Företag i fokus:

Annons

Världskänd reporter besökte Södertälje

3624C358-156D-42A1-96CF-2640EE70EFB1

Södertäljesprofilen Bachir Katourgi tog emot reportern Laith Bazari vid Sverigebesöket. Foto: Privat.

Under torsdagen fick Södertälje besök av den välkända reportern Laith Bazari och nyhetsredaktionen Al Arabiya.

Under besökte befann sig teamet vid Marenplan för att rapportera om bland annat turismen och landets inställning till Nato.

När Telgenytt når reportern befann han sig på väg till Arlanda för att besöka och rapportera från Finland. Men vi hinner med en kort pratstund.

Bazari som främst arbetar som morgonreporter för ett av världens största nyhetsbyråer inom arabvärlden, Al Arabiya, besökte under torsdagen Södertälje för att rapportera om den svenska turismen och det svenska medlemskapet i Nato.

– Vi är här för två anledningen, det ena är förhållandet mellan Ryssland och de skandinaviska länderna, framförallt Sverige, och turismen, säger reportern Laith Bazari till Telgenytt.


Kameramannen George Karam, Bachir Katourgi och Lait Bazari. Foto: Privat.

Bazari bor idag i Dubai men befinner sig mycket i Europa för att rapportera om främst turismen. Den här gången blev det Sveriges tur att få besök av den världskända reportern och samtidigt passade Al Arabia att undersöka den svenska inställningen till Nato.

– Vi undersöker hur svenskarna hanterar medlemskapet i Nato. Är de glada över beslutet. Hur ser de på framtiden, säger Laith Bazari. Precis som det är i andra länder så är många för och många emot, vissa bry sig inte alls och anser inte att Sverige har problem med Ryssland, säger Laith Bazari, säger han.

Men att Bazari befann sig i Södertälje för att rapportera hade inget undersökningen att göra. Bazaris svenska kameraman samt hans goda vän Bachir Katourgi är bosatta i Södertälje, därav besöket i Södertälje.

Södertäljeprofilen Bachir Katourgi, som spelar för Assyriska, var med under reporterns vistelse i Sverige. Tillsammans besökte de Stockholm och utforskade den svenska huvudstaden som Bazari därefter, via direktlänk, rapporterade till redaktionen Al Arabia.

Vad tycker du och era tittare om Sverige?

– Det är ett vackert land med mycket saker att göra. Om vi jämför Sverige med länder i arabvärlden så är det väldig torrt och brunt där. Här är det grönt, mycket grönska och omgivet av vatten. De älskar det, avslutar Laith Bazari till Telgenytt.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 17 juli 2022 15:26
Senast uppdaterad: 17 juli 2022 15:26

Dyr elanvändning väntar Nykvarn och Södertäljebor

artur-zudin-jmXR3DPlt1U-unsplash.jpg_1800

Foto: Artur Zudin, Unsplash.

Elpriset i elområde 3, som Nykvarn och Södertälje kommun tillhör, stiger i morgon till 3,90 kronor per kWh. Det är det högst dagspriset sedan den 7 september.

Dygnspriset på el är i morgon, den 29 november, 3,90 kronor enligt den nordiska elbörsen Nordpool. Inte sedan den 7 september har dygnspriset varit lika högt. Jämfört med i dag stiger elpriset med hela 1,85 kronor kWh.

Hushåll och företag i kommunerna med timdebiterade avtal betalar som mest 5,45 kronor per kWh mellan klockan 17 och 18 då timpriset är som högst.

Räknar man in energiskatt och moms landar priset på 7,27 kronor per kWh under den dyraste timmen. Det innebär att en timmes dammsugning, när elpriset är som högst, kostar omkring 15 kronor för den som har ett elavtal med timpris. Under den billigaste timmen mellan klockan ett och två skulle motsvarande dammsugning kosta cirka 6 kronor.

Elpriserna har stigit kraftigt under det senaste året. År 2020 låg snittpriset vid den här tiden på året på 0,22 kronor per kWh och nådde aldrig högre än 2,05 kronor någon enskild timme.

De senaste 30 dagarna har snittet legat på 1,21 kronor per kWh, alltså ungefär sex gånger så högt som 2020. Förra året var motsvarande siffra 0,79 kronor per kWh.

Även om priserna är höga i morgon, så betalar hushåll och företag i södra Sverige ännu mer. Där ligger priset på 3,90 kronor i snitt med 5,45 kronor som max.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 19:45
Senast uppdaterad: 28 november 2022 20:02

MINGELBILDER v.47 – Se vilka som var ute i helgen

DSC_0038

Se även: – Mingelbilder v.46

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 28 november 2022 16:37
Senast uppdaterad: 28 november 2022 16:48

Annons

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

(Detta är ett betalt annonssamarbete)