Företag i fokus:

Världskänd reporter besökte Södertälje

3624C358-156D-42A1-96CF-2640EE70EFB1

Södertäljesprofilen Bachir Katourgi tog emot reportern Laith Bazari vid Sverigebesöket. Foto: Privat.

Under torsdagen fick Södertälje besök av den välkända reportern Laith Bazari och nyhetsredaktionen Al Arabiya.

Under besökte befann sig teamet vid Marenplan för att rapportera om bland annat turismen och landets inställning till Nato.

När Telgenytt når reportern befann han sig på väg till Arlanda för att besöka och rapportera från Finland. Men vi hinner med en kort pratstund.

Bazari som främst arbetar som morgonreporter för ett av världens största nyhetsbyråer inom arabvärlden, Al Arabiya, besökte under torsdagen Södertälje för att rapportera om den svenska turismen och det svenska medlemskapet i Nato.

– Vi är här för två anledningen, det ena är förhållandet mellan Ryssland och de skandinaviska länderna, framförallt Sverige, och turismen, säger reportern Laith Bazari till Telgenytt.


Kameramannen George Karam, Bachir Katourgi och Lait Bazari. Foto: Privat.

Bazari bor idag i Dubai men befinner sig mycket i Europa för att rapportera om främst turismen. Den här gången blev det Sveriges tur att få besök av den världskända reportern och samtidigt passade Al Arabia att undersöka den svenska inställningen till Nato.

– Vi undersöker hur svenskarna hanterar medlemskapet i Nato. Är de glada över beslutet. Hur ser de på framtiden, säger Laith Bazari. Precis som det är i andra länder så är många för och många emot, vissa bry sig inte alls och anser inte att Sverige har problem med Ryssland, säger Laith Bazari, säger han.

Men att Bazari befann sig i Södertälje för att rapportera hade inget undersökningen att göra. Bazaris svenska kameraman samt hans goda vän Bachir Katourgi är bosatta i Södertälje, därav besöket i Södertälje.

Södertäljeprofilen Bachir Katourgi, som spelar för Assyriska, var med under reporterns vistelse i Sverige. Tillsammans besökte de Stockholm och utforskade den svenska huvudstaden som Bazari därefter, via direktlänk, rapporterade till redaktionen Al Arabia.

Vad tycker du och era tittare om Sverige?

– Det är ett vackert land med mycket saker att göra. Om vi jämför Sverige med länder i arabvärlden så är det väldig torrt och brunt där. Här är det grönt, mycket grönska och omgivet av vatten. De älskar det, avslutar Laith Bazari till Telgenytt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 juli 2022 15:26
Senast uppdaterad: 17 juli 2022 15:26

Före detta bankanställd och två män dömda för mutbrott

tingsrätt

Arkivbild

En kvinna som tidigare var anställd på en bank i Södertälje har dömts till villkorlig dom efter att ha försökt bevilja lån till icke kreditvärdiga sökande i utbyte mot mutor. Dessutom döms två män för mutbrott.

I november 2020 frihetsberövades en kvinna anställd vid SEB i Södertälje, misstänkt för att ha deltagit i en korruptionsaffär. Detta efter att polisen avlyssnat hennes samtal.

– Via telefonkontakt har man diskuterat bolån och i samband med det har man erbjudit kontant ersättning, säger Thomas Forsberg, åklagare vid Riksenheten mot korruption, till SVT.

(Annonslänk)

Kvinnan, bosatt söder om Stockholm, hade erbjudits 50 000 kronor för att bevilja ett lån på fem miljoner kronor till en inkomstlös familj. Ett telefonsamtal där summan diskuterades fångades på band, där kvinnan hörs förhandla upp summan till 50 000 kronor från ett initialt erbjudande på 30 000. Dock genomfördes aldrig lånet på grund av befintliga skulder.

Efter att ha blivit avskedad från sitt arbete hos SEB och efter en omfattande rättsprocess, dömdes kvinnan idag till villkorlig dom av tingsrätten. Domstolen valde att inte utdöma fängelsestraff med hänvisning till kvinnans ordnade sociala förhållanden och låg risk för återfall i brott.

Två män, även de bosatta i orter utanför Stockholm, har också dömts i samma fall, till 90 respektive 70 dagsböter för att ha gett muta.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 13:45
Senast uppdaterad: 19 april 2024 13:53

Hyreshöjningen slår mot hundratals i Södertälje

Sodertalje

Foto: Alexander Isa

Efter sammanbrottet i förhandlingar mellan Fastighetsägarna Stockholm och Hyresgästföreningen har en skiljeman beslutat om en hyreshöjning på nästan 6 procent. I Södertälje påverkas över 600 hushåll.

– Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi, säger Manfred Klint, gruppchef förhandlingsenheten, Hyresgästföreningen region Stockholm.

I december 2023 tog förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna Stockholm, som representerar flera privata hyresvärdar, en oväntad vändning när Fastighetsägarna valde att avbryta diskussionerna och söka en lösning genom hyresnämndens oberoende tvistlösning. Det initiala kravet från Fastighetsägarna var en hyreshöjning på 12 procent.

(Annonslänk)

Trots detta, efter skiljemannens ingripande, fastställdes den slutliga höjningen till 5,9 procent för de flesta av de 11 berörda kommunerna i Stockholm och Gotland, effektivt från 1 januari 2024.

– Vi är väldigt förvånade över besluten, och förstår inte varför de här fastighetsägarna ska få så mycket högre höjningarna än andra fastighetsägare. Att det är samma resultat i alla kommunerna får oss att undra om skiljemannen har tagit hänsyn till lokala förutsättningar, säger Manfred Klint.

Denna ändring berör direkt över 4 300 hushåll i regionen, där cirka 4,4 procent av alla hushåll som Hyresgästföreningen representerar ingår. Specifikt i Södertälje är det 614 lägenheter som nu står inför högre hyror.

Skiljemannens beslut på 5,9 procent för Stockholms län och 5,7 procent för Gotland har väckt betydande oro bland hyresgästerna, som nu måste anpassa sig till de ökade kostnaderna i en redan stram ekonomisk miljö.

– Det är oerhört höga höjningar även om det är betydligt lägre än vad Fastighetsägarna krävde. Det kommer bli väldigt tungt att bära för många hyresgäster som redan idag kämpar med sin ekonomi. Vi hade önskat att Fastighetsägarna haft ett intresse av att ta ansvar i förhandlingarna, säger Klint.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 19 april 2024 08:00
Senast uppdaterad: 19 april 2024 01:00

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors