🕝 1 minuter
Rekordmånga fick svenskt medborgarskap under 2021
Publicerad 8 juli 2022 07:00
Uppdaterad 7 juli 2022 23:10

Foto: Alex Ataseven.

Under 2021 fick totalt 89 354 personer svenskt medborgarskap och är den högsta siffran någonsin enligt Statistikmyndigheten, SCB.

Södertälje och Västerås hör till de kommuner som fick flest nya medborgare efter den stora flyktingvågen under 2015 och framåt.

– Det finns en eftersläpningseffekt i detta. Många som kom till Sverige då uppfyller först nu villkoren för att få medborgarskap. Vi räknar med betydligt lägre tal om några år, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på SCB, till Nyhetsbyrån Siren.

I Södertälje fick 1783 personer svensk medborgarskap och i Nykvarn låg siffran på 63 personer. Dessa hälsades välkomna i en medborgarskapsceremonier för nyblivna medborgare i respektive kommun. Sedan 2015 är det obligatoriskt för kommunerna att anordna ceremonierna som finansieras av staten.

Enligt uppgifter från SCB var majoriteten kvinnor bland utrikesfödda nya medborgare fram till 2017, därefter har fler män än kvinnor fått svenskt medborgarskap.

För att få ett svensk medborgarskap krävs det att personerna bott minst fyra år i Sverige och vara statslösa eller ha en flyktingförklaring.

Dela artikeln