Företag i fokus:

Pride ställer krav på nya regeringen – ”Viktiga värderingar”

pressbild

Pressbild Stockholm Pride. Fotograf: Olav Holten.

I samband med årets Pride har styrelsen för föreningen Stockholm Pride sammanställt flera krav på nästa regering för att vara ett av världens främsta länder i utvecklingen av HBTQ+-rättigheter.

”Stockholm Pride varar en vecka. När festivalen är slut återgår vardagslivet och då behöver våra rättigheter skyddas. Det är dags att bekänna färg: dags att Sverige återtar ledartröjan i utvecklingen av HBTQ+-rättigheter, skriver föreningen Stockholm Pride i en debattartikel i DN.

Totalt har Stockholm priede sammanställt sju krav för att värna om viktiga värderingar.

Södertälje kommun visar sitt ställningstagande. Foto: Alex Ataseven.

Här är föreningens sju förslag till nästa regering enligt debattartikeln till Dagens nyheter.

1. Ny könstillhörighetslag. Med den nuvarande är processen för att ändra juridiskt kön onödigt komplex. 

2. Inför ett tredje juridiskt kön. Inte alla identifierar sig med ett av de kön som erkänns av lagen. Alla ska ha rätt att behandlas av staten som den de är. 

3. Förbättra transvård. Den behandling som transpersoner behöver får de vänta på i flera år. Vårdgarantin gäller inte transpersoner.

4. Förbjud omvändelseterapier. Sexuell läggning är inte ett val och kan inte ändras av externa påtryckningar genom så kallad omvändelseterapi. Det borde inte kallas terapi utan tortyr.

5. Låt forskningen styra karenstiden för blodgivning. Till skillnad från den övriga befolkningen får män som har sex med män (MSM) inte ge blod under ett halvår efter sitt senaste samlag. 

6. Avskaffa informationsplikten. I dag finns fortfarande informationsplikten för hiv kvar i Smittskyddslagen. 

7. Barn som fötts genom surrogatmödraskap måste ges trygghet. Oavsett om vi är för eller mot surrogatmödraskap måste vi säkra barnens rättigheter.

Läs även: Södertälje kommun flaggar för alla människors lika värde

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 5 augusti 2022 07:01
Senast uppdaterad: 5 augusti 2022 07:01

KLART: Ikea säkrar mark i Södertälje

2022_03_ikea

Pressbild: IKEA

Ikea har tecknat ett avtal med Södertälje kommun om köp av mark i Almnäs, där de planerar att uppföra en omfattande distributionscentral. Det rapporter Lt.

(Annonslänk)

Ikea har undertecknat ett intentionsavtal och ett markavisningsavtal med Södertälje kommun. Det ger företaget rätt att förvärva, enligt tidigare uppgifter, 82 000 kvadratmeter mark i Almnäsområdet där Ikea planerar att använda halva markområdet, 41 000 kvadratmeter, till att bygga en ny distributionscentral.

– En fortsatt långsiktig närvaro i Stockholmsregionen är viktig, sade Ikeas presstalesperson Louise Ridell Ehinger tidigare till Telgenytt.

Enligt LT slöts avtalet mellan redan i januari, men hölls konfidentiellt tills det vunnit laga kraft efter ett godkännande av kommunfullmäktige. Tidningen rapporterar att priset för marken är satt till 1 200 kronor per kvadratmeter, vilket totalt motsvarar en köpeskilling på 98,4 miljoner kronor.

Läs även: – IKEA bekräftar planer på förlängt intentionsavtal

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 april 2024 18:00
Senast uppdaterad: 15 april 2024 17:10

Ärkebiskopen fördömer knivattacken mot biskopen

BEE7A7C1-FDCA-4D67-A8A0-1AD1BD2218A9

Biskopen Mar Mari Emanuel och Södertäljebaserade ärkebiskopen Benyamin Atas.

En dramatisk knivattack inträffade under en mässa i en kyrka i förorten Wakeley i Sydney, där flera personer, däribland den välkända biskopen Mar Mari Emanuel, skadades. Händelsen, som fångades i en direktsändning, fördöms nu av den Södertäljebaserade ärkebiskopen Benyamin Atas.

– Våldet är oacceptabelt mot vårt folk, säger ärkebiskopen, ledare för det patriarkaliska ställföreträdarskapet för den syrisk-ortodoxa kyrkan i Sverige, till Telgenytt.

Det fredliga firandet av mässan i Wakeley under måndagen förvandlades till en skräckfylld scenario när en knivbeväpnad man attackerade flera närvarande mitt under pågående gudstjänst. Attacken, som utfördes under en livesändning, utfördes av en man klädd i svart och med munskydd. Han gick fram till altaret och högg upprepade gånger mot biskop Mar Emanuel.

Den världskände Biskopen Mar Mari Emanuel vårdas just nu på sjukhus i Sydney.

Videoklipp från händelsen visar hur kyrkobesökarna utbrast i skrik och panik, medan några flera personer försökte ingripa för att stoppa angriparen. Den misstänkte gärningsmannen greps i samband med dådet.

Flera drabbade rapporteras ha skadats när de gick till biskopens undsättning, men ska inte ha fått livshotande skador. Biskop Mar Emanuel, som först attackerades, fick uppemot åtta knivhugg.

– Vi fördömer det som har hänt en religiös och fin person. Våldet är oacceptabelt mot vårt folk. Som ärkebiskop och kyrka fördömer vi det hänsynslösa våldet. Vi tackar Gud för att det inte slutade illa, säger ärkebiskop Benjamin Atas, som tillägger att han inte vill spekulera mer om händelsen.

Rapporter indikerar att gärningsmannen inte lyckades fälla ut kniven helt, vilket ledde till att biskopens skador blev lindriga. Han vårdas för närvarande på sjukhus.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 15 april 2024 16:09
Senast uppdaterad: 15 april 2024 16:50

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors