Företag i fokus:

Annons

Södertäljebo får rätt till plats på Stockholms universitet

2022_05_Skola-bok

Foto: Alex Ataseven.

En kvinna från Södertälje nekades plats på en utbildning vid Stockholms universitet inför höstterminen 2022.

Beslutet överklagades till högskolans Överklagandenämnd som nu ändrar beslutet och ger henne rätt, efter en antagningstvist, till en plats på universitetet.

Hon arbetar idag på en skola i Södertälje och ansökte inför höstterminen 2022 till ”Vidareutbildning av lärare som saknar lärarexamen”, VAL, vid Stockholms universitet.

Men universitetet bedömde att hon inte uppfyllde behörigheten till utbildningen. Däremot ansågs hon vara behörig när hon ansökte om utbildningen hösten 2021. Den gången tackade kvinnan nej av personliga skäl.

Vidareutbildning av lärare, VAL, är en kompletterande lärarutbildning som vänder sig till lärare som jobbar som förskollärare eller lärare, men saknar examen.

Kvinnan har 11 års erfarenhet som undervisande lärare, vilket hon har dokument på, och även studerat idéhistoria vid Stockholms universitet samt utbildat sig till Waldorflärare.

När hon vid ett andra tillfälle sökte till utbildningen ansåg Stockholms universitet att hon inte uppfyllde behörigheten vilket hon överklagade.

Nu ger högskolans Överklagandenämnd kvinnan rätten på sin sida och häver universitet tidigare beslut.

Överklagandenämnden för högskolan undanröjer det överklagade beslutet och visar
ärendet åter till Stockholms universitet för fortsatt handläggning.
”, framgår det i beslutet.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 18 juli 2022 05:00
Senast uppdaterad: 17 juli 2022 23:18

Mor och dotter vann finalen med sina goda chips

tStockholm_IMG_1957_Foto_Liza_Simonsson

Sen och Linn Gustafsson. Pressbild: Liza Simonsson.

Med svenskodlade lupinbönor, svarta bönor och gröna ärtor som huvudråvaror, vann mor och dotter finalen i Ät!Stockhom på Södertälje Science Park.

Föregående vecka hölls en finalen i Ät!Stockhom som arrangerade för tredje året i rad. En tävling med syfte att uppmärksamma nya, hållbara och innovativa livsmedelsprodukter baserade på svenska råvaror.

Total deltog 14 lag i finalen på Södertälje Science Park den 22 november som arrangeras Region Stockholm, Länsstyrelsen i Stockholm och Södertälje kommun genom MatLust Utvecklingsnod. När juryn hade sagt sitt stod Sen och Linn Gustafsson, mor och dotter från Tempechips på svenska baljväxter från Hallstavik Tempe som vinnare.

En krispig skönhet som är lätt att tycka om. Passar i många sammanhang, såväl som snacks som i matlagning. Ett lätt sätt för gammal som ung att äta och uppskatta grödor som är viktiga för hållbara växtföljder. Stor marknadspotential som en mer hälsosam utmanare inom sitt segment.”, löd motiveringen.

På andra, respektive tredje plats, kom Eat for Change med Svensk sambosa och Kocken & Grisen med den bredbara salamin Bre-Hot. Priserna delades bland annat ut av kommunstyrelsens ordförande i Södertälje, Boel Godner (S).

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Skola i Södertälje granskas – DO kräver svar av kommunen

skola-elever-larare

Foto: Pexels

Diskrimineringsombudsmannen, DO, har tagit emot en anmälan om en elev på Soldalaskolan och bedömer att fallet ska granskas.

Nu begär DO att kommunen svarar på frågor kring anklagelserna som förts mot skolan.

Under en längre period har en vårdnadshavare framfört särskilda önskemål till skolans ansvariga för att barnet ska få en fungerande skolgång. Men enligt DO-anmälan ska föräldern blivit ignorerad av både den tidigare rektor och nuvarande som sällan svarat på mail.

I anmälan framförs kritik mot skolan om den bristande hanteringen av ärendet och bland annat har barnet nekats utredning om särskilt stöd. Skolan ska enligt uppgifter gjort vissa anpassningar, men ska enligt vårdnadshavaren inte vara tillräckliga.

Vid ett fall ska barnet ha utsatt sig själv för fara genom att plocka bort en takplatta och därefter klättrat in ventilationssystemet.

Mot bakgrund av vad som framkommit i anmälan beslutade Diskrimineringsombudsmannen att inleda en tillsyn och begär ett skriftligt svar från Södertälje kommun.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 08:52
Senast uppdaterad: 28 november 2022 08:52

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)