färg: dags att Sverige återtar ledartröjan i utvecklingen av HBTQ+-rättigheter, skriver föreningen Stockholm Pride i en debattartikel i DN.

Totalt har Stockholm priede sammanställt sju krav för att värna om viktiga värderingar.

Södertälje kommun visar sitt ställningstagande. Foto: Alex Ataseven.

Här är föreningens sju förslag till nästa regering enligt debattartikeln till Dagens nyheter.

1. Ny könstillhörighetslag. Med den nuvarande är processen för att ändra juridiskt kön onödigt komplex. 

2. Inför ett tredje juridiskt kön. Inte alla identifierar sig med ett av de kön som erkänns av lagen. Alla ska ha rätt att behandlas av staten som den de är. 

3. Förbättra transvård. Den behandling som transpersoner behöver får de vänta på i flera år. Vårdgarantin gäller inte transpersoner.

4. Förbjud omvändelseterapier. Sexuell läggning är inte ett val och kan inte ändras av externa påtryckningar genom så kallad omvändelseterapi. Det borde inte kallas terapi utan tortyr.

5. Låt forskningen styra karenstiden för blodgivning. Till skillnad från den övriga befolkningen får män som har sex med män (MSM) inte ge blod under ett halvår efter sitt senaste samlag. 

6. Avskaffa informationsplikten. I dag finns fortfarande informationsplikten för hiv kvar i Smittskyddslagen. 

7. Barn som fötts genom surrogatmödraskap måste ges trygghet. Oavsett om vi är för eller mot surrogatmödraskap måste vi säkra barnens rättigheter.

Läs även: Södertälje kommun flaggar för alla människors lika värde

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 augusti 2022 07:01
Senast uppdaterad: 5 augusti 2022 07:01

Dyr elanvändning väntar Nykvarn och Södertäljebor

artur-zudin-jmXR3DPlt1U-unsplash.jpg_1800

Foto: Artur Zudin, Unsplash.

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 3,90 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan den 7 september.

Dygnspriset på el är i morgon, den 29 november, 3,90 kronor enligt den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 7 september har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med hela 1,85 kronor kWh.

Hushåll och företag i kommunerna med timdebiterade avtal betalar som mest 5,45 kronor per kWh mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 7,27 kronor per kWh under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 15 kronor för den som har ett elavtal med timpris. Under den billigaste timmen mellan klockan ett och två skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 6 kronor.

Elpriserna har stigit kraftigt under det senaste året. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kWh och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 1,21 kronor per kWh, alltså ungefär sex gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 0,79 kronor per kWh.

Även om priserna är höga i morgon, så betalar hushåll och företag i södra Sverige ännu mer. Där ligger priset på 3,90 kronor i snitt med 5,45 kronor som max.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 19:45
Senast uppdaterad: 28 november 2022 20:02

MINGELBILDER v.47 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0038

Se även: – Mingelbilder v.46

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 16:37
Senast uppdaterad: 28 november 2022 16:48

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)