🕝 1 minuter
Vill se ett hårdare straff för våldtäktsman - Får nej av HD
Publicerad 15 juli 2022 11:10
Uppdaterad 15 juli 2022 11:10

Foto: Kriminalvården.

En 26-årig man från Södertälje dömdes till 7,5 års fängelse för sexbrott mot ett tiotal unga flickor, men Riksåklagaren ville se ett hårdare straff.

Beslutet överklagandes till Högsta domstolen som nu väljer att inte ta upp fallet.

Södertäljebon dömdes i januari i tingsrätten till 6,5 års fängelse, men straffet skärptes av Svea hovrätt i maj till 7,5 år. Då vände sig Riksåklagaren till Högsta domstolen för ett hårdare straff.

26-åringen dömdes för att ha förgripit sig på flera barn i åldrarna 10-17 år. Efter flera anmälningar greps han i februari 2021 och har suttit frihetsberövad sedan dess.

26-åring hemmahörande i Södertälje dömd till 7,5 års fängelse för flera fall av våldtäkt mot barn. Foto: Alex Ataseven.

Bland annat dömdes han för elva fall av våldtäkt mot barn.

Sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, utnyttjande av barn för sexuell posering, sexuellt ofredande, kränkande fotografering samt grovt barnpornografibrott.

Riksåklagaren ville se ett hårdare straff än det Svea hovrätt beslutade och överklagade därför till Sveriges högsta instansen hos de allmänna domstolarna, HD.

Där yrkades att tre av våldtäkterna, via kommunikationstjänsten Snapchat, skulle rubriceras som grova. Men HD ser inga skäl för att ta upp fallet och säger därmed nej till att pröva Riksåklagarens överklagande.

Domen för 26-åriga Södertäljebon fastställs till 7,5 års fängelse.

Dela artikeln