Företag i fokus:

JUST NU: SSK-talangerna Filip och Ludvig draftas i NHL

4729DDA4-274A-4E10-9814-2D50F7C58338

Foto: Filip Nordberg / Florida Panthers.

SSK spelarna Filip Norberg och Ludvig Jansson draftas i NHL under dagen. Men även tidigare SSK-spelarna, Noah Östlund, Calle Odelius och Jonathan Lekkerimäki draftas i NHL.

Filip väljs av Ottawa Senators som nummer 64 i andra ronden och Ludvig väljs i fjärde ronden som nummer 125 av Florida Panthers.

Både Filip och Ludvig har under den gånga säsongen haft fina framgångar.

Förra säsongen gjorde Filip Nordberg sex mål och 13 assist på 36 matcher för Södertälje SK, U20.

– Norberg har den fysiska ramen för att göra en NHL-inverkan, skriver Sportsnet.

Jansson har rankats som bland en av de främsta skridskoåkarna i Europa. NHL Central Scouting placerar honom på nummer 35:a bland europeiska skridskoåkare.

– Jansson är en elitåkare som gör att han kan tävla på båda sidor om pucken. Svensken kan också ta kommandot över ett maktspel. Det är något som Florida verkligen behöver med tanke på deras power play-prestanda i slutspelet, skriver Flteams.

Förutom Filip och Ludvig draftas även tidigare SSK-fostrade spelarna Noah Östlund, Calle Odelius och Jonathan Lekkerimäki i NHL.

Två SSK-spelar och tre spelare med anknytning till SSK draftas i NHL, något som Södertälje Sportklubb är oerhört stolta över.

– Det här är en stor eloge till vår ungdomsverksamhet, säger Andreas Lindbäck, headcoach för J20 och huvudansvarig för SSK:s hockeygymnasium till SSK.

– Jag vill även lyfta fram Noah Östlund, Calle Odelius och Jonathan Lekkerimäki som vi måste passa på att gratulera. Två av dem är fostrade i SSK sedan barnsben, innan dem sedan fortsatt i en annan förening, säger Andreas.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 8 juli 2022 20:58
Senast uppdaterad: 8 juli 2022 20:58

Giftermål minskar i Sverige – Södertälje sticker ut

Ring bröllop

Foto: Pexel

Ny statistik från SCB visar att antalet skilsmässor i Sverige har nått sitt lägsta på flera år, samtidigt som giftermålen också minskar och andelen gifta personer i den vuxna befolkningen är lägre än någonsin tidigare under 2000-talet.

– Det är det lägsta antalet skilsmässor sedan 2005. Men även 2022 var antalet skilsmässor det lägsta på många år. Det kan delvis bero på att antalet giftermål minskade rejält under början av pandemin, men det är nog inte hela förklaringen, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB.

(Annonslänk)

Under 2023 registrerades endast 21 231 skilsmässor enligt SCB:s senaste befolkningsstatistik, vilket markerar en fortsatt trend av minskande skilsmässor i Sverige. Denna utveckling speglar en bredare trend där även antalet giftermål minskar, vilket ytterligare understryker förändringar i det svenska samhällets familjestrukturer.

Intressant är att andelen gifta personer i den vuxna befolkningen har sjunkit kontinuerligt under 2000-talet, från över 45 procent år 2000 till knappt 40 procent förra året. Parallellt har andelen skilda personer ökat, vilket pekar på en långsiktig förändring i befolkningens civilstånd.

– Om vi bortser från pandemiåren 2020 och 2021 då antalet giftermål sjönk betydligt, bland annat till följd av restriktionerna, så var antalet giftermål under 2023 det lägsta på 20 år.

Lena Lundkvist från SCB påpekar även att åldrarna hos nygifta personer har förändrats under 2000-talet, med en minskande andel yngre personer bland de nygifta. I de största kommunerna var giftermål vanligast i Järfälla, Botkyrka och Södertälje, medan skilsmässor var vanligast i Haninge, Malmö och Borås, vilket visar på regionala skillnader i dessa trender.

Under 2023 registrerades 499 giftermål, medan 246 skilsmässor noterades.

– Om vi studerar åldrarna hos alla nygifta personer år för år så ser vi en del förändringar under 2000-talet. Framför allt har andelen yngre personer bland de nygifta minskat stadigt, säger Lena Lundkvist.

Text:

Paula Kass Elias

Dela via:

Shares
Publicerad: 3 mars 2024 05:00
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:37

Stor polisinsats efter larm om inbrott

polis

Arkivbild

Vid 18-tiden på kvällen inkom ett larm om inbrott, med oklar adress men med indikationer på att det skett i Ronna/Lina-området. Polisen har bekräftat sin närvaro på plats med flera enheter som svar på larmet.

Enligt uppgifter till Telgenytt är det fortfarande oklart exakt var inbrottet har ägt rum. Polisen är förtegen med detaljer kring insatsen men har bekräftat att man arbetar aktivt i området och att personer förhörs som en del av utredningsarbetet.

– Vi är på plats i Södertälje med anledning av ett misstänkt inbrott. Personer har kontrollerats i området, säger polisens presstalesperson till Telgenytt.

Detaljerna kring händelsen och eventuella gripanden eller beslag är ännu oklara. Polisens arbete fortsätter och mer information väntas bli tillgänglig allteftersom utredningen framskrider.

Text:

Shamash Oyal

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 20:15
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:43

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors