Företag i fokus:

Annons

Skattade inte för dricksen – Södertäljebo bötfälls

Montage - Alex Ataseven

Foto: Cc / Alex Ataseven.

En 29-årig man från Södertälje redovisade inte sin dricks som han mottog under arbete.

Nu har han fått skattekrav för att inte ha redovisat pengarna i sin deklaration.

Bakgrunden är uppgifter som Skatteverket hämtat in från bland annat hotellkedjan Scandic och Spa- och hotellanläggningen Yasuragi i Nacka. Där framgick det att flera anställda runt om i landet inte redovisat mottagen dricks i sina deklarationer.

Minst ett tjugotal hotell- och restauranganställda fick, efter skatteverkets kontroller, skattekrav och skattetillägg som straff.

Störst oredovisat drick hade en man från Sollentuna efter arbete på hotellkedjan Scandic. Totalt hade han under 2020 samlat på sig cirka 79 000 kronor i mottagen dricks.

I Södertälje hade en 29-årig man mottagit 29 635 kr i dricks under inkomståret 2020. Det redovisade han inte till skatteverket.

Som svar till Skatteverket berättade mannen att han inte visste att han behövde deklarera dricksen, men uppger att han inte har några invändningar mot beslutet om skattekrav och skattetillägg.

”Om dricksen finns med i det belopp som arbetsgivaren redovisar till Skatteverket ingår den i den inkomst som finns förtryckt som lön på din inkomstdeklaration. Men oftast ska du själv redovisa dricksen i deklarationen.”, står det på Skatteverkets hemsida.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 1 augusti 2022 05:00
Senast uppdaterad: 31 juli 2022 20:06

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 09:41

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)