Företag i fokus:

Annons

Glödhet balkanmusik tar över Södertäljes gator

x1000w-Süperstar Orkestar 3

Pressbild: Södertälje City.

Älskar du svängig, energisk, virtuos och glödhet balkanmusik?

Då ska du inte missa blåsorkestern Süperstar Orkestar när de intar Södertäljes gator under Södertäljefestivalen den 27 augusti.

– Vi vill fylla hela festivalområdet med musik, dans och postiv energi. Det ska vara fest hela tiden helt enkelt, så vi är glada att Süperstar Orkestar kommer till festivalen med liv och rörelse till våra gator och torg, säger Aljoša Lagumdzija, VD Södertälje City.

Süperstar Orkestar grundades 1997 och fick en rasande utveckling med flera utökade medlemmar och lyckades etablera sig på den svenska världsmusikscenen. De har bland annat spelat under Falu Folkmusik Festival, SR:s P2, Hultsfredsfestivalen och Storsjöyran. 

Blåsorkestern, som har säte i Stockholm och spelar romsk partymusik från Balkan, har genomfört mer än 1000 spelningar och har en särskilt stark brassbandstradition med rötter från Serbien och Makedonien.

Lördagen den 27 augusti gäster orkestern Södertälje och bjuder på en härlig tillställning. Samma dag gästats Södertäljefestivalen av bland annat Mello-stjärnan Tusse, Sean Banan, E-type och Grannen Måns.

– Vi paraderar på lördagseftermiddagen och spelar på Stora Scen 17.00.”, skriver grupper Süperstar Orkestar på sin hemsida.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 augusti 2022 05:00
Senast uppdaterad: 1 augusti 2022 20:52

JUST NU: Kraftig rökutveckling från lokal

DDFA1242-BD38-4863-8724-784DE919C1FE

Foto: Shamash Oyal.

Räddningstjänsten ryckte ut under torsdagskvällen till Prästgårdsvägen med flera enheter. Enligt uppgifter rapporterades kraftig rökutveckling som drabbat flera boende.

Det var vid 19-tiden i Geneta Centrum som SOS Alarm fick rapporter om en misstänkt skorstensbrand och beordrade flera räddningsstationer till adressen.

Initialt misstänktes det röra sig om en soteld eller skorstensbrand.

– Flera stationer har ryckt ut, Södertälje är redan på plats. Det är ännu oklart om det handlar om en lokal eller en restaurang. Kan eventuellt för sig om en skorstensbrand, säger en representant för räddningstjänsten till Telgneytt.

Räddningstjänsten på plats i Geneta Centrum. Foto: Shamash Oyal

Än så länge är det dock oklart vad som orsakat rökutvecklingen. Boende i närheten har uttryckt sina observationer till Telgneytt, där några beskriver röken som liknande den från bränd plast. Flera boende har drabbats till följd av att röklukten trängt sig in i flera bostäder i området.

Inga rapporter om personskador eller allvarliga incidenter har rapporterats, och situationen övervakas noggrant av räddningstjänsten.

Texten uppdateras.

Läsarbild:

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 19:44
Senast uppdaterad: 7 december 2023 20:09

Södertäljepolisen: – ”Vi har mycket mer våld än Italien”

Polis

Foto: Shamash Oyal

I ett försök att få bukt med den tilltagande organiserade brottsligheten i kommunen vänder sig nu Södertäljepolisen till Italien för att hämta inspiration och expertkunskap.

Polisen ser stora likheter mellan brottsligheten i Södertälje och den som länge härjat i delar av Italien. Det rapporterar SVT Nyheter i Södertälje. Även om den organiserade brottsligheten ännu inte fått samma fäste här som i vissa italienska regioner, menar Torbjörn Hermansson, samordnare mot den organiserade brottsligheten i Södertälje, att det finns mycket att lära av italienarnas långa erfarenhet av att bekämpa exempelvis maffian.

Julkassen: Ett samarbete mellan Telgenytt och St: Afrems ortodoxa kyrka.

– Som tur har den organiserade brottsligheten inte hunnit så långt i Sverige än, men vi har mycket mer våld än Italien och andra europeiska länder, säger Torbjörn Hermansson till SVT Nyheter.

Redan i vår väntas italienska maffiaexperter besöka Södertälje för att hjälpa polisen att kartlägga problembilden och hitta nya vägar framåt i det brottsförebyggande arbetet.

Samarbetet med Italien är unikt och polisen ser det som ett viktigt led i att vända den negativa trenden och få bukt med den organiserade brottsligheten.

Skribent: Lucas T.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 7 december 2023 18:52
Senast uppdaterad: 7 december 2023 18:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors