Företag i fokus:

Historisk satsning på 881 miljarder kronor för att öka takten

3993E0A0-2614-4F0F-9694-77403BB576D2

Foto: Alex Ataseven.

Det är nu sex år sedan arbetet med slussen inleddes. Den planerades att stå klart 2019, men istället väntas projektet stå helt klart 2025 – nio år efter första spadtaget.

Tidigare i juni presenterar regeringen en historisk rekordsatsning på Sveriges infrastruktur för att öka takten och förra veckan meddelades att Peab får uppdraget att bygga klart Slussen.

– Nu gör regeringen den största infrastruktursatsningen någonsin. Fler kommer kunna ta tåget till jobbet, åka säkert på vägen och skicka gods med sjöfarten. Vi ställer om transportsystemet och driver på den gröna industriella revolutionen med investeringar i hela landet, säger infrastrukturminister Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Arbetet med slussen i Södertälje stod helt stilla i över två års tid efter att byggnadsentreprenör Züblin och Sjöfartsverket avbröt samarbetet.

Arbetet tog fart igen i början på 2022 efter att Trafikverket tog över projektet från Sjöfartsverket som planerar att vara klara år 2025.

Sex år senare och flera miljarder kronor dyrare än beräknat.

Så kan nya området vid slussen se ut i framtiden. Bild/Illustration: Sweco.

Det nya beslutet om en ny nationell plan för transportinfrastrukturen i Sverige omfattar en investering på 881 miljarder kronor. Detta för att öka takten i utvecklingen av Sveriges infrastruktur, slussen i Södertälje inkluderat.

I den nya planen har regeringen även implementerat en skärpt kostnadskontroll för att kraftfullt, och på ett systematiskt sätt, arbeta med kostnadsreducerande åtgärder.

Regeringen följer noga, i nära dialog med Trafikverket, myndighetens arbete, och avser också att återkomma med ett uppdrag till en myndighet som ska granska och följa kostnadskontrollarbetet.”, skriver regeringen.

I den första kalkylen skulle slussbyggt kosta 1,9 miljarder kronor, istället väntades kostnaderna stiga upp till 3,8 miljarder kronor när projektet står klart.

Vad slutnotan hamnar på återstår dock att se, men den gångna veckan tecknades ett nytt avtal mellan Trafikverket och Peab värt 1,5 miljarder svenska kronor.

– För oss som samhällsbyggare är det spännande att få bygga om och förbättra slussen i Södertälje, sade Carl Johan Söderberg, regionchef på Peab i ett pressmedddelande.

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 6 juli 2022 05:00
Senast uppdaterad: 6 juli 2022 08:43

Viktiga poäng står på spel för NIF inför slutspurten

image

#29 Markus Jonsson får se ännu en lagkamrat på skadelistan
Foto: RG Foto-Media

Inför kommande omgång ställs NIF mot tabellsjuan Linköping IBK i Furuborghallen. Det är två lag som kämpar för att befästa sin position i tabellen – Linköping vill inte tappa mer mark i jakten om en slutspelsplats och NIF vill inte dras med i nedflyttningsstriden.

NIF som har ett försprång på 4 poäng före Karlstad och Helsingborg behöver få med sig poäng under söndagen då nästa match på spelschemat är mot Karlstad på bortaplan. Senaste mötet mot Linköping slutade i dubbla förluster – matchen slutade 9–3 till Linköping och NIF:s skickliga bolltrollare Valdemar Ahlroth drog av korsbandet. Frånvaron från Ahlroth har definitivt märkts av både spelmässigt och resultatmässigt.

#23 Hampus Ahrén missar resten av säsongen
Foto: RG Foto-Media

Ännu en tråkig nyhet för hemmapubliken som är på plats i Furuborghallen är att de inte kommer att få se mer av Hampus Ahrén på planen denna säsong. Detta efter att Ahrén skadat sig på sin arbetsplats vilket slutade med operation som gör att han blir borta resterande säsong och det är det största avbräcket för NIF (läs mer här) (https://www.nykvarnsif.se/information-kring-hampus-ahrens-franvaro/) .

Skadelistan har enbart ökat för NIF och flertal spelare har stått med på den men har sedan lyckats komma tillbaka till spel igen. Förutom Ahlroth och Ahrén så blev det klart sedan tidigare att Jesper Lindströms säsong också är över.  Det är 3 tunga namn för NIF som inte är med i slutspurten och det kan ha en avgörande betydelse som kan i värsta fall innebära att de går miste om nytt kontrakt.

Foto: Roland Osbeck

Trotts skadorna på stjärnspelarna så öppnar det upp möjligheter för andra spelare att kliva fram. Spelare som Filip Ceder och Kevin Mattsson är två spelare som publiken kan få se mer av under avslutande omgångarna. Ceder som stod för månadens mål under oktober 2023 mot AIK har inte haft lika mycket speltid under säsongen men det kan bli annorlunda inför söndagen. Mattsson går från klarhet till klarhet och bjuder hemmapubliken på kreativa lösningar.

Söndagens motståndare Linköping har under säsongen gjort ett par överträffande prestationer när man bland annat tagit full pott på hemmaplan mot både Storvreta (1: a) och Falun (2: a). Kan NIF störa Linköping och knipa åt sig 3 poäng i kampen om att säkra nytt kontrakt?

Matchen spelas söndagen den 3 mars kl.17.00 i Furuborghallen.
Säkra din biljett nu här:

Matchen går att se via Sportexpressen TV här:

Text:

Henrik Ojeda

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 19:35
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 19:35

Måns Möller återvänder till Södertälje med en ny show

Mans-Moller

Pressbild

Den folkkära komikern Måns Möller gör comeback på scenen med sin nya humorföreställning ”Mitt Perfekta Liv”. Showen gästar Estrad i Södertälje den 8 november.

Möller, som för 10 år sedan framgångsrikt turnerade med komedishowen ”Jävla Pajas”, återvänder nu till rampljuset för att dela med sig av sina senaste erfarenheter kring att vara pappa till en snart vuxen son med autism.

I showen utlovar Möller en humoristisk och gripande inblick i hans resa genom åren, från att cykla genom USA till att bestiga ett av världens högsta berg. Han berättar också om sitt arbete med organisationen Viggo Foundation, som samlar in pengar för att stödja barn med autism.

– Jag hittade Mitt Perfekta Liv genom Viggos devis – det är kul att vara glad, säger Måns Möller.

Biljetter till föreställningen släpps den 3 mars.

Skirbent: Lucas T

Text:

Alexander Isa

Dela via:

Shares
Publicerad: 2 mars 2024 08:30
Senast uppdaterad: 2 mars 2024 03:36

Stöd vår lokala journalistik med en Swish:

123 473 66 41

qr

Mest lästa

SÖK NYHETER

Fler resultat...

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors