Företag i fokus:

Annons

Annons

Söker du lägenhet?

Syrianskas syskonklubb utsatt för bedrägeri

braceiller

Södertäljeklubbens syskonklubb i Eskilstuna utsattes för penningtvättsbrott. Foto: Daniel Brace.

Syrianskas syskonklubb i Eskilstuna utsattes för bedrägeri efter att en kvinna i 40-års åldern lyckats överföra 135.000 kronor från klubbens konto i Nordea Bank till sitt egna.

Nu döms kvinnan att betala skadestånd till Syrianska föreningen på 42.000 kronor.

Händelsen inträffade i januari 2019 då föreningens kassör, som disponerade klubbens konto, blev bestulen på sin mobil under ett arbetspass som inte involverade fotbollsföreningen.

Kort efter stölden överfördes totalt 135.000 kronor i två omgångar till kvinnans privata konto efter att hon lyckats komma åt kontot via kassörens Bank ID.

Redan samma dag gjorde kvinnan ett uttag på 15.000 kronor, en Swishbetalning på 2.600 samt två betalningar på 9.000 respektive 15.370 kronor.

I förhör med polisen nekar kvinnan till brott och uppger att pengarna tillhörde en vän. Hennes vän ska då ha frågat om han kunde föra över en spelvinst till hennes konto som han ville undanhålla från Kronofogden vilket hon godkände.

Anledningen till de nämnda transaktionerna uppgav kvinnan att hon tog ut 15.000 kronor i kontant till vännen, betalade en av hans skulder samt betalade av egna skulder.

Tingsrätten pekade på att det var klandervärt att acceptera att ta emot pengar från en vän för att dölja pengarna från Kronofogden, men ansåg inte att kvinnan hade avsikt till den brottsliga gärningen.

När det var dags att ta ett beslutat i ärendet blev det först en frikännande dom från misstankarna om penningtvättbrott i tingsrätten i december 2021.

Men beslutet överklagades till hovrätten som nu ändrar tingsrättens dom.

Hovrätten dömde kvinnan förra veckan, den 15 juli, för penningtvättsbrott och ska betala skadestånd till Syrianska föreningen på 42.000 kronor

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 20 juli 2022 05:00
Senast uppdaterad: 20 juli 2022 05:56

Sprängning riktad mot person med tidigare kopplingar till kriminella

IMG_4512

Foto: Shamash Oyal

En man i 30-årsåldern, tidigare kopplad till kriminella kretsar i Södertälje, tros vara måltavlan för sprängdåden i ett villaområde vid Västergård, rapporterar Lt.

Inom loppet av några dagar inträffade sprängdåd i ett villaområde i Södertälje. I det första fallet, exploderade en mindre anordning, men den ansågs vara ofarlig.

I det andra fallet, där boende i en annan villa larmade om ett föremål utanför bostaden, lyckades det nationella bombskyddet säkra det misstänkta farliga objektet. Men strax före midnatt på fredagskvällen detonerade en bomb vid samma adress, men mot en annan bostad.

Enligt Lt är den misstänkta måltavlan, där detonationen inträffade, en man som tidigare har varit involverad i kriminella kretsar, men mannen ska inte vara intresserad av att samarbeta med polisen i deras utredningsarbete.

Polisen är på plats i det berörda villaområdet. Foto: Shamash Oyal

Enligt tidningen har mannen tidigare blivit dömd till tre års fängelse för grov utpressning, men senare friades av hovrätten. Efter detta har han inte varit inblandad i liknande utredningar.

Under fredagskvällen ska detonationen inträffat vid mannens bostad och orsakade mindre skador. Ingen person rapporteras ha blivit skadad i samband med sprängningen. En förundersökning om allmänfarlig ödeläggelse har inletts vilket blir det tredje fallet på tre dagar i villaområdet, men för tillfället har inga misstänkta personer gripits.

Polisen ser samband mellan incidenterna.

– Vi ser att händelserna hör ihop på något sätt. Vi ser kopplingar till den grova kriminaliteten. Vi jobbar med att få fram motivet men det är inget jag kan kommentera just nu, säger polisens presstalesperson Mats Eriksson till Aftonbladet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 september 2023 15:13
Senast uppdaterad: 23 september 2023 15:13

Sköldpadda hittad av polisen vid avfart i Södertälje

Sköld

Foto: Polisen.

Strax före klockan 13 gjorde en polispatrull i Södertälje en oväntad upptäckt – en sköldpadda som hade kommit ut på E4:an.

Även i juli, tidigare under sommaren, blev en sköldpadda hittad i Södertälje. Den gången påträffades den på Tvetavägen av en privatperson som sedan lämnade in den till polisstationen i Södertälje. Nu, i en liknande händelse, hittades en sköldpadda på E4:an vid avfarten Södertälje Syd.

Enligt polisens information mår djuret bra och har blivit omhändertaget. Polisen misstänkte att det var en havssköldpadda. Sköldpaddan, som var ungefär 30 centimeter lång, misstänkte vara en havssköldpadda som nu transporterats till en djurpark och vårdats av personalen där.

Det är fortfarande oklart hur sköldpaddan hamnade på vägbanan.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 23 september 2023 13:30
Senast uppdaterad: 23 september 2023 13:30

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors