Företag i fokus:

SENASTE NYTT: Södertäljebo stoppad på Arlanda – Smugglade 170 miljoner

Fotomotage Alex Ataseven

Södertäljebo stoppad av tullpersonal på Arlanda.

En 35-årig butiksägare från Södertälje stoppades på Arlanda med 170 miljoner i flera resväskor påväg till Istanbul.

Upptäckten gjordes efter att tullpersonalen uppmärksammat personen med en ”avvikande” resväska.

Det var den 12 maj tidigare i år som tullen på Arlanda grep en 35-år man för att ha försökt smuggla närmare 170 miljoner kronor i olika valörer till Istanbul enligt Expressens uppgifter.

Mannen stoppades och den ”avvikande” resväskan röntgades och visade sig innehålla hela 25 miljoner i kontanter. Efter en närmare kontroll fann tullpersonalen ytterligare 145 miljoner i två andra väskor som mannen försökte checkade in.

Pengarna var packade i buntar, omslöts av avfallspåsar från kommunen och var fördelade i olika valörer.

  • 130 miljoner svenska kronor
  • 33 miljoner norska kronor
  • 2,6 miljoner danska kronor
  • 335 000 euro
  • 90 200 amerikanska dollar
  • 10 300 brittiska pund

Pengarna var packade i kommunens avfallspåsar.

I förhör ska den 35-åriga mannen från Södertälje påstått sig blivit lurad att åka till Istanbul i Turkiet. Han berättade att han planerade att resa till Turkiet för att få vård för sina smärtor i ryggen. En okänd person ska då klivit in och erbjudit att bekosta resan mot att han tog med sig trycksaker från Sverige.

Men i mannens beslagtagna mobil skulle det avslöjas i WhatsApp-konversationer flera smuggelturer. Södertäljebon ska ha gjort åtta tur- och returresor från Arlanda till Istanbul mellan mars och april i år.

Konversationerna kopplades till en 50-årig matthandlare där även framgick exakta belopp som smugglas vid varje tillfälle, samt namn till mottagaren.

Enligt Expressen, som var först med att rapportera om nyheten, står båda personer nu åtalade för ha smugglat närmare 170 miljoner kronor ut ur landet.

Men var pengarna kommer ifrån är i nuläget okänt, men polisen misstänker att pengarna kommer från en brottslig verksamhet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 26 juli 2022 08:04
Senast uppdaterad: 26 juli 2022 15:10

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors