Företag i fokus:

Norberg (V) – En bättre sjukvård i Södertälje

Staffa Norberg

Staffan Norberg (V). Ledamot i Regionfullmäktige och Regionstyrelsen i Region Stockholm. Foto: Alex Ataseven / Pressbild.

Sjukvården i Södertälje måste ges bättre förutsättningar och Södertälje Sjukhus måste bidra till en bättre välfärd. 

I dag finns mycket övrigt att önska i Region Stockholm, dit vi hör; Löner och pensioner som går att leva på -Vi ska garanteras den sjukvård vi behöver och ingen ska prioriteras bort av resursbrist -Du och dina anhöriga ska få en vård och omsorg av hög kvalitet.

Hjälpmedel för den med funktionshinder och kroniska sjukdomar ska vara kostnadsfria.

Många av oss Södertäljebor är med rätta oroliga över sjukvården. Väntetiderna är långa, ibland extremt långa , det är trångt på sjukhusen och vi bollas mellan olika vårdinstanser. Arbetsmiljön behöver förbättras och vårdkvaliteten urholkas. Den besvärliga covidpandemin han utmattat vårdpersonalen.

För oss i Vänsterpartiet är det helt avgörande att vård och omsorgspersonal har bra arbetsvillkor, högre löner, fler kollegor och kollektivavtal.  

”Införa 6 timmars arbetsdag/30-timmars arbetsvecka”

Vårdanställda är de som bäst kan bedöma hur vården ska bedrivas. Därför har vi i många år drivit att karensdagen ska bort och stegvis införa 6 timmars arbetsdag/30-timmars arbetsvecka med bibehållen lön.

Den dyra och marknadsstyrda vården ersätts med vård efter behov och dagens nätläkarbolag ersätts med vårdcentraler med fungerande resurser där medborgarna kommer fram i de ofta timslånga telefonköerna istället för stora aktieutdelningar till dessa bolag.

Den i Södertälje havererade Hjärt/kärlvården måste åter byggas upp med ett fungerande hjärtkärlcentrum som bedrivs i regionens regi vid Södertälje 

De över 5000 Södertäljebor lämnades vind för våg när landstinget lade ner den då mycket uppskattade verksamheten vid  Luna vårdcentral. 

Hjärt-kärlsjukdomar är ett av regionens och Södertäljes allra största folkhälsoproblem med höga dödstal i vår del av region Stockholm där mycket av problemen relativt enkelt skulle kunna förebyggas med ändrade mat och tobaksvanor i den kultur som råder i vår del av Regionen.

”Vansinnesprojekt som Nya Karolinska får inte återupprepas.”

Hur ska då detta finansieras? Jag och mitt parti anser att det förutsätter en mindre skattehöjning för att sjukvården ska fungera bättre.

Vansinnesprojekt som Nya Karolinska får inte återupprepas. Regionskatten bör höjas med 30 öre till 12,38 kr vilket ger en extra intäkt på 2,1 miljarder för att även täcka de skulder som uppstod vid Covidpandemin

Vänsterpartiet är en garant för att denna för Södertälje viktiga fråga ska uppmärksammas och att en förändring kommer till stånd och här är ett hjärt/kärlcentrum vid vårt sjukhus nyckeln till framgång och vi behöver då ditt stöd i valet till Regionfullmäktige, fd Landstinget i Stockholm. 

Staffan Norberg, Södertälje. 

Ledamot i Regionfullmäktige och Regionstyrelsen i Region Stockholm

Text:

Detta är en debatt/insändare. Åsikterna är skribentens egna

Dela via:

Shares
Publicerad: 22 juli 2022 05:00
Senast uppdaterad: 21 juli 2022 21:42

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors