Företag i fokus:

Annons

Misstänkts ha smugglat 170 miljoner kronor – ”Någon skulle vänta på mig”

B47D6673-9972-4490-A5F1-3230A94D41BB

Foto ur polisens förundersökning.

En torsdagseftermiddag den 12 maj i år checkade en Södertäljebo in på Arlanda för att resa till Turkiet.

Strax innan avgång stoppas han av tullpersonalen som upptäcker cirka 25 miljoner kronor i olika valörer som var på väg att smugglas till Istanbul.

Han checkar in tre väskor, varav tullen anser att den ena väskan ser ”avvikande” ut och beslut tas om att röntga väskan.

I väskan upptäckter tullen enorma summor kontanter packade i buntar och omslöts av kommunens prickiga avfallspåsar.

Ens beslagtagna väskan. Foto ur polisens förundersökning.

Mannen greps på plats och i resterande väskor fann tullpersonalen ytterligare kontanter till ett värde av cirka 25 miljoner kronor. Men polisen misstänks att mannen kan smuggla cirka 168 miljoner kronor vid flera olika tillfällen till Turkiet

I förhör ska den 35-åriga mannen från Södertälje påstått sig blivit lurad om vad som fanns i väskorna.

Jag trodde aldrig jag skulle bli lurad såhär. Hur ska jag våga transportera så mycket pengar såhär?, säger Södertäljebon i förhör.


Foto ur polisens förundersökning.

Om resan till Turkiet berättade han att åkte dit få vård för smärtor i ryggen och gjort flera turer dit efter att ha fått bra resultat.

Det är såhär faktisk att i september 2020 så började jag gå dåligt, ett tag där kunde jag knappt gå. Efter 1,5 år så rekommenderade ett par kompisar en läkare i Istanbul, säger 35 åringen.

En dag då han satt på ett café träffade han en äldre man som påstod sig ha ett tryckeri i Istanbul. Han erbjöd Södertäljebon att betala hans flygbiljett och hotell i Istanbul mot att han tog med sig bröllopskort till tryckeriet.

Det gick 35-åringen från Södertälje med på och beslutade att ta med tre tunga väskor som skulle överlämnas i Turkiet.

Någon skulle vänta på mig i Istanbul flygplats och skulle samma dag hämta mig och väskorna i bilen. Jag tyckte de var tunga, men jag checkade in som vanligt, han sa att det var vanliga kort, säger han i förhör.

Väskorna innehöll totalt 168 miljoner kronor, fördelade i olika valutor Foto ur polisens förundersökning.

Men han stoppades strax innan flyget.

Tullpersonalen stoppade honom med totalt tre väskor som innehöll hela 25 miljoner kronor, men tros ha försökt smuggla hela 168 miljoner kronor vid flera tillfällen.

Hans mobiltelefon beslagtogs av polisen som fann WhatsApp-konversationer som avslöjande flera smuggelturer till Turket.

Konversationerna fördes främst med en 50-årig man, skriven i Huddinge. Totalt ska 35-årigen från Södertälje gjort fyra resor till Istanbul mellan mars och april i år och haft direktkontakt med 50-åringen.

Nu står båda männen åtalade för grovt näringspenningtvättbrott, men var pengarna kommer ifrån är i nuläget oklart.

Foto ur polisens förundersökning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juli 2022 18:21
Senast uppdaterad: 19 augusti 2022 10:28

Nya budgeten satsar långsiktigt – Vågar vi tro på det?

DSC_0007-2

Rosenberg (M), Godner (S), Greger (MP)

Föregående vecka presenterades det nya politiska styrets sin budget. Boel Godner (S), Alexander Rosenberg (M) och Lars Greger (MP) har äntligen kommit överens om hur pengarna ska spenderas under kommande mandatperiod. Historia skrivs och framtiden ser ljus ut när budgeten presenteras.

Äntligen kan vi se politiker som vill jobba på det allra sköraste som finns i samhället, våra barn och ungdomar. Satsningen ska göras på skola och förhoppningen är att det förebyggande arbetet får en möjlighet att startas upp. Allt för att arbeta och få till en förändring, i stället för att släcka bränder som börjar med rök. Målet är att arbetet ska börja innan röken får ta fattning. Förhoppningen ligger i att satsningen ska ge skolan de resurser som behövs för att kunna påbörja detta arbete.

En annan prioritet som går i led med det tidigare är riktningen för fritidsgårdar och platser för ungdomar att vistas på. Kanske får kulturkommittén en boost för att kunna fokusera på de ungdomar som hänger på fel platser. Även om det finns fritidsgårdar idag lockar de inte alla ungdomar, fler lokaler i kommunen ska möjliggöras.

(Annonslänk)

Målet är att skapa mer liv och rörelse”, enligt kommunstyrelsens ordförande Boel Godner (S). Detta säger du bra Godner, hoppas bara att det inte är tomma ord. Politiker över lag utlovar guld och gröna skogar, men beklagar sig själv en bit in på mandatperioden och framför ursäkter till varför löften inte har hållits.

Det presenteras även en storsatsning på arbetslösheten och detta går hand i hand med lågkonjunkturen som vi alla fått smaka på i väntan på huvudrätten och smällen som väntar år 2023.

En lågkonjunktur som kommer skaka om många hushåll med höjda hyresavgifter, skyhöga elpriser, förhöjda matpriser, höjda bränslepriser och mycket annat gott som knackar på dörren i väntan på att bli insläppta.

Glöm inte räntorna som ökar lite då och då. Till detta kommer inte inkomsterna höjas för att kompensera alla ökade utgifter.

Vi behöver lära oss begränsa intaget och leva snålt – eller ekonomiskt i schysstare anda.  

Text:

Helen Shabo

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 december 2022 21:09
Senast uppdaterad: 6 december 2022 21:43

Boende efter dödskjutningen i Blombacka – ”Obehagligt”

Polis

Foto: Alexander Isa.

Trots stora polisära resursers har tre personer skjuts ihjäl på kort tid i Södertälje. I helgen sköts en 25-åring man till döds och blev skjutvapnets sjunde offer i år. Tre personer har gripits misstänkta för mord.

Trots en hög polisnärvaro inträffade ännu en dödsskjutning. Gunnar Appelgren, Kriminalkommissarie, berättar för SvD att vid söndagens dödsskjutning var uniformerad polis bara cirka 200 till 300 meter bort.

– Jag har aldrig varit med om så motiverade gärningsmän tidigare. Det har varit likadant vid tidigare mord, det är polistätt men man chansar ändå, säger han till tidningen.

Enligt uppgifter kopplas söndagens dödskjutning till en pågående konflikt mellan flera olika gäng i Södertälje som sprider oro och otrygghet bland kommuninvånarna.

– Det har väldigt mycket poliser som åkt runt här, men det är obehaget det som har hänt, säger en person som bor i området till Telgenytt. Polisen kan samtidigt inte vara överallt. I det här fallet så hände det ju inomhus, de kan inte stoppa allt, säger personen.

Polisen på plats efter söndagens dödsskjutning. Foto: Shamash Oyal

Den 10 juni tidigare i år sköts en ung man till döds på en lekplats, bara ett stenkast från söndagens dödskjutning. Den skjutne var en man i 20-årsåldern och sköts till döds på väg till jobbet.

Känner ni er oroliga för att vistas i området, med tanke på att det skett två mord här på kort tid?

– Nej, inte så mycket. Jag är född och uppvuxen in Södertälje och så länge man inte lägger sig i så är man safe tycker jag. Folk går kanske inte ut ensamma om kvällarna, det är väl det. Men det är betryggande att man ser polisbilar ganska ofta, säger boende i området till Telgenytt.

Kort efter söndagens dödsskjutning meddelade polisen att tre personer gripits misstänkta för mordet och är anhållna för vidare utredning.

BILDEXTRA: Dödsskjutningen i Blombacka

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 december 2022 14:40
Senast uppdaterad: 6 december 2022 14:40

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)