Företag i fokus:

Södertälje City dekorerar för en tryggare stadskärna

7E4D4B7E-01F2-48EA-BD24-3C9DB72599FA

Foto: Alex Ataseven.

Trygghetsvandringar, belysningar och trevliga dekorationer.

Det är några av insatserna som centrumföreningen Södertälje City årligen arbetar med för en tryggare stadskärna.

Nu har Södertälje City satsat på att utveckla Stig Parbons park vid Badhusgatan genom att tillsätta trevliga dekorationer i träden som belyser platsen under kvällstid.

– Årligen gör vi inom Södertälje City trygghetsvandringar som vi kallar det där vi samlar aktörer från ett specifikt område och det är oftast fastighetsägare, kommun, polisen med flera. Då tar vi en runda inom området och tittar på avvikelser som till exemplet klotter, trasiga lampor otrygga platser med mera mera, säger centrumchefen Aljoša Lagumdžija till Telgenytt.

Stig Parbons park. Foto: Alex Ataseven.

En plats som centrumföreningen, ur trygghetsperspektiv, identifierade som väldigt mörk under kvällstid var Stig Parbons park. Att belysa platsen med fina dekorationen anses skapa mer flöde av människor som i sin tur skapar en tryggare plats.

– Är det rörelse av människor brukar det minska otryggheten. Utifrån det kom idén att belysa parken med dekorationer i form av lampskärmar och lila bollar, som ska lysa även på hösten och vintern, säger Aljoša.

Delar Stig Parbons park vid Badhusgatan/Nygatan ägs av Telge Fastigheter som ställde sig positivt till förslaget och som en möjlighet att förfina området med dekorationer.

Trevliga dekorationer i träden. Foto: Alex Ataseven.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 juli 2022 05:00
Senast uppdaterad: 22 juli 2022 22:48

SENASTE NYTT: Hyrorna i Södertälje höjs retroaktivt från 1 januari

Sodertalje-bostader

Foto: Alexander Isa

Efter kollapsade förhandlingar mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har en skiljeman beslutat att höja hyrorna i stora delar av Stockholms län, inklusive Södertälje, med 5,9 procent från den 1 januari.

Konflikten mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna har lett till att en skiljeman nyligen beslutade om en retroaktiv hyreshöjning på 5,9 procent, gällande från den 1 januari i år. Denna justering omfattar tio kommuner i länet, däribland Danderyd, Huddinge, och Södertälje, samt en liknande höjning på Gotland där hyrorna ökar med 5,7 procent.

(Annonslänk)

– Nivån är dock betydligt högre än den som Hyresgästföreningen kunde acceptera. Det visar att den nya skiljemannalagstiftningen har minskat  Hyresgästföreningens möjligheter att styra hyresutvecklingen efter eget godtycke. Det är positivt för hyresrättens framtid, säger Nathalie Brard, förhandlingschef Fastighetsägarna Stockholm.

Förhandlingarna inleddes i september 2023, då Fastighetsägarna yrkade på en hyreshöjning på 12 procent, vilket de menar nödvändigt för att hantera de ökade driftskostnaderna och säkerställa hållbar fastighetsförvaltning. Efter tre månaders resultatlösa förhandlingar och med stöd av ny lagstiftning, anlitades Johan Rosén som skiljeman genom Hyresnämnden.

– Vi har gjort allt som krävs för att skynda på processen så mycket som möjligt, säger Nathalie Brard.

Rosén, som hade sex veckor på sig att leverera en rekommendation, bekräftade den nya hyressättningen som också inkluderar tidigare beslut om en höjning i Stockholm stad med 5,8 procent från den 1 april. Med dessa beslut avslutas en lång period av osäkerhet för hyresgäster i de berörda områdena.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 14:00
Senast uppdaterad: 17 april 2024 13:17

Strejk hotar skolkök – Föräldrar uppmanas förbereda matsäck

Barn-skola-1-mat-Pexels-1

Foto: Pexels

På grund av låsta löne- och arbetsvillkorsförhandlingar riskerar flera arbetsplatser i Södertälje, inklusive skolkök, att drabbas av strejk från och med imorgon. Kommunen uppmanar nu vårdnadshavare att förbereda matsäckar till sina barn.

I ljuset av ett strejkvarsel som omfattar flera yrkesgrupper inom utbildningskontorets köksenheter, har Södertälje kommun gått ut med en uppmaning till föräldrar att lämna lunch-matsäckar till sina barn.

Bland de drabbade enheterna återfinns Förskolan Bofinken, Ljungbacken, Mölnboskogen, Viksberg, samt Igelsta grundskola, Mölnboskolan och Vikbergskolan. Denna åtgärd är nödvändig då strejken, som är planerad att börja den 18 april klockan 07:00, kommer att påverka vanlig matdistribution.

(Annonslänk)

Förhandlingar mellan Sveriges kommuner och regioner (SKR), Sobona och fackförbundet Kommunal har inte resulterat i ett nytt kollektivavtal, vilket har lett till varsel om strejk. Om strejken blir av kommer Södertälje kommun att erbjuda enklare matalternativ, som frukt, blåbärssoppa och smörgåsklämmor, men det råder osäkerhet om strejkens längd och fortsatta påverkan.

Kommunen har informerat vårdnadshavarna om att alla barn behöver medföra en egen lunch-matsäck på torsdag och fredag. Vattenflaskor, bestick eller engångsbestick bör också inkluderas. Ytterligare information kommer att ges beroende på hur situationen utvecklas och om strejken fortsätter in i nästa vecka.

Läs även: – Strejkhot över Södertälje – Konflikt med arbetsgivarna

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 april 2024 11:32
Senast uppdaterad: 17 april 2024 11:39

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors