Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Pride ställer krav på nya regeringen – ”Viktiga värderingar”

pressbild

Pressbild Stockholm Pride. Fotograf: Olav Holten.

I samband med årets Pride har styrelsen för föreningen Stockholm Pride sammanställt flera krav på nästa regering för att vara ett av världens främsta länder i utvecklingen av HBTQ+-rättigheter.

”Stockholm Pride varar en vecka. När festivalen är slut återgår vardagslivet och då behöver våra rättigheter skyddas. Det är dags att bekänna färg: dags att Sverige återtar ledartröjan i utvecklingen av HBTQ+-rättigheter, skriver föreningen Stockholm Pride i en debattartikel i DN.

Totalt har Stockholm priede sammanställt sju krav för att värna om viktiga värderingar.

Södertälje kommun visar sitt ställningstagande. Foto: Alex Ataseven.

Här är föreningens sju förslag till nästa regering enligt debattartikeln till Dagens nyheter.

1. Ny könstillhörighetslag. Med den nuvarande är processen för att ändra juridiskt kön onödigt komplex. 

2. Inför ett tredje juridiskt kön. Inte alla identifierar sig med ett av de kön som erkänns av lagen. Alla ska ha rätt att behandlas av staten som den de är. 

3. Förbättra transvård. Den behandling som transpersoner behöver får de vänta på i flera år. Vårdgarantin gäller inte transpersoner.

4. Förbjud omvändelseterapier. Sexuell läggning är inte ett val och kan inte ändras av externa påtryckningar genom så kallad omvändelseterapi. Det borde inte kallas terapi utan tortyr.

5. Låt forskningen styra karenstiden för blodgivning. Till skillnad från den övriga befolkningen får män som har sex med män (MSM) inte ge blod under ett halvår efter sitt senaste samlag. 

6. Avskaffa informationsplikten. I dag finns fortfarande informationsplikten för hiv kvar i Smittskyddslagen. 

7. Barn som fötts genom surrogatmödraskap måste ges trygghet. Oavsett om vi är för eller mot surrogatmödraskap måste vi säkra barnens rättigheter.

Läs även: Södertälje kommun flaggar för alla människors lika värde

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 augusti 2022 07:01
Senast uppdaterad: 5 augusti 2022 07:01

Sprängning riktad mot person med tidigare kopplingar till kriminella

IMG_4512

Foto: Shamash Oyal

En man i 30-årsåldern, tidigare kopplad till kriminella kretsar i Södertälje, tros vara måltavlan för sprängdåden i ett villaområde vid Västergård, rapporterar Lt.

Inom loppet av några dagar inträffade sprängdåd i ett villaområde i Södertälje. I det första fallet, exploderade en mindre anordning, men den ansågs vara ofarlig.

I det andra fallet, där boende i en annan villa larmade om ett föremål utanför bostaden, lyckades det nationella bombskyddet säkra det misstänkta farliga objektet. Men strax före midnatt på fredagskvällen detonerade en bomb vid samma adress, men mot en annan bostad.

Enligt Lt är den misstänkta måltavlan, där detonationen inträffade, en man som tidigare har varit involverad i kriminella kretsar, men mannen ska inte vara intresserad av att samarbeta med polisen i deras utredningsarbete.

Polisen är på plats i det berörda villaområdet. Foto: Shamash Oyal

Enligt tidningen har mannen tidigare blivit dömd till tre års fängelse för grov utpressning, men senare friades av hovrätten. Efter detta har han inte varit inblandad i liknande utredningar.

Under fredagskvällen ska detonationen inträffat vid mannens bostad och orsakade mindre skador. Ingen person rapporteras ha blivit skadad i samband med sprängningen. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts vilket blir det tredje fallet på tre dagar i villaområdet, men för tillfället har inga misstänkta personer gripits.

Polisen ser samband mellan incidenterna.

– Vi ser att händelserna hör ihop på något sätt. Vi ser kopplingar till den grova kriminaliteten. Vi jobbar med att få fram motivet men det är inget jag kan kommentera just nu, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson till Aftonbladet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 september 2023 15:13
Senast uppdaterad: 23 september 2023 15:13

Sköldpadda hittad av polisen vid avfart i Södertälje

Sköld

Foto: Polisen.

Strax före klockan 13 gjorde en polispatrull i Södertälje en oväntad upptäckt – en sköldpadda som hade kommit ut på E4:an.

Även i juli, tidigare under sommaren, blev en sköldpadda hittad i Södertälje. Den gången påträffades den på Tvetavägen av en privatperson som sedan lämnade in den till polisstationen i Södertälje. Nu, i en liknande händelse, hittades en sköldpadda på E4:an vid avfarten Södertälje Syd.

Enligt polisens information mår djuret bra och har blivit omhändertaget. Polisen misstänkte att det var en havssköldpadda. Sköldpaddan, som var ungefär 30 centimeter lång, misstänkte vara en havssköldpadda som nu transporterats till en djurpark och vårdats av personalen där.

Det är fortfarande oklart hur sköldpaddan hamnade på vägbanan.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 september 2023 13:30
Senast uppdaterad: 23 september 2023 13:30

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors