🕝 1 minuter
Byggbranschen missnöjda med kommunernas upphandlingar
Publicerad 30 juli 2022 07:00
Uppdaterad 2 november 2022 16:35

Foto: Byggföretagen.

Missnöjet bland företagen i byggbranschen gentemot landets kommuner är tydligt märkbar.

Det visare en undersökning som den svensk arbetsgivarorganisation, Svenskt Näringsliv som företräder privata företag, nyligen utfört.

I en stor enkät samlade Svensk Näringsliv hela 6 568 svar från företagen i byggbranschen. 44 % av alla företag i branschen är missnöjda med kommunernas hantering och önskar en snabbare handläggning.

– Kommunen har ansvar för planeringen, medan byggbranschens aktörer bidrar med kunskap om marknad och byggteknik. Okunskap kring varandras roller leder till att projekt försenas och fördyras, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef, Byggföretagen i ett pressmeddelande.

Svensk Näringsliv mäter årligen cirka 30 000 företag för att samla en bild av hur företagsklimatet uppfattas av företagen i sina kommuner.

36 procent av byggföretagen anser att kommunens upphandling är bristfällig.

– Offentlig upphandling spelar stor roll när det gäller att skapa goda förutsättningar för en sund konkurrens. Det handlar om att alla aktörer i alla led säkerställer transparens och förutsägbarhet för att vi tillsammans ska kunna åstadkomma schyssta affärer, säger Tanja Rasmusson.

Totalt svarade 6 568 företag inom byggbranschen på Svensk Näringslivs årliga enkät.

Dela artikeln