Företag i fokus:

Misstänkts ha smugglat 170 miljoner kronor – ”Någon skulle vänta på mig”

B47D6673-9972-4490-A5F1-3230A94D41BB

Foto ur polisens förundersökning.

En torsdagseftermiddag den 12 maj i år checkade en Södertäljebo in på Arlanda för att resa till Turkiet.

Strax innan avgång stoppas han av tullpersonalen som upptäcker cirka 25 miljoner kronor i olika valörer som var på väg att smugglas till Istanbul.

Han checkar in tre väskor, varav tullen anser att den ena väskan ser ”avvikande” ut och beslut tas om att röntga väskan.

I väskan upptäckter tullen enorma summor kontanter packade i buntar och omslöts av kommunens prickiga avfallspåsar.

Ens beslagtagna väskan. Foto ur polisens förundersökning.

Mannen greps på plats och i resterande väskor fann tullpersonalen ytterligare kontanter till ett värde av cirka 25 miljoner kronor. Men polisen misstänks att mannen kan smuggla cirka 168 miljoner kronor vid flera olika tillfällen till Turkiet

I förhör ska den 35-åriga mannen från Södertälje påstått sig blivit lurad om vad som fanns i väskorna.

Jag trodde aldrig jag skulle bli lurad såhär. Hur ska jag våga transportera så mycket pengar såhär?, säger Södertäljebon i förhör.


Foto ur polisens förundersökning.

Om resan till Turkiet berättade han att åkte dit få vård för smärtor i ryggen och gjort flera turer dit efter att ha fått bra resultat.

Det är såhär faktisk att i september 2020 så började jag gå dåligt, ett tag där kunde jag knappt gå. Efter 1,5 år så rekommenderade ett par kompisar en läkare i Istanbul, säger 35 åringen.

En dag då han satt på ett café träffade han en äldre man som påstod sig ha ett tryckeri i Istanbul. Han erbjöd Södertäljebon att betala hans flygbiljett och hotell i Istanbul mot att han tog med sig bröllopskort till tryckeriet.

Det gick 35-åringen från Södertälje med på och beslutade att ta med tre tunga väskor som skulle överlämnas i Turkiet.

Någon skulle vänta på mig i Istanbul flygplats och skulle samma dag hämta mig och väskorna i bilen. Jag tyckte de var tunga, men jag checkade in som vanligt, han sa att det var vanliga kort, säger han i förhör.

Väskorna innehöll totalt 168 miljoner kronor, fördelade i olika valutor Foto ur polisens förundersökning.

Men han stoppades strax innan flyget.

Tullpersonalen stoppade honom med totalt tre väskor som innehöll hela 25 miljoner kronor, men tros ha försökt smuggla hela 168 miljoner kronor vid flera tillfällen.

Hans mobiltelefon beslagtogs av polisen som fann WhatsApp-konversationer som avslöjande flera smuggelturer till Turket.

Konversationerna fördes främst med en 50-årig man, skriven i Huddinge. Totalt ska 35-årigen från Södertälje gjort fyra resor till Istanbul mellan mars och april i år och haft direktkontakt med 50-åringen.

Nu står båda männen åtalade för grovt näringspenningtvättbrott, men var pengarna kommer ifrån är i nuläget oklart.

Foto ur polisens förundersökning.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 27 juli 2022 18:21
Senast uppdaterad: 19 augusti 2022 10:28

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors